Selecteer een pagina

Net Niet!

Er zijn van die momenten dat je net dat beetje tekort komt. Zo net voor een vakantie bijvoorbeeld, de rek is er wat af. Er zijn ook momenten dat je veel te kort komt. In ieder geval is dat bij mij zo.

mentale energie2
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Plus de frustratie die je dan voelt is funest voor je toekomstige productiviteit. Het lijkt alsof je in een negatieve spiraal zit.

Zelfde richting

Hoe zou je het vinden indien je wagen een vijftigtal extra pk’s had die je nog niet ontdekt had? Gratis en voor niks. Daar zeg je toch geen nee tegen hé.

Stel je hetzelfde eens voor met je brein. Een onverslaanbaar brein. Dat je een ongelofelijke helderheid hebt, wanneer je die nodig hebt. Dat je weerstand om dingen te doen omgezet wordt in een ongelofelijke goesting. Dat jij en je brein in dezelfde richting werken in plaats van mekaar tegen te werken.

Te weinig inzicht

Als ingenieur heb ik weinig mee gekregen over hoe ons brein werkt.

Hoe meer ik met mijn deelnemers aan presentaties of workshops over onze breinen praat, hoe meer ik overtuigd ben dat we bijna allemaal in dezelfde boot zitten.

We hebben allemaal te weinig praktische kennis gekregen over hoe ons brein werkt. Plus wetenschap is ook steeds een voortschrijdend inzicht. Dankzij de razendsnelle vooruitgang van technologie komen we wel steeds meer te weten over hoe onze breinen in mekaar steken.

Het is zoals met een auto rijden. Je hoeft niet te weten hoe een auto werkt om er mee te kunnen rijden. Maar kennis hebben, laat je wel toe om meer van het potentieel van de auto te gebruiken (op het juiste moment schakelen), veiliger te rijden onder alle omstandigheden (remmen op nat wegdek) of problemen te fixen als ze zich voordoen (een lekke band vervangen of tijdig de juiste brandstof te tanken).

Met onze breinen is dat niet anders.

De kans is trouwens bijzonder groot is dat we tegen ons brein in werken.

Een versnelling hoger schakelen.

Als werkvereenvoudiger kreeg ik geleerd, dat wanneer je productiever wil zijn je de grootste bottleneck eerst moet oplossen. Anders is er alleen verspilling van je beperkte middelen. Je deed inspanningen maar zag geen resultaat.

Door zaken te verbeteren die je botteneck niet zijn, vergroot je je output niet.

mentale energie
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Je hebt veel mogelijkheden om je brein te ondersteunen.

 

1. Vermijd chronische stress

Je brein is ontwikkeld om met tijdelijke stress om te gaan.

Onze 10.000 jaren durende evolutie zorgde er voor dat de systemen in je lichaam je toelaten om met kortdurende stress om te gaan. Onze evolutie heeft ons (nog) niet genoeg voorbereid om langdurige stress optimaal te verteren.

Langdurige chronische stress verkleint de capaciteit van je lichaam en van je brein in het bijzonder.

Maak dus van het bannen van al de chronische stress uit je leven een prioriteit, want daar ben je niet op gemaakt.

A. Van je omgeving

Gebruik je vijf zintuigen om stresserende factoren te detecteren.

  • Slechte geuren en slechte verluchting
  • Verlichting die je niet ondersteunt
  • Teveel lawaai
  • Rommel

B. Van het voedsel dat je aan je lichaam en brein geeft

Voedsel is informatie voor je lichaam. Wanneer de informatie reacties in gang zet die je lichaam in een stress-mode zetten, dan heeft je brein daar ook bijzonder veel last van.

Ik heb de idee dat het voedsel dat we het grootste deel van onze evolutie hebben gegeten voor minder lichamelijk stress zorgt dan het hedendaags voedsel.

Gelukkig is Sylvianne bezig met de keukenrevolutie, zo eten we meestal goed brainfood, maar af en toe frietjes moet ook wel kunnen. Dat is kortstondige stress, nee?

2. Zorg voor genoeg kwaliteitsvolle slaap

Tijdens je slaap herstelt je lichaam en word je brein ‘gewassen’. Wanneer je slaap niet kwaliteitsvol is, ga je achteruit.

Je kan maar een bepaald deel van je capaciteit gebruiken wanneer je slaap niet optimaal is.

3. Drop al je todo’s in één elegant en betrouwbaar systeem

En dat elegante betrouwbare systeem is niet je hoofd!

Je brein is geen stockageplaats voor je todo’s. Gedurende onze evolutie hadden we niet zoveel todo’s tegelijk aan het vechten voor onze aandacht.

Dat is nu wel anders. Wanneer twee todo’s om je aandacht vechten gaat je brein in stress.

4. Neem genoeg rust 

Je brein heeft af en toe rust nodig. Geconcentreerd werken kun je niet oneindig. Regelmatig je mentale energie opnieuw laden door iets fysiek te doen.

De pomodoro techniek is daarvoor een goede strategie.

5. Zet een aantal van je beslissingen vast

Het nemen van beslissingen kost je mentale energie. Hoef je een aantal van je beslissingen niet meer nemen, dan geeft dit ruimte! Afschaffen is één van de tien strategieën die je extratijd opleveren.

President Obama staat er om bekend dat hij niet beslist wat hij eet. Of welke kleding hij draagt. Dat spaart heel wat mentale energie.

In onze methodiek van Master Your Todo list is het vastzetten van een aantal beslissingen een belangrijke hefboom.

6. Geef je brein energie

Je brein verbruikt 20% van je totale energie. Wanneer je energie pieken en dalen kent, dan volgt je mentale energie.

Kijk eens of de bulletproof eetwijze je zou kunnen helpen. Ik ben er in ieder geval fan van.

7. Vergroot je HRV

Volgens deze studie is er een relatie tussen HRV (Heart Rate Variability) en slimme beslissingen.

HRV is een vaardigheid die je kan trainen. Het maakt ook onderdeel uit van het programma dat Sylvianne en ik volgen gedurende de komende negen maand.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Wat doe jij om je brein een versnelling hoger te laten schakelen?

 

Pin It on Pinterest

Share This