Selecteer een pagina

 

Op 11 november (Wapenstilstand) gingen we ons vieren naar de afsluitdag van de boekenbeurs in Antwerpen.

Het is bij ons een uitdaging om de kinderen aan het lezen te krijgen. Ze zijn meer geïnteresseerd in WII-en en Facebook dan in boeken. Sylvianne en ikzelf lezen graag en we zouden dat graag ook in hun gedrag krijgen. Fien begint wat meer te lezen, maar bij Jef blijft het een beproeving.

Het bezoek aan de boekenbeurs werd dan ook niet geheel op gejuich onthaald. Het leek wel een klein beetje oorlog. En dat op de dag van de wapenstilstand.

Heb je ook iets met boeken?

Ik lees graag omdat het me helpt om verbanden te leggen. Verbanden, die me helpen om dingen te begrijpen. Hoewel lezen ook een uitstelstrategie van mij is. (Als ik lees kan ik mezelf de indruk geven dat ik ergens mee bezig ben)

Toen Sylvianne vroeg: “Wanneer gaan we dit jaar naar de boekenbeurs?”, waren de opties beperkt door een drukke agenda. Dat maakte het makkelijk om te kiezen aangezien er maar 2 dagen overbleven. Na wat zoekwerk bleek op woensdag Stijn Meuris een presentatie te doen over zijn boek. Ik ben een fan van het (muziek) werk van Stijn. Ik had geen idee dat Meuris een boek had geschreven.

Stijn is een zanger die een 25-jarige carrière in de muziekbusiness combineert met een aantal van zijn andere passies. Hij is onder ander gepassioneerd bezig met de sterren.

De muziek van Stijn met Noordkaap, Monza en de laatste Jaren onder zijn eigen naam, zijn een deel van de soundtrack van mijn leven. Ik wist niet zo goed waarom ik Meuris’ werk zo goed vind. Nu denk ik dat het te maken met de eerlijke emotie die Stijn in zijn werk legt. Normaal luister ik naar Heavy en Power Metal.

Tekst en Uitleg

Noordkaap heeft zelf ook een aantal heavy nummers: een aantal wat betreft de muziek, maar een aantal teksten zijn behoorlijk heavy qua inhoud.

En die teksten heeft Stijn nu in een boek gegoten: Tekst en Uitleg. Waarin Stijn uitleg geeft op zijn eigen teksten.

Bij het nalezen van zijn 122 teksten bleek dat er af en toe ook een link is met ExtraTijd. In ieder geval lees ik dat er zo in. Eén van de rode draden doorheen het oeuvre van Stijn is zijn kijk op de drukte van ons bestaan.

En de missie van ExtraTijd is druk, druk, druk uit ons taalgebruik halen.

Er zijn enkele teksten die me hard raken, er is zelfs eentje waarvoor ik het boek niet nodig had om de tekst nog te citeren. Die tekst is gigant.

Stukjes uit de lyrics staan in cursief in de blogpost.

Gigant

Hoe hoger de hekken, hoe gekker de gekken. Maar aan welke kant van het hek.

Indien ik voor elke keer dat ze me gezegd hadden: “Doe eens normaal”, 10 euro had gekregen, dan was ik nu behoorlijk rijk.

Laat je echter niet leiden door wat normaal is. Indien je normale dingen doet, dan krijg je normale (=gemiddelde) resultaten.

Wat verder in de tekst staat: Ik tel de uren, die tel ik op, hoe stom.

Ik doe dat nu letterlijk. Elke week tel ik mijn capaciteit. Ik tel mijn uren en ik vind het stom. Alleen wanneer ik het niet doe, zet ik teveel op mijn todo lijst.

Verloren Dag

Hoe pijnlijk een verloren dag, het is iets dat niet gebeuren mag.

Nogal duidelijk waarom ik dat een goed stuk tekst vind!

Soms Schrik

Ik vind mezelf niet zo moedig. In mijn woorden voor 2015 staat Courage als een van de zaken die ik het voorbije jaar in het vizier wou houden. Misschien wel grappig als je weet dat ik zelfstandig ondernemer ben. In het begin van mijn ondernemerschap had ik elke maand wel een paar dagen dat de angst me om het hart sloeg. Wat had ik nu gedaan? Een goede en redelijk goed betaalde job opgezegd voor het onzekere bestaan van ondernemer.

Op sommige dagen krijg ik schrik
ik weet niet waarom, gewoon maar schrik, typisch ik

De schrik over het ondernemerschap is geminderd . Om de 3 à 4 maand heb ik nog eens last van zo’n moment dat de angst me om het hart slaat.

De zin uit deze tekst ‘Vraag en aanbod in constant gevecht‘ heeft een grote relatie met ExtraTijd. Er is altijd te veel te doen. De vraag naar mijn Tijd, Energie, Aandacht en Money en het aanbod dat ik heb, is altijd in een constant gevecht.

Verstandig, wispelturig en onhandig

Er zijn van die nummers waarvan je denkt dat je zelf het voorbeeld was voor het schrijven van de tekst. En dit is er één van.

Fier

Een tekst die twijfelt tussen Nederlands en Engels. Een beetje zoals ik. Dat Fier en Fear uitspraaksgewijs heel hard op mekaar lijken, had ik niet door tot het lezen van de tekst en uitleg van Stijn.

Van alle uren die ik doe, ben ik de meeste moe.

Dat is een lange tijd zo geweest. Nu doe ik dat veel beter. Slaap, betere voeding. (wat wil je met een keukenrevolutie in huis). Ik let behoorlijk goed op mijn fysieke energie, maar dat is ooit anders geweest.

Een heel klein beetje oorlog

Ik hou niet van ruzie. Ik zal dat kost wat kost vermijden en soms kost dat me wel wat mentale energie.

Zou een heel klein beetje oorlog
Dan niet beter kunnen zijn

Misschien is een korte stoot en dan weer verder, wel een betere strategie.

Ik heb jarenlang in een aantal bandjes gespeeld. Ik zorgde met een drummer (Hoi Wouter en Guido) voor de ritmesectie. Toen ik alle 122 teksten van Stijn doorliep, waren er drie nummers die we gespeeld bleken te hebben.

  • Vroegerhater
  • Van God los
  • Druk in Leuven

Het boek lezen was een trip down on Memory Lane.

Welke muziek heeft jou geinspireerd en waarom? Voeg het toe aan de comments.

Pin It on Pinterest

Share This