Selecteer een pagina

Heb je ook moeite om de lange termijn en de korte termijn met elkaar te verzoenen? De korte termijn is zo overweldigend duidelijk dat het lijkt alsof dat het enige is dat je kan doen. Het is soms zo lastig om uit de dagelijkse sleur te komen en aan die grote dromen, plannen te werken.

Het lijkt alsof ondanks het harde werken je geen vooruitgang boekt. Je bent nochtans gemotiveerd en werkt hard. Je wordt om je productiviteit geroemd.

Potentieel

Zou het niet geweldig zijn om je volledige potentieel te kunnen benutten? Om de dingen te doen waar je altijd al van droomde? Dagelijks aan je lange termijn doelstellingen werken lijkt zo zalig.

Productieve effectiviteit

Beter georganiseerd zijn, betekent nog niet dat je alles gedaan krijgt. Dat is één van de grootste mythes van time-management.

Door betere organisatie is je capaciteit groter. Je bord wordt groter. Je kan meer aannemen. En dat is het gevaar. Je zal meer doen omdat het kan. Je capaciteit is echter niet onbeperkt. Dat leidt tot het verschil tussen productiviteit en effectiviteit.

Effectiviteit bekom je wanneer je met de juiste dingen bezig bent. Wanneer je met een grote productiviteit in je gewenste richting gaat, bekom je je productieve effectiviteit.

Je gebruikt dan zowel je concentratie als je focus.

Focus = effectief

Stephen Covey heeft een grote impact gehad met zijn werk. Zijn boek “Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap” is een standaardwerk. In het Engels worden de eigenschappen habits genoemd. Habits kun je verwerven, daar ben je niet mee geboren.

De tweede habit is ‘Begin with the end in mind‘. Het einde toont je de weg. Dank zij je bestemming kan je bijsturen onderweg. Je bestemming helpt je om effectief te zijn.

De basis van wat je realiseert, wordt gelegd door de acties die je dagelijks doet.

Zorg ervoor dat de acties die je doet, je projecten en taken vooruitbrengen. Ook hier speelt de bestemming een rol. Het einde van een project of taak is wanneer je succesvol resultaat gerealiseerd hebt. Het moment wanneer je geen acties meer dient te doen omdat je de finishlijn overschreden hebt.

Je projecten en taken horen bij een verantwoordelijkheid die jij hebt. Wanneer je projecten en taken doet die niet bij je verantwoordelijkheid horen, ben je minder effectief dan je kan.

Je verantwoordelijkheden zijn nooit af. Je verantwoordelijkheid heeft een tevredenheidsniveau, je zou het ook een kwaliteitsniveau kunnen noemen. Wanneer dat niveau bereikt is, dien je geen acties te doen of projecten te lanceren. Het is niet effectief om meer te doen dan je tevredenheidsniveau.

Je doelen op korte termijn (binnen één jaar) behaal je via je verantwoordelijkheden. Het is niet zo dat je een bepaalde omzet alleen maar realiseert via je sales rol. Je hebt ook een uitvoerende rol.

Op lange termijn (binnen drie jaar) zijn je doelen je richting waar je heen wil. Door ook doelen op korte termijn te maken, maak je het makkelijker om bij te sturen.

Toen we jaren geleden naar Roskilde (festival in Denemarken) reden hadden we nog geen GPS. We zorgden wel voor een lijst met steden waarlangs we dienden te rijden. Roskilde was ons doel op lange termijn, de steden onderweg onze korte termijn doelstelling.

Je zal je doelen niet willen bereiken op om het even welke manier. Dat heeft met je waarden te maken.

Nog hoger in de driehoek staat je visie. Waar wil je op richten om binnen vijf jaar te realiseren. Wat wil je bereiken in je professioneel en privé leven?

Doelen op korte en lange termijn zullen je naar je visie brengen.

Helemaal bovenaan staat je missie. Waarvoor ben je hier? Wat wil jij bijdragen.

In een ideale wereld brengt

  • elke actie je dichter naar je Missie,
  • elk project of taak één of meerdere verantwoordelijkheden naar zijn tevredenheidsniveau,
  • elk van je verantwoordelijkheden je dichter bij je korte termijn doelen,
  • elk korte termijn doel je naar je lange termijn doelen,
  • elk lange termijn doel je visie dichterbij.

De ideale wereld is er niet. Laat dat geen rem zijn om kleine stappen in de richting van je missie te zetten.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Plan deze week een uur in je kalender van volgende week. Eén uur capaciteit voor het helderder maken van het hoger deel van de focusdriehoek. 

Pin It on Pinterest

Share This