De dialoog die we met onszelf voeren
Vraag je je wel eens af hoe het komt dat veel van je plannen mislukken? Zoals iedereen neem je bij elke start van een nieuw jaar goede voornemens, je koestert mooie dromen, je wil iets veranderen… maar toch lukt het je niet. Keer op keer kom je tot de conclusie dat je faalt.
Bij al deze pogingen verlies je een beetje zelfvertrouwen. Op termijn ondermijn je jezelf. Hoe komt dit toch?
Wil je innerlijke criticus wel dat je iets verandert? Je innerlijke criticus levert constant kritiek op jezelf. Hij staat altijd klaar om je op een negatieve, strenge toon toe te spreken. Als je innerlijke criticus het van je overneemt, worden je keuzes en je gedragsmogelijkheden beperkt. Je valt vaak terug op dezelfde standaardreacties. Je zit als het ware vast in steeds dezelfde patronen.
Bovendien kost het onderdrukken of onder controle houden van je innerlijke criticus je tijd en fysieke en mentale energie. Op die manier kom je nooit tot enige actie. Je innerlijke criticus verlamt je als het ware.
Deze criticus is in staat om je volledig te blokkeren en je groeiproces te stoppen. Stress, onvreden met je zelf, frustratie en burn-out kunnen de gevolgen zijn. Ook voor de mensen om je heen kan het lastig zijn. Denk maar aan je collega die godganse dagen zichzelf neerhaalt en hoe jij hierop reageert. Als je innerlijke criticus het hoogste woord neemt, schiet er niet veel meer over van je zelfvertrouwen.
Maak van je innerlijke criticus je bondgenoot
In het artikel van vorige week hadden we het over je persoonlijke groei. Ieder van ons heeft de drang om zichzelf te verwezenlijken. Als je dingen kunt doen die echt bij je passen, die je helpen groeien, blaak je van de energie. Het lijkt of alles vanzelf gaat. Op die momenten toon je je talenten.
Maar als je wil groeien, moet je ook leren omgaan met je innerlijke criticus. Groeien is een voortdurend proces maar ook je innerlijke criticus onder controle houden is een continue opdracht.
Je mag hem echter niet uitschakelen. Hoe ergelijk hij ook is, toch heb je hem nodig. Want hij beschermt je. Door je innerlijke criticus op een positieve manier in te zetten, leer je onbenutte talenten gebruiken en maak je jezelf los van versleten gewoontes en contraproductief gedrag. Zonder zelfkritiek zou je trouwens nooit over jezelf denken en nadenken of je iets beter of anders kan doen. Hij stimuleert je om jezelf te verbeteren en te corrigeren.
Het is de kunst om je innerlijke criticus voor jou te laten werken in plaats van dat jij alles doet wat de innerlijke criticus zegt. Je zorgt ervoor dat hij je helpt in plaats van tegenwerkt.
Angst en bescherming
De innerlijke criticus is er sinds onze kindertijd. Toen bleek dat we niet alles mochten doen en we voor het eerst geconfronteerd werden met boze reacties uit onze omgeving. De innerlijke criticus beschermde ons nadien tegen kritiek van anderen en vooral tegen de gevolgen daarvan. Hij kent perfect alle regels en wil dat we deze volgen. Door ons zelf eerst te bekritiseren, voorkomen we kritiek van anderen.
Onze innerlijke criticus beschermt ons vooral uit angst. Hij beschermt ons tegen vernedering, pijn en schaamte. Hierdoor hebben we voor ons zelf ondoordringbare grenzen bepaald en houden vastgeroeste patronen ons gevangen.
Ga in gesprek met jezelf
Beseffen dat je een innerlijke criticus hebt en je bewust worden van je innerlijke commentator is al een eerste belangrijke stap. Plezier hebben aan hem is een tweede stap. Als je zijn kritiek hoort en hiervan gebruikt wat goed is, kun je er ook veel aan hebben.
Ga dus met hem het gesprek aan en analyseer waarom de criticus bezorgd om je is. Als je de angst kan achterhalen, kan je het ook begrijpen en jezelf gerust stellen. Om in dialoog te gaan met je criticus zijn er verschillende strategiën
- Zet het boek ‘Taming Your Gremlin’ op je Masterlijst
- Mildheid naar jezelf
- Journallen om een stap achteruit te kunnen zetten
- Je laten coachen
- Experimenten uitvoeren
- Het Johari venster
1. Het Johari venster
Het Johari-venster helpt je om meer zicht te krijgen over je gedragingen en bij wie die gedragingen bekend zijn. Het Johari -venster (afkorting van Joseph Luft en Harry Ingham) bevat vier onderdelen.
1. Vrije ruimte
2. Verborgen gebied
3. Onbekend zelf
4. Blinde vlek
De vrije ruimte is door iedereen gekend. De mindere gedragingen in dit kwadrant zijn makkelijker te wijzigen. Je kan anderen inschakelen als je supportteam en/of als groepsdruk. De gedragingen zijn bekend bij iedereen.
In het ‘verborgen gebied’ is je innerlijke criticus behoorlijk actief. Want je vertelt toch niemand dat je stemmen in je hoofd hebt? De criticus kan zich daar vrij en uitgebreid roeren.
De ‘blinde vlek’ is duidelijk voor iedereen behalve voor jezelf. Feedback vragen is hierin een belangrijke tool. En dat kan wanneer je een coach gebruikt. Door deel te nemen aan een mastermind vergaar je de noodzakelijke feedback.
De ‘onbekende zelf’ is het kwadrant dat momenteel voor niemand duidelijk is. Dit terrein verken je door buiten je comfortzone te gaan.
2. Experimenten
Je hebt al door dat ik een fan ben van experimenten. Het is mijn HOE om op een veilige manier buiten mijn comfortzone te komen. Je innerlijke criticus roert zich op dat moment sowieso. Maar omdat het experiment beperkt is in tijd, valt het geroep en de commentaar behoorlijk mee.
3. Coaching
Een coach die je nieuwe inzichten brengt en nieuwe zaken doet uitproberen, brengt je een behoorlijke stap vooruit.
De beste sportlui hebben meerdere coaches. En die coaches helpen om met kleine stapjes steeds beter te worden. Deze sportlui behoren tot de top dankzij regelmatige feedback en mits vele kleine stapjes vooruit.
4. Journallen en een stap achteruit te zetten
Journallen is een dagelijkse activiteit die wat extra tijd vraagt. Je investering wordt terugbetaald door de informatie, de feedback die je bij het nalezen bekomt.
Ps. Je mag in de toekomst een blogpost of artikel verwachten over journallen.
5. Mildheid naar jezelf
De manier om in te gaan tegen je innerlijke criticus is door mild te zijn voor jezelf en jezelf te accepteren zoals je bent. Met het beseffen dat je niet altijd perfect moet zijn. Relativeren is noodzakelijk om te kunnen omgaan met je criticus.
6. Een boek dat mij veel inzichten gegeven is het boek van Rick Carson Taming Your Gremlin.