Krijg jij ook zoveel informatie te verwerken?
Ik word letterlijk overspoeld door nieuwe informatie. Via email, via mijn eigen gedachten, via het internet, via één op één gesprekken, via de seminaries die ik zelf volg en nog -tig andere manieren waarop ik informatie voor de kiezen krijg.
Wil je ook een gratis manier om die info te organiseren?
Download de oneNote template zodat je je dagelijkse informatie kan organiseren, aanvullen, doorzoeken.
Heel eenvoudig downloaden, bestand aanklikken en je bent vertrokken.
De gratis aangeboden template bevat 4 onderdelen
- Sectie met komende maand maart
- Elke dag bevat een vraag om over te reflecteren
- Sectie met ruimte om je work in progress te beheren: WIP
- Sectie met ruimte voor je nog te lezen materiaal te organiseren:
- Sectie met ruimte om scans van fysieke document (gemaakt met Office Lens) tijdelijk te organiseren
Opgelet
Mac Ios gebruikers.
One.pkg bestanden kan je niet importeren in OneNote op je Mac.
Er bestaat geen alternatief dat hetzelfde gemak heeft als de pc.
Stuur me een mail met vraag voeg me toe aan gedeelde document. Ik voeg je manueel toe aan de document. Je zal alleen kunnen lezen in dat document.
Maar:
Maak een nieuwe notebook. (Maand)
Ga naar de gedeelde notebook en kopieer de verschillende secties naar je eigen notebook.

-
Facebook
-
Twitter
-
Google+
-
Pinterest
Digitaal verzamelschriftje
Voordat ik OneNote gebruikte, had ik bijna altijd mijn Moleskine-achtige schriftjes bij. Daarin verzamelde ik chronologisch informatie. Je kent dat wel je schrijft een datum en begint die dag inzichten, ideeën, droedels, todo’s, … te verzamelen. Voor de schriftjes schreef ik al die dingen op van alles en nog wat. Losse papieren, het maakte niet uit. Ik kan je vertellen dat een verzamelschriftje hebben, vooruitgang was ten opzichte van los verzamelmateriaal.
Het grote voordeel van de schriftjes is dat je je informatie chronologisch georganiseerd hebt. Stel dat je wil weten, wat er op een bepaalde meeting in 2015 besproken werd. Je kan het schriftje van desbetreffende periode opzoeken en je notities van die dag opsnorren. Een nadeel is dat er momenten zijn dat je de informatie uit een meeting ook bij het desbetreffende dossier zou willen krijgen. Kopiëren of overtypen zijn dan de enige mogelijkheden. En dat is zo’n dwaas werk.
Ik heb mijn analoge schriftjes vervangen door een Notebook In OneNote. De naam die ik gebruik is Notities – chronologisch
Dit notebook heeft een aantal Tabs: Lopende Maand, Read Later, WIP (work in progress), OfficeLens
Alle nieuw verzamelde informatie zit tijdelijk in het Notebook: Notities -chronolisch.
Je kan dit notebook zowat beschouwen als mijn inbox in OneNote. Pagina’s in dit Noteboek worden op een bepaald moment gedelete of verrijkt en in een ander notebook georganiseerd.
Lopende maand
In deze tab lopende maand maak ik voor elke dag een nieuwe pagina (vb 2 maart)
Deze pagina ‘2 maart’ heeft een aantal subpagina’s : dat kan je zien door het v-symbool. Die subpagina’s zijn in dit specifieke geval: twee meetings die elke hun eigen subpagina gekregen hebben. Ik gebruik deze manier omdat me dat de mogelijkheid geeft om, wanneer ik het wens, de notities van mijn meeting naar een Notebook met daarin de gegevens van een vergadering te kopiëren.
Op die manier houd je heel makkelijk je notities chronologisch en georganiseerd bij je project.
Ik gebruik de verschillende ‘dag’ -pagina’s ook als mijn journal.
Wanneer de maand voorbij lees ik al mijn journal entries na en verhuist de tab naar een notebook van dat jaar. Ik hou die allemaal, net zoals mijn schriftjes vroeger.
Read – later
In deze tab clip ik informatie of stuur ik alle emails die ik informatief wil lezen. Wanneer je op het net informatie vindt die je achteraf wil lezen of bewerken, dan kan je in de meest gebruikte browsers wel een een tool installeren die het mogelijk maakt om de webpagina helemaal of deels te importeren in je onenote.
En vanuit de tab ‘read later’ kan je deze informatie deleten als ze toch niet zo interessant blijk te zijn. Je hebt de mogelijkheid om de informatie te verrijken en te organiseren in een van je andere notebooks.
WIP – Work in progress
In de tab “Work in Progress” werk ik bijvoorbeeld aan een stukje tekst. Het werk dat ik voor die tekst doe zit in een pagina.
Ik gebruik nog zelden Word om teksten te maken. Vanuit OneNote is het heel makkelijk om naar bvb Word te exporteren en in Word de layout wat aan te passen of het word document door te sturen.
Het overgrote deel van mijn emails starten ook in OneNote. Er is een supermakkelijke feature die een pagina onmiddellijk omzet in een email. Zie de tips

-
Facebook
-
Twitter
-
Google+
-
Pinterest
Wil je ook makkelijker je informatie organiseren in maart 2018?
Download de gratis template voor de maand maart.
Na invullen van je gegevens ontvang je onmiddellijk de download link.
Je ontvangt ook wekelijks onze extratijdstips.
Geachte,
ik was aanwezig in de idewe-presentatie. U had een slide over een mondpleister om beter te slapen. Onze lokale apotheek kende dit product niet.
Kan ik via u een merknaam of productnaam verkrijgen?
Dank alvast 🙂
vriendelijke groeten,
Tine