Selecteer een pagina

Wordt je aandacht ook gemakkelijk genomen door je smartphone? Dat toestel heeft bij de meeste mensen een serieuse impact op hun gedrag.

Hoe veel gebruik jij je smartphone?

Heb je enig idee hoe vaak en hoe lang je je smartphone gebruikt. Misschien heb je wel een flauw vermoeden, dat het iets teveel zou kunnen zijn? De kans dat het nog veel meer is dan je vermoedt is echter groot!

Volgens gegevens van Nottingham Trent University zou de gemiddelde smartphone gebruiker maar liefst 85 keer per dag zijn smartphone checken. De onderzoekers bevroegen de gebruikers en ze installeerden ook een app die het gebruik registreerde.

De gebruiker zelf schatte dat hij of zij de smartphone veel minder checkte dan wat de app registreerde. Bijna de helft minder dachten de gebruikers. We zijn daar niet over verbaasd, omdat we weten dat een heel groot deel van ons gedrag onbewust gaat.

Wil je het analyse experiment zelf doen? 

Je kan het makkelijk checken op Android via PhoneUsage op IOS via Moment.

Je investering T.E.A.M. = 1 minuut installatie, loopt in de achtergrond geen extra energie en aandacht nodig, gratis. Niet slecht, dus.

gebruik-smartphone
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Die cijfers zijn de analyse van de situatie. Het kan even schrikken zijn, wanneer je ontdekt hoe vaak en hoe lang je dagelijks door je smartphone in beslag wordt genomen. Bewustwording is een eerste stap, wanneer je ‘slimmer’ met je smartphone aan de slag wil.

Aantrekkingskracht verminderen? 

Dat ding is dan ook zo aanlokkelijk! Even 5 minuten tijd? Gauw Facebook checken!

Stel dat je meer bewust met je telefoon wil bezig zijn. Wat zijn mogelijkheden om de aantrekkingkracht van je telefoon te verminderen.

Je weet dat de aanpak die wij aanprijzen er één is van het doen van persoonlijke experimenten. Via de 5-bullet-friday email van Tim Ferris kreeg ik de inspiratie voor het volgende experiment.

Zet voor een week je scherm van je telefoon in grijs.

Benodigde Tijd: 2 min om de instellingen van je smartphone te wijzigen.

Op de Iphone kan je dit doen via:
Instellingen/algemeen/toegankelijkheid/aangepaste weergave/kleurfiltes /grijstinten

Op een Android telefoon kan dat via:
Een app Monochrome

In deze twee minuten is rekening gehouden met het feit dat je misschien na een week je kleurinstellingen terug wil aanpassen.

Tijdens het experiment (een week) heb je geen extra energie, aandacht of centen nodig om het experiment te doen, alles gaat verder vanzelf!

Check na een week wat de ‘analyse’ app je vertelt. Ik checkte via Moments mijn telefoongebruik voor en na. Het resultaat was: 15% minder.

Door het kleureffect is het gebruik van de telefoon anders, minder boeiend (stel je voor dat je terug zwart/wit tv krijgt!). Ik had al het gevoel dat ik mijn telefoon minder checkte en dat bleek ook uit de cijfers. Het is natuurlijk ook mogelijk dat dit te maken heeft met het feit dat ik de voorbije week bewuster met de smartphone bezig was.

Het andere effect is, dat ik merkte dat de rode labels (die je verwittigen dat er nieuws is) dienu grijs zijn, minder dwingend werden. Het lijkt alsof de telefoon minder luidt schreeuwt voor mijn aandacht.

Daardoor heb ik apps die veelvuldig rode labels gebruiken: de telefoon app en de sms app, verplaatst van het hoofdscherm naar het derde scherm. Waarschijnlijk heb ik mijn experiment daardoor wel enigszins beïnvloed.

Stel je voor: je bent in de trein aan het werken en luistert terwijl naar muziek op je smartphone. Je wil iets anders horen en je gaat naar je spotify app. Daardoor zie je het rode label op de telefoonapp. Ofwel ga je checken wie je gebeld heeft, ofwel negeer je deze aandachtstrekker. In beide gevallen heb je verloren. Tijd of mentale energie. Twee van je beperkte middelen.

Op het einde van het experiment ben ik niet teruggegaan naar de originele kleureninstellingen. Hoe lang ik mijn smartphone in grijswaarde laat staan heb ik echter nog niet beslist. Het grootste nadeel is dat je jouw foto’s ook in zwart/wit ziet. Wanneer je de foto’s download zijn ze opnieuw in kleur, maar je telefoon toont ze in het grijs.

Eén van de voordelen van de experimenten is dat ze meestal leiden tot inzichten die je daarvoor niet had. Ik zou het verschil van de push van het rode label op de verschillende apps niet gevoeld of bemerkt hebben wanneer ik de kleur niet had aangepast. Die inzichten geven me dan ideeën om beter om te gaan met mijn Tijd, Energie, Aandacht of Centen.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Laat me weten wat het experiment van 2 minuten jou brengt.

 

Pin It on Pinterest

Share This