Voel je je (soms) ook gestrest omdat je vind dat je 8760 uren in een jaar niet altijd gebruikt zoals je zelf zou willen? Je stelt zaken uit die moeten gebeuren en op het laatste moment moet je dan gestrest in actie schieten.
Voel je ook de angst dat je te weinig tijd zal hebben om alles te doen wat je zou willen? En indien je geloofde in reïncarnatie was dat nog geen probleem.
Indien het een troost is, ik kom heel veel mensen tegen die de controle over hun todo’s verloren zijn. Meester zijn over je todo lijst is geen éénmalige actie. Je todo- lijst verandert regelmatig. Je todo-lijst kan door één telefoontje helemaal omgegooid worden.
Angst houd je tegen om te realiseren wat je wil. En ik heb het niet over de grote angst.
Versterkende loop
Je zou graag kunnen doen met behoud van je energie. In je ideale wereld werk je de dingen die voor je belangrijk zijn af. Het afvinken, doorstrepen van taken voelt aan als een overwinning. En de overwinningen volgen elkaar snel op.
Je doet meer in minder tijd, zonder extra stress. En dat voelt geweldig, het is een zichzelf versterkende loop.
Je zou willen lijden aan Ataraxia. De held Slevin in mijn favoriete film Lucky Number Slevinleidt aan een conditie waarbij hij zich geen zorgen kan maken. Minder zorgen maken kost minder mentale energie. Dat wordt het leiden dankzij Ataraxia.
Angst
Een slecht gebruik van onze W.E.A.T. (time-management) verbergt of maskeert een angst.
En angst doet rare dingen met ons. Het brein kan geen onderscheid maken tussen echte bedreigingen en ingebeelde bedreigingen.
De ingebeelde angsten hebben meestal geen grond, ze houden ons echter wel in hun macht. Dat is niet echt meester zijn over de situatie.
Veelgehoorde angsten
We hebben allemaal een ingebouwd systeem dat ons waarschuwt voor gevaar.En goed dat het er is. Het is een manier van zelfbehoud. Het is je systeem dat je vertelt dat je buiten je comfortzone raakt. En misschien kom je wel terecht in je paniekzone.
Groei ligt aan de grens van je comfortzone.
De angst bij timemanagement vertelt je iets.
Hoe ga je om met een angst?
- Definieer de angst
- Accepteer de angst.
- Is je angst absoluut waar? En indien ja. Is het resultaat dan een echte catastrofe?
- Ga door kleine experimenten te doen in je stretchzone. Kans is behoorlijk groot dat de angst ongegrond lijkt. En je stretchzone wordt je comfortzone.Ga terug naar 2.
Veel gehoorde angsten zijn
1. Angst om een extern systeem te betrouwen
Onze aandacht is vluchtig. We hebben iets nodig dat ons helpt om onze aandacht te concentreren.
De angst om al je lijstjes onder te brengen in een extern systeem maakt dat je je hoofd zal gebruiken om je te herinneren aan wat je dient te doen. En dat blijkt niet betrouwbaar te zijn.
Het gevoel afhankelijk te zijn van iets anders dan jezelf houdt je tegen om met een leeg hoofd door je dag te gaan.
2. Schrik om je werk voor te bereiden
Onlangs had ik iemand op een workshop die letterlijk zei : “Ja, maar wanneer moet ik mijn werk dan doen?”
Je werk voorbereiden is ook je werk. Indien dat je dat niet beschouwt als je werk geef jezelf ook geen toestemming om je nieuwe input te processen.
Spoiler alert : Er is altijd teveel te doen in de tijd die je nog hebt. De enige manier om prioriteiten te bepalen, is je werk voor te bereiden.
3. Angst voor de beperktheid van je tijd
Deze week heb je een beperkte capaciteit. En dat is zo elke week, alleen is die beperkte tijd niet constant doorheen het jaar. De meeste deelnemers aan de workshops ExtraTijd gaan door het leven alsof dat niet waar is. Ze hebben todo lijstjes van hier tot in Tokyo. En dat maakt het geen handige lijstjes.
Zelfs wanneer je met pensioen bent, is je tijd beperkt. Zo bleek uit het verhaal van Marcel.
Bepaal je capaciteit voor deze week in je kalender. Hou ook rekening met het feit dat je nieuwe input dient te verwerken.
4. Angst om Nee te zeggen
Theo Mertens (Ik beschouw Theo als mijn eerste mentor tijdens mijn carrière bij Colruyt) zei ooit wie geen nee kan zeggen, kan ook geen ja zeggen.
Indien er teveel op je bord ligt, is de enige manier omdat beheersbaar te maken delen niet gaan doen.
Nee zeggen werd ons vroeger afgeleerd. En dat zijn sterk verankerde conditioneringen. Ze werden je geleerd door een bron die belangrijk voor je was.
Een truc is ‘Ja, maar…’ zeggen.
5. Schrik om voor iets te kiezen
Meester worden van je todolijst heeft te maken met jezelf beschermen tegen teveel doen. Vooral teveel doen wat niet nodig is.
De angst om voor iets te kiezen, is vooral de angst om het andere te verliezen.
6. De angst om niet consequent te zijn
Je gedrag wijzigen zorgt voor een spanning. Omdat je niet zo consequent zult zijn als je graag hebt.
De hypocrisie van het consistent te zijn blokkeert je progressie.
Ga denken in termen van verbetering in plaats van perfectie. Het zal nooit ideaal zijn. Laat dat je niet tegenhouden om beter te worden.
7. De angst om te falen
Onze opvoeding en het genoten onderwijs zijn hier schuldig aan. Het is goed of fout. En dan is iets niet doen veilig. Het voelt veiliger om iets uit te stellen in plaats van die kleine actie te doen.
De mindset ‘take action and learn’ is één van de grondvesten van experimenten. Experimenten gaan nooit verkeerd.
8. Ongerustheid over wat volgt
Het niet doen van een actie omdat dit een sneeuwbaleffect geeft. Je hebt een actie op je lijst staan, maar stelt die uit. Je denkt dat die vraag stellen extra werk op je bord zal doen belanden. Maar je hebt die informatie nodig.
En terecht misschien komt er inderdaad extra werk op je bord daardoor.
Wat is de kans echter dat dit werk nooit/niet op je bord zal landen?
2. Welke angst draai je deze week de nek om?