Selecteer een pagina

Weet je wat ik zo’n zonde vind?

Dat jij en ik dingen doen die ons saboteren zonder dat we het weten. Zonder dat we er erg in hebben.

Dat een gebrek aan kennis over hoe ons brein eigenlijk werkt en over wat de omgeving met ons brein doet het ons extra moeilijk maakt.

 

Beter worden

Ik wil beter worden. Jij ook. (Ik ben het zeker)

En ik merk dat te weinig weten over het complexe systeem dat ik ben, me onnodig uitdagingen, valkuilen en schuldgevoel geeft die te vermijden zijn met meer kennis.

Een boek over het brein dat ‘makkelijk’ te lezen valt en dat handvaten biedt om beter te worden, sla ik niet af. Meer weten over je brein als kenniswerker is altijd beter, vind ik.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Dr. Robert Lustig  laatste boek ‘The hacking of the American Mind’ verscheen op 12 september 2017. Ik heb Dr. R. Lustig op mijn radar omdat ik zijn vorig boek ‘A fat chance’ goed vind. Dat is de reden waarom dit boek snel op mijn Masterlijst stond.

Het boek is heeft twee delen. Deel 1 vind ik veel interessanter dan deel 2

Het deel over hoe de processen in ons brein werken, de neurotransmitters en de hormonen die een rol spelen vind ik verhelderend.

De oplossingen die Dr Lustig voorstelt in het andere deel vind ik niet allemaal even ‘geloofwaardig’.

De zoektocht naar geluk

Bij het researchen van de vergiftigende eigenschappen van suiker voor zijn vorige boek kwam Robert tot de constatatie dat onze zoektocht naar geluk gehackt wordt door de bedrijven voor hun winstmaximalisatie.

Volgens Dr Lustig werd geluk door de Amerikaanse bedrijven vervangen door plezier verpakt in suiker. (De uitdrukking “sugarcoated”, een laagje suiker rond gedaan vind ik zo zintuigelijk). Een aantal hoofdstukken in het boek klinken als een samenzwering. Dat maakt de ondertoon van het boek minder aangenaam.

Happy meals, happy hours zijn een manier van Mcdo om geluk te vervangen door plezier. Geluk en plezier zijn in ons brein twee verschillende zaken. De hypothese is dat meer plezier niet leidt tot meer geluk. (Iets dat de Stoïcijnen in het oude Rome ook al beweerden)

 

Drie stoffen in ons brein

Dopamine is een neurotransmitter die helpt om ons brein beloon- en pleziersyteem te managen. Een drop dopamine zorgt voor een plezierrush. De dopaminerush die we onder andere voelen wanneer we een push-bericht ontvangen.
Een teveel aan neurotransmitters doden neuronen. Ons brein heeft een beschermingsmechanisme voor dit geval en dat is dat de receptoren waarop deze neurotransmitter inwerkt gereguleerd worden. Om eenzelfde rush te voelen heb je meer stimulatie nodig. Lustig beweert dat dit één van de oorzaken is van verslavingen.

Dopamine wordt getriggerd door suiker, alcohol en (volgens dr. Lustig) door sociale media. Ik denk dat alle onnodige push-signalen dit effect hebben. Omdat push-signalen in mijn idee meer een effect heeft op ons cortisolniveau.

Dopamine is nodig. Het helpt om doelen te willen bereiken. Te weinig dopamine zorgt voor uitstellen.

Teveel dopamine zorgt ervoor dat serotonine minder kan geproduceerd worden.
Serotonine is ook neurotransmitter. Deze transmitter wordt in verband gebracht met geluk of goed voelen. Te veel dopamine zorgt wel voor plezier maar niet voor geluk. Dat is de premisse van Dr. Lustig.

Het zout in de wonde komt door het hormoon cortisol. Dit hormoon heeft een deregulerend effect op één van de receptoren van serotonine. Daardoor is moeilijker voor serotonine om zijn werk te doen. Chronische stress (het maakt niet waar het vandaan komt) doet je cortisol niveau stijgen.

 

Plezier vs Geluk

Dr. Lustig maakt een onderscheid tussen geluk en plezier op een aantal domeinen

Plezier  vs Geluk

 • Korte termijn – Lange termijn
 • Lichamelijk – Gevoelsmatig
 • Bereikt alleen – In groep
 • Nemen – Geven
 • Met substanties – Zonder substanties
 • Kan leiden tot verslaving – Leidt nooit tot verslaving
 • Dopamine – Serotonine

Hoe kan je naar meer geluk in plaats van meer plezier te streven?

4 oplossingen  4 C’s

Lustig verzamelt een aantal strategiën onder vier woorden.  Ik vind zijn oplossingen niet zo verhelderend.

Contribute

Waarde geven aan anderen of aan de maatschappij. Dat zou helpen om serotonine te produceren.
Het klinkt dan alsof belangeloos helpen wel een eigenbelang heeft.

Connect

Real Life connecties zijn belangrijk. Omdat wanneer je interacties hebt met iemand (niet via sociale media)  je de emoties van de andere een stuk overneemt. Dat leidt tot emapthie. Empathie is een van de drivers van serotonine productie.

Cope

Dit onderdeel gaat over zelfzorg. Ervoor zorgen dat je op een structurele manier je beperkte middelen niet uitput. Zorgen dat je niet alleen energie verbruikt maar ook energie opnieuw oplaadt.

De belangrijkste strategie is je slaap optimaliseren. (Mijn vertaling) Te weinig slaap leidt tot een verhoging van je cortisol niveau. Unpluggen van je toestel een aantal uur voordat je gaat slapen is volgens Dr Lustig belangrijk.

Ik denk dat je slaap verbeteren de makkelijkste manier is om je beperkte middelen te optimaliseren.  Een referentiepunt hebben vind ik dan belangrijk. Ik gebruik daarvoor de Oura ring. (Gebruik de code ExtraTime wanneer je een Oura koopt – je ontvangt een korting)
Stoppen met multitasken. Multitasken verhoogt ook het cortisol niveau in je lichaam. Slecht 2,8% van ons kan multitasken (Geen idee waar dit cijfer vandaan komt. Iemand?) (de meeste deelnemers aan onze workshops geven toe dat ze multitasken  en er niet goed in zijn)

Bewegen of sporten is één van de strategiën die Lustig gebruikt om de levels van cortisol te reguleren.

Cook

Dit is de echte expertise van Dr Lustig.  Niet het koken, maar het effect van voedsel op ons lichaam en brein.

Drie grote principes passeren de revue.

Eet voedsel dat tryptofaan bevat. Tryptofaan is één van de essentiële aminozuren. Dat wil zeggen dat we het niet zelf kunnen aanmaken, maar dat we het moeten opnemen via ons voedsel.

Tryptofaan is belangrijk omdat het een van de bouwstappen is van serotonine.  De voedingsmiddelen die het meest tryptofaan bevatten zijn eiwitten, kip en vis. (Er zijn ook vegetarische alternatieven) Maar er zijn ook nog andere bouwstenen nodig om van tryptofaan serotonine te maken. Onder andere zonlicht.

We hebben ook nood aan omega drie vetzuren. Vooral ons brein dan.

Wat we absoluut in grote hoeveelheden moeten vermijden is fructose. Fructose is de kryptonite van serotonine.
Dr Lustig is een grote tegenstander van geproduceerd eten omdat deze

 • Laag zijn in tryptofaan
 • Laag zijn in omega drie vetzuur
 • Hoog zijn in fructose

Waardoor het de stofjes in je hoofd beïnvloed worden. Lustig zou dat gehackt noemen.

Pin It on Pinterest

Share This