Selecteer een pagina

Doel moeheid

Ben jij die goede voornemens voor het nieuwe jaar ook al vergeten? Of maak je er al een aantal jaren geen meer? Word je er ook moedeloos van om je doelen niet te halen? Je kent waarschijnlijk wel mensen die minder talent hebben, minder slim zijn en toch zaken realiseren die jij ook zou willen. Wat weten deze mensen nu meer dan jij? Of wat doen ze anders?

Doelen die je vooruitstuwen

Iets hebben wat je vooruittrekt, goesting geeft om te bereiken wat je verlangt… is wat je wil. Je herkent waarschijnlijk wel het gevoel om toch die aankomsttijd van je gps te willen voor zijn. Slimmere succesvolle doelen zullen je veel voldoening geven.

Slimmere succesvolle doelen

Veelal worden doelen gesteld die niet werken. De voornemens voor het nieuwe jaar zijn niet meer dan een wens. En om wensen te laten uitkomen, heb je een geest in een fles nodig. Zo is gezonder gaan leven, meer verdienen of een betere balans privé/professioneel niets meer dan een wens.

Smarter Success Doelen

Er zijn twee soorten doelen

  • Doelen voor iets wat je al kent : je bent al een goede hardloper.
  • En doelen waar je nog niet de nodige vaardigheden voor hebt :  je bent net begonnen als verkoper en dat was een carrièreverandering voor je.

Wanneer je doelen stelt voor iets wat je al kent, kan je doelen stellen op resultaat.  Indien je het nog niet kent, is het handiger om doelen te stellen voor de inspanning in plaats van het resultaat.

Het blijkt voor de meeste deelnemers aan de ExtraTijdsworkshops niet zo eenvoudig te zijn om van dat resultaat weg te blijven. Ook wanneer ze wat ze willen bereiken nog niet onder de knie hebben.

Check je doelen af aan het volgende acroniem

SMARTER SUCCESS

Smart doelstelling is een acroniem dat voor vele kenniswerkers wel al een belletje doet rinkelen.

Paul J. Meyers beschreef Smart doelstellingen.

SMARTER

S : Specific. Abstracte doelen zoals gezonder gaan leven helpen je niet. Gezonder gaan leven is te vaag. Wat wil je bereiken? Je wilt vijf dagen per week naar de gym om te fitnessen.

M: Measurable. Meetbare doelstellingen geven je de mogelijkheid om feedback te organiseren. Zonder feedback wordt feedback onmogelijk.  En weten waar de finishlijn ligt, helpt om ze te bereiken. Begin with the end in mind.

A: Attainable. Bereikbaar. Is je doel realiseerbaar? Een stretch is dik ok. In je paniekzone raken omdat je doel dermate ver ligt, zal het niet succesvol maken.

R: Relevant. Heeft je doel relevantie voor de andere hogere niveaus? Het artikel van vorige week ging daarover : hoe alles samenhangt.

T: Timing. Je doel heeft een streefdatum. Wanneer wil je je doel  bereikt hebben?

E: Energy. Geeft je doel je energie? Zou je er je slaap voor laten?

R: Recorded. Zijn je doelen opgeschreven of zitten ze alleen in je hoofd? Wanneer het alleen in je hoofd zit, zal het niet gebeuren.

SUCCESS

S: Start with small steps now. Begin nu met kleine stapjes. Wat kan je nu al doen? Creëer momentum.

U: Unmet need. Wat is je motivatie om dit doel te stellen? Maak dit helder. Doelen waar je niet warm of koud van wordt.

C: Controle. Heb je controle over het doel? Hoe meer jij zelf het resultaat kan bepalen, hoe makkelijker om je doel te halen.

C: Challenging. Zit er een uitdaging in voor je? Of is het meer van hetzelfde? Hoe kan je er een uitdaging van maken?

E: Evaluate. Hoe evalueer je of je op de goede weg bent of dient bij te sturen?

S: Strategy. Wat zijn de stappen die je gaat zetten? Reverse/engineer je doel. Bedenk welke stappen je zal dienen te zetten voor je de finishlijn haalt.

S: Support. Hoe heb je je ondersteuning georganiseerd? Wie zijn je supporters?

Bekijk je doelen op je korte en lange termijn overzicht en maak ze smarter en succesvoller.

Pin It on Pinterest

Share This