Selecteer een pagina

Er is zoveel wat je kan doen om beter te worden, maar wat moet je kiezen? Het aanbod met oplossingen om beter te worden, is dermate groot dat dit ook keuzestress kan opleveren en je niks doet.

Hoe kan je beter en sneller worden?

Wat is de enige zaak die wanneer je ze consistent doet, je gegarandeerd beter wordt?

Verbetergoesting

Wie wil er nu niet beter worden? Niemand toch.

Word jij  ‘s morgens ooit wakker met de intentie om gedurende dag achteruitgang te boeken?

Nee, he!

Niemand wil dat.

gewoonte2
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Instant gratification

Maar waarom lukt dat niet zo vlot? Waarom hebben we dagen of zelfs weken waar we het gevoel hebben dat we achteruit hollen? Dat de afstand met de trein groter wordt in plaats van kleiner.

Wanneer we niks doen, kiest ons brein voor ‘instant gratification’. Ons brein ontwikkelde zich zodanig dat het energie wil bewaren voor wanneer het echt nodig is. En van nature kiest het voor dingen die nu iets opleveren dat onze kans op overleven vergroot. Het brein wil nu succes, niet morgen!

Iets waar ons brein die ‘instant gratification’ niet ziet of snapt, zal het van nature niet uitvoeren.

The One Thing

De enige gewoonte dat je nodig hebt om beter, sneller, gelukkiger te worden is …. dagelijks je processen verbeteren. Klinkt saai en niet wat je had verwacht? Lees toch nog even door.

Je hoeft geen grote stappen te zetten om beter te worden. Het enige dat je dient te doen, is dagelijks één van je processen met 1% te verbeteren.

Het is één van de vijf principes die de globale aanpak van ExtraTijd uitmaken.

Ik zag onlangs een mooie manier om het te omschrijven. Het geeft ook een verklaring waarom ons brein dit niet ziet als instant gratification.

Wanneer je continu 1% verbetert gedurende een jaar lang, krijg je op het einde van je jaar  37,8.

gewoonte
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

 

Bij de start zie je echter geen vooruitgang. Waardoor je brein niet gemotiveerd is om voor deze actie te kiezen. Wanneer je elke dag met 1% verbetert duurt het 70 dagen voordat je startpunt verdubbelt. En het is net dat wat je de das omdoet, wanneer je niet bewust met continue verbetering bezig bent.

gewoonten
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

De zilveren kogel is nochtans een dagelijkse shot van verbetering. De enige gewoonte die je productiviteit blijvend in het dagelijks vergroot, is de processen in je werk en je leven met 1% verbeteren.

Dat gaat dus niet vanzelf, want je brein moet gemotiveerd worden. Hoe ik dat zelf doe, is dat ik elke dag minstens 1% van mijn tijd besteed om mijn processen en workflows te verbeteren. 1% van je dag is slechts één kwartier. Ik plan dat in, ik ben er zeer bewust mee bezig, want anders gebeurt er niets en blijf ik ter plaatse trappelen.

Ik probeer die actie zo vroeg mogelijk op mijn dag te doen, omdat ik dan het meest mentale energie heb. Wanneer mijn mentale energie piekt, kan ik ook het makkelijkst zaken doen tegen mijn natuur.

Het goeie nieuws is dat de mogelijkheden om te verbeteren onuitputtelijk zijn. Er staat geen grens op je verbetermogelijkheden.

In feite is het onuitputtelijk in het kwadraat, want je kan “je hoe” en “je wat” verbeteren.

Onuitputtelijke mogelijkheden

Je leven en werk bestaan uit allerlei processen of routines. Sommige processen doe je op je hele leven maar één of twee keer, andere doe je meerdere keren per dag.

Onderstaand is een niet gelimiteerde lijst met processen die je kan verbeteren. Hoe frequenter je processen, hoe groter de sprongen die je kan maken in je verbeteringen.

Ik gebruik de woorden proces, procedure, routine, werkmethode, werkwijze, receptuur of stappenplan door mekaar als synoniem.

 1. Je mailproces: de stappen die je zet om je mailbox georganiseerd te hebben en te houden.
 2. Je concentratieproces: de onderdelen die je gebruikt wanneer je diep denkwerk wil doen.
 3. Je proces om je dag, je week voor te bereiden: de stappen die je zet om je ideale dag en je ideale week te plannen en vast te houden.
 4. Je meditatieproces: de concrete acties om je brein tot rust te brengen en je aandacht te trainen.
 5. Je proces om problemen op te lossen: de onderdelen die je gebruikt om een probleem effectief op te lossen.
 6. Je creativiteitsproces: de bouwstenen die je legt om een creatieve oplossing te bedenken wanneer je een creatieve oplossing nodig hebt.
 7. Je proces om verwachtingen duidelijk te maken: de elementen die je doorloopt wanneer je wederzijdse verwachtingen duidelijk krijgt.
 8. Je proces om negatieve gedachten te stoppen: de componenten die je gebruikt om jezelf niet in het uitstellen of de stress te duwen.
 9. Je proces om je dag af te sluiten: de bestanddelen die je doorloopt om je dag tot een goed einde te brengen en te leren van wat je ervaarde.
 10. Je proces om een blog artikel te maken: de stukjes die je doet om content voor je doelgroep te schrijven.
 11. Je proces om prioiriteiten te bepalen en te bewaken: de stappen die je zet om duidelijker te weten en doen wat belangrijk is en niet alleen dringend is.
 12. Je proces om deel te nemen aan een meeting: de onderdelen die je gebruikt om een effectieve vergadering te hebben.
 13. Je kennisvergaar proces: de stappen die je doet om meer kundigheid te vergaren.
 14. Je proces om ergens op het afgesproken moment ergens te zijn: de stappen die je zet om je beloftes na te komen.
 15. Je proces om meer mensen op je nieuwsbrief te krijgen: de stappen die je zet om je nieuwsbrief te doen groeien.
 16. Je proces om je ‘habits’ te verankeren: de onderdelen die je gebruikt om de kans dat je consistenter wordt, te vergroten.
 17. Je proces om je team te ondersteunen: de bouwstenen waardoor je je team naar een hoger niveau tilt.
 18. Je proces om je lange termijn te verbeteren: de onderdelen van je aanpak om je lange termijn te sturen in de richting die jij wenst.
 19. Je proces om dankbaar te zijn: de componenten die je doorloopt om je dankbaarheid te vergroten.
 20. Je proces om inspanning en ontspanning met mekaar af te wisselen: de concrete acties die je doet om structureel je T.E.A.M te managen
 21. Je proces om je vrienden en familie ‘genoeg’ te zien of te ‘horen’: de componenten om er voor te zorgen dat je goeie relaties hebt met de mensen die graag ziet.
 22. Je proces om die 1% verbetering te bekomen: de concrete acties die je dagelijks, wekelijks doet om continu te verbeteren.

Het is nu wel duidelijk dat ik in alles stappen of procedures zie. En dat is ook een van mijn diepgewortelde overtuigingen, alles is een proces en alles kan beter, sneller, mooier.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Actie: Vul aan met de processsen heb jij helder hebt en die je helpen om die 1% verbetering continu aan je leven toe te voegen.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This