Heb je al opgemerkt dat sommige mensen wel heel veel gedaan krijgen in dezelfde tijd? Krijg je soms de indruk dat dit alleen bij slimme mensen lukt of vooral bij mensen die gedisciplineerder te werk gaan? En wordt deze indruk niet vaak bevestigd door de anderen?
Door je collega bijvoorbeeld. Hij vertelt je weer eens enthousiast over zijn nieuwe manier van werken. Hij is er zo vol van! Je denkt stiekem dat hij in een vorig leven waarschijnlijk missionaris was.
Erger. Wanneer jij die aanpak ook uittest, krijg je veel te weinig resultaat. Je probeerde het nochtans. Ook je collega begrijpt er niks van want voor hem werkt het prima.
Wanneer vind jij eens een manier die je echt extra tijd geeft?
Hoe krijg je extra tijd in je leven?
Waar droom jij allemaal van? Hoe krijg je dit zo snel mogelijk voor elkaar?
Hoe meer tijd, hoe meer ruimte je krijgt voor leuke dingen. Jij hebt dus dringend meer tijd nodig. Want extra tijd in je leven geeft je ook de kans om in dezelfde tijd meer leven te hebben.
Soms moet je jezelf hiervoor wat veranderen. Je persoonlijk profiel wat aanpassen. Ik doe ook een aantal dingen tegen mijn natuur in omdat het me toch extra tijd oplevert. Het geeft me een leven en dat is mij iets waard.
Ontdek hoe jij, door je gedrag te veranderen, meer waarde in je leven krijgt.
Volg je eigen weg maar doe vooral normaal
Soms krijg je het advies om je eigen weg te gaan. Maar meestal hoor je toch wel dat je ‘normaal’ moet doen. Doe maar zoals iedereen, kan je tussen de regels lezen. Wat moet je nu doen? Om gek van te komen.
Het strafste is: ik denk dat ze deels nog gelijk hebben ook.
Ik geloof dat WAT we moeten doen voor iedereen grosso modo hetzelfde is. We hebben allemaal onze dromen. We streven allemaal resultaten na.
Maar HOE je dit het beste doet, kan heel specifiek en enkel voor jou goed zijn. Om dit te weten, helpt het om de waarom, de wat en de hoe vraag te beantwoorden.
Waarom, Wat & Hoe: het drieluik is de oplossing!
Weinig mensen weten altijd wat de meest doeltreffende actie is op welk moment. Dat betekent dat bijna iedereen wel ooit een beroep moet doen op een ander systeem dan hun eigen brein.
Of je vindt een betrouwbare assistente die je al je todo’s op het gepaste moment voorschotelt. Of je gebruikt Outlook als je betrouwbaar systeem of je gebruikt het drieluik.
Van het drieluik zijn de WAT en de HOE slechts 2/3de van de vergelijking.
WAAROM
Het WAAROM is het 3de deel van de vergelijking en meteen ook de belangrijkste vraag.
Tijdens de workshops of coaching die we met ExtraTijd doen, staan we eerst en vooral stil bij de WAAROM vraag. Waarom wil je effectiever worden? Waarom wil je extra tijd?
Veel gehoorde antwoorden zijn:
• Voldoende tijd voor jezelf – doel: extra tijd
• Voldoende tijd en aandacht voor de mensen die je graag ziet – doel: extra tijd
• Meer impact – doel: extra leven
• Gelukkig zijn – doel: extra leven
• Groeien – doel: extra leven
• Vrijheid – doel: extra leven
Een tool die ik vroeger leerde in het streven naar werkvereenvoudiging, was om naar de kern van het probleem te gaan. Wanneer je de kern van een probleem oplost, komt het probleem niet meer terug. Naar de kern van een probleem gaan, betekent ook dat je naar de kern van het WAAROM gaat.
Je kan hiervoor de techniek gebruiken van Sakichi Toyada. Vraag vijf keer ‘waarom?’ na elkaar. Het lijkt op het pellen van een ui. Je gaat elke keer een laagje dieper en op een bepaald moment kom je bij de kern-waarom. Misschien krijg je wel kippenvel of een Eureka-gevoel wanneer je het antwoord formuleert op de laatste waarom.
Je kern-waaroms zijn je uiteindelijke finishlijn. Zolang je deze finish niet haalt, moet je actief blijven. Je kan niet scoren zonder acties. Het grote ‘waarom’ is volgens mij een spel zonder einde. Het is nooit klaar. Dat is de reden waarom je ook kan blijven groeien in het meester zijn over je ToDo lijst. Je kan jezelf blijven verbeteren en ontwikkelen. Persoonlijke groei en meesterschap bereiken, kent geen einde.
Blijven groeien houdt ook in dat je buiten je comfortzone stapt. Het betekent dat je resultaat blijft nastreven. Dat je bij jezelf een zekere bewustwording creëert. Dat is het WAT. In mijn idee is dat universeel en dus voor iedereen geldig.
WAT
Groeien of proberen meesterschap te bereiken, betekent dat je productief bent en dat je aan je productiviteit werkt. Of ook dat je effectief bent en aan je effectiviteit werkt. Het gaat niet om reactief zijn maar om proactief.
Indien je een bedrijf zou zijn, werk je in je bedrijf en aan je bedrijf. En beiden zijn todo’s op je bord.
We zijn als mens vooral goed in reactief werken. Dan doen we immers een beroep op het primitieve deel van ons brein.
Om proactieve acties te stimuleren, hebben we echter een design, een kader nodig.
Met de ExtraTijd-methodiek zijn dat de vijf principes om blijvend controle te hebben over je todo lijst.
1. Doe elke dag minstens één actie die je in de toekomst T.E.A.M (link) zal opbrengen. (Proactieve)
2. Plan elke vijftien minuten die je de komende week wil werken (Voorafbepaald -Focus – Design – Proactief)
3. Pas aan indien nodig (Adhoc -Flexibiliteit – Default – reactief )
4. Projecten op je Masterlijst hebben veel acties nodig (Acties brengen de idealiteit naar de werkelijkheid)
5. Doe dit elke week (Al je weken zijn verschillend – inhoudelijk en wat betreft capacpiteit)
Lees meer over deze principes.
HOE
Je Hoe is de manier waarop je de WAT in jouw realiteit implementeert. Hoe meer mentale energie je dit kost, hoe zwaarder het zal zijn om dit vol te houden. Je HOE moet voor jou zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk zijn.
Er zijn twee verschillende HOE’s om de WAT te bereiken en om te kunnen groeien:
- Experimenteren: ik implementeer “buiten mijn comfortzone gaan” door experimenten (link) te doen. Op mijn Masterlijst staan steeds verschillende projecten die me buiten mijn comfortzone brengen. In mijn stretchzone en niet in mijn paniekzone.
- De ‘gedwongen’ verandering: Anderen brengen zich in een situatie zodat ze geen keuze hebben en dat ze wel moeten veranderen. Dat is ook een strategie die werkt. Die methode boezemt mij echter teveel stress in.
Welke methode past jou het best?