Selecteer een pagina

Ooit al feedback gekregen waarvan je even moest bekomen?
Je partner zegt dat ze niet van gele bloemen houdt, wanneer je een boeketje mee hebt als verrassing. Je baas had liever gezien dat je Dirk, je collega, toch anders had begeleid. De bestuurder in de auto gebruikt zijn claxon nogal heftig en het was duidelijk tegen jou gericht.

En het hoeft zelfs niet negatief te zijn. Wanneer iemand je de hemel in prijst kan het zelfs ongemakkelijk aanvoelen. Op de bemerking: “Je hebt een leuke jas”, antwoord je “O, dit is een oud spul van twee jaar geleden”

Feedback heeft een raar effect op ons.

Bij het geven maar nog veel meer bij het ontvangen.

Beter worden

Stel dat je feedback gaat zien als een onderdeel van een bijsturend mechanisme. Dat feedback je helpt om de noodzakelijke ideeën te geven. Zodat je experimenten kan op zetten om beter te worden.
Beter worden, een betere versie van jezelf dat kan alleen door andere dingen te doen dan daarvoor deed.

Paradox

Feedback grijpt in op onze inherente goesting om beter te worden. Maar ook op onze nood om ergens bij te horen. Het voelt alsof dezelfde feedback je twee tegengestelde windrichtingen tegelijk trekt.

Feedback komt dikwijls over als kritiek. De angst om er dan niet bij te horen, zal onze Amygdala zo hard in gang zetten waardoor ons zoogdierenbrein overneemt. Met als gevolg dat weg gaan vechten, vluchten of bevriezen.

We discuteren over de feedback, we distantiëren ons of we luisteren niet meer.  

Triggers

Je weet dat ik een fan ben van simpele modellen. Het simpele model van hoe ons gedrag werkt, vind ik enorm verhelderend.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Er is een trigger, dan doen we een actie en dan hebben we een beloning voor die actie.

Bij Feedback die je ontvangt zijn er drie soorten triggers:

  • Waarheid triggers: je vind dat de Feedback niet de waarheid is
  • Gever triggers: je stelt de betrouwbaarheid of de expertise van de gever in vraag
  • Identiteitstriggers: de feedback is een aanval op hoe jij je ziet

In elk van de gevallen wordt je zoogdierenbein de baas doordat de amygdala de neocortex kortsluit.

Afhankelijk van de soort trigger kan je jezelf een ander proces leren zodat je de feedback kan gebruiken om beter te worden.

Pull de nodige informatie naar jezelf. Jawel trek die feedback naar je toe om meer en beter te weten te komen.

Feedback die naar je “gepusht” wordt is veel minder effectief dan feedback die jij gaat “pullen”.

Pull processen is een meta-principe uit werkvereenvoudiging waardoor je meer effectiviteit bekomt. De doelstelling van bijvoordeeld onze Master Your Todo List methodologie is om van een push mode naar een pull mode te gaan.

Een eerste stap is een proces herkennen. Indien je het niet ziet of niet weet kan je niet bewust aanpassingen doen. Daarna kan je het proces vereenvoudigen of aanpassen zodat het je meer waarde krijgt. Een feedback proces welke je je negatieve waarde geeft is geen effectief feedback proces.

Mentale energie

Om feedback beter te kunnen ontvangen heb je mentale energie (Onze A. uit T.E.A.M.) nodig. Wanneer je mentale energie laag is, is ons zoogdierenbrein de baas en dan is de feedback niet effectief.

Naast het optimaliseren van je proces om feedback bruikbaar voor je te maken is een ander deel van de oplossing je mentale energie vergroten.

Mentale energie vergroten en het verbruik minimaliseren zijn twee speerpunten in onze aanpak om effectiever te worden.

Pin It on Pinterest

Share This