Selecteer een pagina

Een van de grootste dilemma’s waar je als kenniswerker tegen aanloopt is, ga je tijd, energie, aandacht en geld investeren in het verbeteren van je zelforganisatie. 

De twijfel of je inspanningen om anders te gaan werken wel iets gaan opbrengen, blokkeert je.

En je blijft dan op dezelfde manier werken. Door dezelfde dingen te doen krijg je dezelfde resultaten. En dat is geen probleem wanneer je tevreden bent met dat resultaat.

Zolang je het resultaat niet hebt dat je wenst, probeer je andere manieren om dat resultaat te bekomen – Anoniem

Gegarandeerd succes

Onder een honderd percent garantie dat al je inspanningen minstens het dubbel opbrengen van je investering wil je onmiddellijk je handtekening zetten. 

Die garantie overtuigt je niet alleen in je hoofd. Ze geeft je ook het gevoel dat het kan. Het geeft hoop dat de verbetering mogelijk is.

Je wil immers graag zeker zijn dat je beperkte tijd, energie en aandacht niet verloren zullen zijn. 

Scepticisme

We hebben in het verleden een aantal zaken geprobeerd die niet het resultaat gaven waarnaar we verlangden. Zo heb ik begin 2007 geïnvesteerd in Nuance Dragon Naturally Speaking 9. Een programma dat spraak naar tekst omzet. Dat bleek een draak van een programma te zijn. Tientallen uren leverden me alleen maar frustratie op.

De ervaring met Naturally Speaking 9 maakte me sceptisch ten opzichte van speech to text programma’s.

Scepticisme is een van de oorzaken dat we bij het oude blijven. 

Er is een initiële investering nodig die we pas later gaan terugverdienen. Het lijkt alsof we instant resultaat willen zien van onze nieuwe acties.

Toekomstige opbrengst

Van alle zaken die je gaat aanpakken zijn er een aantal die niet het resultaat geven wat je verwacht. Elke ondernemer kan je met gemak een groot aantal niet geslaagde projecten uit zijn succesvolle carrière noemen. En dat is niet erg wanneer er aan de finishlijn meer winst is dan verlies.

Veel ondernemers noemen hun mislukkingen ook geen mislukkingen maar experimenten.

Dezelfde dynamiek speelt bij kenniswerkers wanneer ze zich beter willen organiseren. Sommige experimenten leveren massa’s ExtraTijd op. Andere kosten je tijd en zullen je stoppen. Textexpander levert me jaarlijks honderdvijftig extra uren op. (Textexpanders zijn programma’s die afkortingen omzetten in tekst- paragrafen, zinnen, woorden). Dragon Naturually speaking 9 was geen succes.

Vergroot je succesratio bij je experimenten

Vergroot je succesratio door de opbrengst van je experiment zichtbaar te maken. In het artikel van vorige week had ik het over het meta-principe : “het onzichtbare zichtbaar maken“. De opbrengst van je experiment op voorhand zichtbaar, tastbaar maken is op dit meta-prinicipe gebaseerd.

Stel dat je een speech-to-text programma zou willen aanschaffen.

Wat zijn je potentiële opbrengsten?

Analyseer je huidige situatie. Je wordt bewuster van acties.  Hoeveel woorden typ je per dag?  Hoe groot is je typesnelheid en wat is je foutenmarge? Test gratis je typesnelheid.

De gemiddelde kenniswerker typt 4000 woorden per dag. (Bron A. Pinaud). Diezelfde kenniswerker haalt 25 woorden per minuut op het toetsenbord. Dat zijn honderzestig minuten met je vingers op de toetsen. De nieuwe Dragon Naturally Speaking 12 kan een dicteersnelheid van honderd woorden per minuut aan. Om je totale volume woorden te produceren met DNS12 heb je honderd minuten minder nodig per dag. Dat is een behoorlijke potentiële opbrengst.

Doe (indien nodig) een steekproef om je analyse juister te maken.Ga in dit geval het aantal woorden van je verzonden mails tellen voor een paar dagen.

Maak een aantal scenario’s voor je opbrengstberekening. Wat lijkt je realistisch? Verwacht je nog andere opbrengsten dan alleen tijdswinst? Wat ga je doen met je tijdswinst? Hoeveel jaar zal je de verbetering gebruiken?

Zicht op een deel van je werk geeft je inzicht. 

Extra voordelen bij het berekenen van je potentiële opbrengsten

1. Pluk het laaghangend fruit.

Laaghangend fruit zijn opbrengsten die je kan binnenhalen met weinig inspanning. In het voorbeeld is dat gebruik maken van een textexpander. Met textexpander haal je een deel van de winst reeds binnen.

2. Evalueren van  je inspanning.

Dankzij je berekening kan je ook bepalen hoe je je opbrengst gaat opvolgen.

3. Werk omgekeerd

Bepaal je opbrengst indien je een aantal seconden, minuten of dagen van een activiteit kan afhalen.

Enige tijd geleden was er op de site http://xkcd.com/ een prachtige prent over tijdswinst en de maximale inspanning die je kan maken om toch nog winst te hebben op het einde van de rit.

 

Dit is een minimum berekening omdat hun aanname is dat een uur volgend jaar evenveel waard is als een uur vandaag. En dat is niet zo. De wet van vraag en aanbod zegt dat de waarde van iets stijgt wanneer het aanbod kleiner wordt. Klinkt misschien luguber maar je tijd volgend jaar is beperkter dan vandaag. Bij een gelijk blijvende vraag wordt je tijd volgende jaar meer waard. En over die gelijkblijvende vraag kan je je ook vragen stellen.

De verticale as geeft je aantal minuten tijdswinst van je experiment. De horizontale as wordt bepaald door het aantal keer dat je experiment voorkomt.

Stel dat je een nieuwe manier wil proberen om je schoenen te strikken en je kan daarmee 5 seconden per dag besparen. In dit geval kan je twee uur investeren voordat je winst op vijf jaar is opgebruikt.

Wanneer je één uur per dag ExtraTijd zou hebben mag je daar twee maand in investeren om van dat ene uur te genieten. En dan heb je nog winst.

Schrijf je in om minstens twee uur per dag te gaan verdienen via Master Your Todo List.

Ps : Een van de projecten van ExtraTijd is het uittesten van Dragon Naturally Speaking 12. Ik hou je op de hoogte.

Pin It on Pinterest

Share This