Selecteer een pagina

De snelle verandering van onze technologie heeft ons met een reeks nieuwe uitdagingen opgezadeld. Jouw en mijn gedrag wordt gestuurd door triggers.

Ping.

Leven en werk lijken complexer geworden dankzij die kleine computer die we altijd in onze broekzak hebben.

Ik word er gek van wanneer ons Fien ‘altijd’ op haar iphone bezig is. Maar is mijn uitdaging met mijn smartphone niet bijna dezelfde

Sommige van ons voelen zich zelfs schuldig wanneer ze voor de zoveelste maal in hun scherm gezogen worden in plaats van een connectie te hebben met de mensen rondom ons.

Ik moet je niet meer overtuigen dat we ons steeds meer laten afleiden door onze smartphones. Sommigen hebben zelfs last van fantoomvibraties. De smartphone trilt in hun broekzak, terwijl hun telefoon thuis op hun tafel thuis ligt.

We weten dat technologie ons zwaard beïnvloedt. Waarschijnlijk veel zwaarder dan we willen herkennen of toegeven.

Vrijheid

Bewust kiezen welke acties je neemt, vind ik het hoogste goed. Er zijn filosofen die beweren dat vrije wil niet bestaat, maar die hypothese wil ik niet accepteren.

Vrijheid is belangrijk voor mij. Ik merk dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt.

Stel je voor dat technologie je helpt om je zelfgekozen doelen te bereiken?

Beeld je eens in dat technologie je helpt om je tijd, energie, aandacht en ook je centen te maximaliseren en te optimaliseren.

Je hebt nog wel keuze, maar je technologie ondersteunt je in plaats van je te saboteren.

Always On

Altijd geconnecteerd zijn, heeft zijn effecten op ons lijf en ons brein.

Kovert Designs is een organisatie die de effecten van digitale technologie op ons hoofd en lijf onderzocht.

Ze deden een interessant onderzoek met 35 Ceo’s naar het effect van gedeconnecteerd te zijn. Ze vlogen de Ceo’s naar de woestijn in Marokko. Er zijn slechtere plaatsen voor een experiment 😉

Door vijf dagen niet geconnecteerd te zijn merkten ze volgende veranderingen:

  • Een andere fysieke houding, meer rechtop lopen (niet in het scherm gezogen)
  • Geen conversatie killers meer (voor een triviale vraag is er steeds wel iemand die het wel onmiddellijk aan dr. google vraagt)
  • Betere slaap (volgens mij heeft dat niet alleen te maken met technologie maar ook met de sound en light pollution)
  • Beter geheugen wat waarschijnlijk het gevolg is van gebundelde aandacht tijdens het luisteren.

Ik weet niet of de conclusies allemaal te maken hebben met het niet geconnecteerd zijn. Maar dat onze technologie ons gedrag bepaalt, kunnen we niet ontkennen.

Onze aandachtsspanne wordt kleiner en kleiner.

Cijfers over ons smartphone gebruik zijn ontluisterend. Je kan je eigen gebruik zelf checken, dankzij een app op je telefoon. Er is voor alles een app.

Digitale detox

Digitale detox heeft een zekere buzz.

Ik werd een aantal weken geleden geïnterviewd door Humo over digitale detox. Steven deed ook een eerste presentatie over dit onderwerp. Het lijkt een hot onderwerp.

Ik vind een detox een goede manier om je systeem te resetten. De echte detox bedoel ik dan. Een fysieke detox helpt om een aantal van je organen te ontgiften. Net zoals het voedsel, drank, lucht en licht een aantal processen in gang zetten in je lichaam, doet het constant geconnecteerd zijn dat ook. De gifstoffen in je organen zorgen voor een minder functioneren van je totale systeem.

Altijd geconnecteerd zet je schildklier en je bijnieren harder aan om te werken. Die twee organen worden daardoor niet sterker, maar eerder uitgeput.

Wanneer je na een detox niks aanpast aan je gedrag, dan is het effect tijdelijk. Is niet erg, iets is beter dan niets.

De doelstelling die we hebben met ExtraTijd is om op een structurele manier met onze beperkte middelen om te gaan. Om je tijd, energie, aandacht en centen te optimaliseren en te maximaliseren. We hebben liever geen pleister om een houten been. Een detox zonder gedragsverandering is een pleister.

Wanneer technologie onze beperkte middelen verbruikt zonder toegevoegde waarde te leveren, willen we ingrijpen.
Toegevoegde waarde leveren, betekent je helpen om naar je doelen te gaan.
Wat je doelen ook mogen zijn.

Een digitale detox vind ik anders dan een fysieke detox omdat het meer gaat over het bewustwordingsproces dan om een ontgiftingsproces.

Bewust worden van de triggers van je technologie is bijzonder waardevol. Omdat die triggers jou en je bijnieren en schildklier in een actiemodus brengt. Om de externe en interne triggers te weten is een digitale ‘onthoudingsperiode’ bijzonder bruikbaar.

Er zijn opnieuw een heleboel mogelijkheden om je bewust te worden van het effect van technologie op je gedrag.

1 : Maak jezelf een lijst van alle gadgets die je constant push berichten sturen

Technologie die je push berichten stuurt is te vermijden. Die push berichten zijn er op gericht om je aandacht naar de app of de technologie te verleggen. Het is de push die je in een constante vecht- of vluchtmode brengt met uitputtende gevolgen voor je lijf en brein.

Minimaliseer het aantal push mechanismen.

 

2. Experimenteer met onthoudingsmogelijkheden

2.1.  Zet een quota op het aantal uren dat je kan online zijn.

Wij gebruiken thuis Circle with Disney om de kinderen en mezelf een quota op te leggen. Een stukje hard- en software dat ons internet gebruik monitort. Technologie gebruiken om technologie te beheersen. Zodat we baten kunnen hebben en de negatieve effecten kunnen minimaliseren. “Master your technology” als het ware.

2.2. Geef je zelf een avondklok.

Vanaf welk tijdstip werken je toestellen niet meer zodat je je kan klaarmaken om efficiënt te slapen. Circle with Disney kan ook dit regelen. Check ook onze podcast over avondroutines die donderdag verschijnt.

2.3 Doe een digitale sabbat

Doe een experiment om de volgende zaterdag of zondag helemaal geen technologie te gebruiken waardoor je kan geconnecteerd te zijn met de online wereld.
Het is een goede manier om bewust te worden van je interne triggers. Bewustzijn is een eerste stap naar verandering.

2.4 Gebruik je vakantie als schermvrije – week

Ga op vakantie met alleen maar analoge tools en kijk wat het met je doet. Een experiment dat slechts één week hoeft te duren.

3. Ga mensjes kijken

Ga zaterdag voormiddag in je favoriete koffiebar een kopje zwart goud drinken. Observeer je medemens. Het is makkelijker om gedrag te zien bij anderen.

Laat ons weten welke experimenten jij doet om het negatieve effect van technologie in te dijken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Pin It on Pinterest

Share This