Selecteer een pagina

Maak Extratijd voor belangrijke dingen

Wil je graag meer vrije tijd? Of misschien wil je meer impact? Meer doen in minder tijd.In het Engels “More bang for the buck”. Meer resultaat halen in dezelfde tijd of minder tijd.

Misschien werk je gewoon heel graag, en dan maakt een extra uurtje niet uit, hé. Je doet immers wat je graag doet. Maar harder en meer werken zijn geen structurele oplossingen. Dat zijn middelen die je af en toe gebruikt wanneer het niet anders kan.

Wanneer je structureel meer uren werkt, dan loop je net als ¼ van de Belgische werknemers de kans op een burnout. Goed georganiseerd zijn, niet teveel druk en voldoende rusten, kunnen dit helpen voorkomen.

Maar natuurlijk wil je wel resultaten halen. Extra resultaten. Je wil betekenisvolle zaken toevoegen aan deze wereld.

Hoe zou het zijn als je wat je doet, in de helft van de tijd zou kunnen doen? Of zelf nog in minder.

Hard werken loont

We hebben geleerd dat we hard moeten werken om iets te bereiken.   Zonder hard werken, geraak je er niet. Dat was een zin die ik regelmatig te horen kreeg thuis. Of je moet nog wat meer studeren. Denk je dat de kippen zo maar gebakken in je mond zullen vliegen?

Er is niks tegen hard werken. Zeker niet. Er is wel iets tegen altijd hard werken.
En altijd hard werken is een groot probleem voor kenniswerkers, managers en ondernemers. De effecten van altijd hard werken, merk je alleen op lange termijn.

En daar wringt het schoentje. We zijn niet zo goed om de effecten op lange termijn in te schatten. Evolutionair is ons brein daar niet voor geschikt. We herkennen de systemen en de dynamieken op de lange termijn niet.

Een deel van ons brein – sommige noemen het ons reptielenbrein – is gemaakt voor het gebrul of het geritsel op de vlakte. Onmiddellijke signalen pikken we wel op. En dat heeft onze aandacht.Het gevolg hiervan is dat we teveel met ad-hoc werk bezig zijn en niet met onze lange termijn doel of werk dat impact heeft op onze carrière en doestellingen.

Na gedane arbeid is het goed rusten

Je hebt ExtraTijd nodig om dat reptielenbrein te omzeilen. Dat lukt alleen wanneer je voldoende rust neemt om te kunnen nadenken.

Je wil af en toe meester zijn over je reptielenbrein. De gehele tijd is nogal moeilijk en zelfs onmogelijk. We kunnen dat eeuwenoude systeem niet zomaar altijd bevelen wat te doen.

Je kan je reptielenbrein een tijdje onder controle houden maar wanneer je wilskracht uitgeput is ,verlies je. Op dat moment is je reptielenbrein de baas.

7 tips die je helpen Extratijd te maken

1. Neem voldoende rust

Elk systeem heeft een rustpunt:

  • Je tuin gaat in een rustpunt. Kijk maar in de winter.
  • Je sportteam heeft een rustperiode nodig. Daarom dat er seizoenen bestaan.
  • Je spieren hebben ook rust nodig na een inspanning.

Zonder rustpunt verlies je wat je opgebouwd hebt. Voorzie de nodige capaciteit voor jouw rustpunt(en), waarna je opnieuw productiever aan de slag kan.

2. Laat je inspireren door nieuwe dingen

Inspiratie vind je niet door in je eigen domein harder te gaan werken. Je hebt momenten nodig buiten je bedrijf, team of carriere om inspiratie te vinden. Inspiratie die nodig is om meesterschap over je todo lijst te bekomen.

Door inzichten van buiten je domein, kun je grotere sprongen maken. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Cross-Industry innovation levert je ExtraTijd.

3. Zorg voor structurele oplossingen voor ad-hoc werk

Ad-hoc werk gaat niet vanzelf weg. Je kent de wet van Driemaal. Als iets driemaal gebeurt en je doet niets anders dan zal het ook een vierde keer gebeuren.

Neem één keer wat Extratijd om ervoor te zorgen dat het geen vierde keer kan gebeuren. Zet het structureel oplossen van dat ad-hoc werk op je Masterlijst.

Terugkerend ad-hoc werk structureel oplossen zorgt voor groot rendement op lange termijn.

4. Voorzie tijd om aan je lange termijn doelen te werken

Je hebt tijd nodig om aan je bedrijf, aan je team of aan je carriere te werken in plaats van in je bedrijf, in je team of in je carriere te werken.

Je kan jezelf heel makkelijk begraven in het operationele dagdagelijkse werk.

Zet werken aan je carriere, aan je team of aan je carriere als een project op je masterlist. En zet regelmatig acties op je actielijst voor deze week voor dat belangrijke project. Deze lange termijn acties bezorgen je in de toekomst Extratijd.

5. Maak tijd voor je sociale leven

Je sociale contacten (buiten je werk) hebben aandacht en tijd nodig. Het belangrijkste geschenk dat je familie en vrienden kan schenken is je volle aandacht. En daar krijg je veel aandacht voor terug.

Je hebt tijd nodig voor de mensen die je graag hebt. In die tijd doe je voldoende energie op, om er terug tegen aan te kunnen.

6. Denk na

Je lange termijn plan is denkwerk. Lange termijn en korte termijn verzoenen is een opdracht die niet voor iedereen is weggelegd.

Zeker niet wanneer je geen tijd kan besteden aan het denken over de lange termijn. De lange termijn uitvoeren via strategische projecten op je masterlijst heeft capaciteit nodig. En denkwerk dien je te doen op voorhand.

Neem de tijd om af en toe, alleen maar na te denken.

7. Vind je belangrijkste werk

Het vinden van je belangrijkste werk, is je belangrijkste werk. Einstein zei ooit dat wanneer hij een uur had om een probleem op te lossen hij vijfenvijftig minuten zou spenderen om over het probleem na te denken en vijf minuten voor het bedenken van oplossingen.

Nadenken over je werk voor volgende week is je belangrijkste werk voor deze week. Je wekelijkse feedback en feedforward moment is heilig.

Je moet nadenken op voorhand over de concrete acties die je gaat doen. In het moment neemt je reptielenbrein makkelijk over.

 

 

 

Hoe hou jij je reptielenbrein in bedwang?

Pin It on Pinterest

Share This