Selecteer een pagina

Cognitus interruptus

Heb jij ook last van cognitus interruptus?Je bent niet alleen met dit probleem hoor. Je brein brengt je met een razende snelheid van hier naar daar.

Maandagochtend nam je je voor om te focussen op dat ene project. Het is amper negen uur en je deed al tig dingen die niets te maken hebben met je project. En het is niet dat je project al helemaal klaar is. You wish.

Onderbrekingskermis

Je collega’s onderbreken elkaar met allerlei vragen. Vragen die volgens jou wel kunnen wachten tot later. Een andere collega bedenkt zich dat hij eerst wat telefoontjes dient te doen.  En voor ze er erg in hebben, dient er geluncht te worden. ‘s Avonds zijn ze boos op zichzelf omdat ze weer niet aan dat belangrijke project zijn toegekomen. Maar morgen zal het anders zijn, beloven ze zichzelf.

Vlijmscherpe focus

Droom jij er ook van om al je aandacht, energie en tijd te kunnen richten op dat ene project. Om daarna dezelfde focus of concentratie te kunnen toepassen op die iets minder belangrijke opdracht. Jawel dat is mogelijk. Een vlijmscherpe focus verkleint de nodige doorlooptijd. En dat zonder de druk van een deadline.

Focus killers

Afleidingen en onderbrekingen doen je de das om.  Intern en extern zijn er zoveel mogelijke triggers die je weghalen van wat je je voorgenomen had.  Sommige triggers zoek je onbewust op.  Dokter Hallwell noemt het Self-Inflicted ADD.  Attention deficit disorder.

Andere onderbrekingen kruisen je pad zonder dat je ze zag aankomen. Maar dat maakt ze niet minder erg.

Focus op bevel

Een effectieve one size fits all strategie voor focus op bevel zou verkopen als zoete broodjes. 

Het succesvolle resultaat is dat je honderd percent van je aandacht kan richten op één punt.
Je hebt een persoonlijke strategie nodig om dat bereiken. Een persoonlijke strategie bereik je niet op een vrije namiddag. Ook aan een strategie wordt geschaafd.

Kopieer de strategie van iemand die je bewondert om zijn of haar focus.
Een startpositie hebben maakt het makkelijker om te starten. Noem dat versie 1.0. Kijk wat voor jou werkt en ga de strategie aanpassen naar jouw strategie, versie 1.1

Schrijf je strategie neer.
Geef jezelf dit overzicht op papier. Ons brein in niet geschikt om lijstjes te bewaren en exact te reproduceren. Laat je brein doen waar het goed in is. Creatieve oplossingen bedenken.

Experimenteer door steeds één wijziging te doen.
Meet hoe het gesteld is met je focusindex.  Gebruik daarvoor de strategie van Einstein. Turf het aantal keren dat je onderbroken werd. Maak twee kolommen. Intern en extern. Extra inzicht geeft je een actieplan waarmee je betere experimenten mogelijk zijn.

Pas je werkplaats aan.
Veranderingen in je omgeving hebben een effect op je focus.  Zit je graag met je rug naar de deur of juist niet. Check wat het doet met je focus. En pas dan je strategie aan.

Werk rechtstaand.
Je focus verliezen zal dan ook een lichamelijke component krijgen.

Ga ergens anders zitten/staan om te werken.
De lokale koffietent helpt je misschien aan de nodige focus. Het geeft je net die andere energie die nodig is om je aandacht te bundelen.

Sluit geluid af.
Bose heeft een hoofdtelefoon die het geluid van buitenaf gevoelig vermindert. Het maakt een cocon waardoor minder afleidingen binnenkomen.

Maak jezelf in itunes een focuslijst aan.
Een lijst met de muziek die jou in focus brengt en houdt. Het aantal beats per minute dient rond de zestig te liggen. Extreme speedmetal valt niet in deze categorie. De tragere nummers van Dead Can Dance helpen mij om te focussen. De muziek maskeert niet alleen het geluid van buitenaf, het helpt ook om het afdwalen van je brein tegen te gaan.

Creëer een open deur policy.
Dat betekent niet dat je deur altijd openstaat. Dat is  geen open deur policy. Op die manier heb je gewoon een open deur gecreëerd. Baken af wanneer je toegankelijk bent voor collega’s of medewerkers. Er is een tijd en plaats voor alles. Niet alles kan op elke plaats en tijd gebeuren.

Sta een uur vroeger op.
Dat is pas ExtraTijd. Gebruik dat uur voor het werk waarvoor je het meest focus nodig hebt. Dat is  zou zo maar eens het belangrijkste werk van de dag kunnen zijn.

Rust.
Het bundelen van krachten kost je energie. Net zoals bij het sporten dien je rust te voorzien. Inspanning en ontspanning dienen mekaar af te wisselen. Bouw dat ook in wanneer je een beroep wil doen op je focus wanneer jij die nodig hebt. De Pomodoro techniek is daarvoor uitermate geschikt. Dertig minuten focus en vijf minuten rust afgewisseld. Doe tijdens de rust iets fysiek in plaats van mentaal.

Stel je focusstrategie samen, schrijf ze op en ga bijsturen.

 

Schrijf je in voor het vier maand durend programma: ‘Opnieuw controle over je werk’  als je ook een flexibele focus wil.

Pin It on Pinterest

Share This