Selecteer een pagina

Time is more than money

Gruw je er ook zo van wanneer je de beste, meest productieve, uren van de dag verspeeld hebt? En dat terwijl de tijd die je hebt al zo beperkt is.

Het is net zoals in de file staan. Er is meer tijd nodig om dezelfde afstand af te leggen dan op een ander moment van de dag.

Je kunt wel het beste trachten te maken van de tijd in de file, maar het blijft steeds tijd welke je minder optimaal gebruikt. Je beperkt weliswaar het verlies, maar het verlies aan tijd is er nog steeds.

En verloren tijd kan je niet terughalen. Dat maakt tijd dan ook veel waardevoller dan geld.

Master of my universe

Stel je eens voor dat je je tijd optimaal gebruikt.

Beeld je in dat je je beperkte middelen of het nu tijd, energie, aandacht of andere middelen zijn, op de meest optimale manier gebruikt en voor jou laat werken.

Welk gevoel zou je dat geven?

Voor mij voelt het alleszins aan alsof ik ‘The Master of my Universe’ ben.

Attention deficit

Ons, voor het grootste deel,  onzichtbare kenniswerk laat zich niet zo maar managen.

Om kenniswerk sneller van ons bord te krijgen hebben we concentratie nodig. Tijd is bijgevolg niet onze enige parameter om acties te kiezen vanuit onze actielijst voor deze week.

Concentratie of het gebrek daaraan heeft te maken met ons brein. De default mode van ons brein is fladderen van het ene onderwerp naar het andere onderwerp. Zoals een vlinder fladdert van bloem naar bloem.

Aandacht en concentratie komt uit onze hersenen. De neuronen in ons brein hebben daarvoor energie nodig.

Peter Killeen onderzoekspsycholoog vertelt dat de neuronen oplichten en van nature voor ongeveer twaalf seconden energie hebben omdat te doen.

Wanneer de neuronen geen extra energie vinden, begint ons brein trager te werken. Dat geeft ons een verlies van aandacht, een Attention deficit. Op dat moment gaat ons kenniswerk trager vooruit.
Aandacht : hoe er meer van te krijgen

Zag je ooit foto’s van Arnold Schwarzenegger? Tuurlijk. Anders scroll je maar naar beneden.

Maar zag je ooit foto’s toen hij nog in Oostenrijk woonde? Wat een verschil!! Volgens mij gebeurde deze metamorfose niet op één nacht.

Net zoals het lijf van the Governator “getraind” werd, kan jij ook je aandacht trainen en optimaal gebruiken.

Train je aandacht

Je brein heeft daarvoor structuur nodig en oefening.

De oefening die Einstein gebruikte om zijn brein te trainen vind je hier.

Door te trainen word je beter. En het fijne is, het kost je geen extratijd, want je traint gewoon gedurende je echte werk.

1. Bemerk dat je hoeveelheid aandacht beperkt is

Wat beperkt is, heeft veel waarde. Laat deze waarde niet door alles en iedereen grijpen en wegnemen. Merk maar eens op hoeveel je betaalt met je aandacht.

Het Facebook- en Google-businessmodel is gebouwd op je aandacht.  Aandacht is het nieuwe goud. En de struikrovers zijn op pad.

2. Vind je momenten waarop je veel en weinig aandacht hebt

Bepaal de taken die je absoluut moet doen wanneer je veel mentale energie hebt.

Match de taken die veel aandacht vereisen met de momenten dat je veel mentale energie hebt. Bewaak je gouden uren.

3. Slaap voldoende

Wanneer de neuronen in je brein energie nodig hebben, zorgen de gliacellen voor brandstof. Ze gaan daarvoor eerst op zoek naar lactaat en daarna naar glycogeen. Die laatste stof wordt gedurende de nacht gestockeerd.

4. Ondersteun je brein wanneer je onderbroken wordt

Indien je in het voor het einde van een taak stopt, noteer  dan waar je was. Zet een bladwijzer waar je was in je project. Omdat je brein graag vlindersgewijs fladdert is de kans klein dat het terugfladdert naar datgene waarmee je bezig was. Help je brein in de dingen waar het niet goed in is.

Wat zijn jouw momenten waar je aandacht laag is? Laat het weten in de comments. Of stuur een mailtje naar Jodha met als titel SOS – Jodha. Een rubriek die de volgende maanden meer body zal krijgen.

Pin It on Pinterest

Share This