Selecteer een pagina

Je bent druk bezig om een berekening in Excel af te werken. Je hoort de ringtone van je telefoon. Het is één van je klanten. Het is echter nu het moment niet.

Maar het is zelden het juiste moment, hé?

Word jij nog graag gebeld?

Ik heb de indruk dat de meesten van ons niet graag gebeld worden.

Zelf bellen, ok!

Maar negen keer op tien krijg je een machine aan de lijn die je vraagt om een bericht achter te laten.

Hatelijk vind ik die voicemails. Ik heb de mijne dichtgezet.

Conclusie (snel door de bocht) we worden niet graag (meer) gebeld.

Onlangs ging ik in de Delhaize snel wat kleine boodschappen doen. Er stond een bemande (eerlijk: een bevrouwde) degustatie met paaseitjes. De dame sprak iedereen aan om te proeven. Ik zag een groot deel van de klanten omrijden met hun gevuld karretje. De gang met de dame had duidelijk minder traffic.
De kinderen vonden niet erg dat er een degustatie was. Voor hen was het smullen.

Ken je van die website die je een pop-up in je gezichtsveld pushen? Tuurlijk. Ja, ik weet het. Ook op de onze heb je van die vervelende push berichten.

We willen graag je email-adres omdat we je dan opnieuw kunnen pushen. Maar voor de goede zaak, natuurlijk. En toch, de meesten onder ons worden niet graag gepusht.

Tijd, geld en gezondheid

Wat is voor ons echt belangrijk? Wat staat er bovenaan onze prioriteitenlijst? Vooral wanneer we het niet meer hebben. Op die momenten dat we verloren hebben.

Gary Vee verwoordt de prioriteiten als volgt: gezondheid (van de mensen die we graag zien), geld en tijd. Die uitspraak bevalt me.  Check eens of dat voor jou ook zo is. Die prioriteiten bedoel ik dan.

Bij het editeren van de tekst zag ik een link naar ons T.E.A.M. Gezondheid is Energie en Aandacht. Gezondheid is blaken van fysieke en mentale energie. De andere twee waren al behoorlijk duidelijk.

Het is intrigerend om te begrijpen hoe ons gedrag werkt om deze drie prioriteiten opnieuw te bekomen of te vergroten. Evolutionair hechten we meer belang aan wat we kwijtraken dan aan wat we kunnen bekomen. Daarom dat pijnstillers makkelijker te verkopen zijn dan vitamines.

De spaarrekening zakt onder een bepaald niveau en we trekken de riem wat strakker aan. Of onze interne moneymaker schiet in gang.

Het advies van de dokter volgen we strikter op wanneer we de pijn serieus voelen.

Het internet lijkt wat trager te werken dan normaal en ons geduld wordt al op de proef gesteld.

Tijd verliezen haten we. Het gevoel hebben dat we controle hebben over onze tijd hebt is geweldig. Het gevoel dat we onze tijd kunnen verdubbelen is echt kicken.

Dat is een van de redenen waarom podcasts, luisterboeken steeds populairder worden. Onze oren geven ons de mogelijkheid om onze tijd te dubbel te gebruiken. Ik rijd naar een klant en luister tegelijk naar het boek: 12 Rules to Life (Geweldig boek trouwens)

Een overkoepelend principe om je tijd te verdubbelen is je processen van push naar pull te brengen. Ik noem het graag een cross-domein principe. Soms noem ik het ook een meta-principe. Het eerste om mijn maat Ramon een plezier te doen met zijn cross-industry innovation passie. Meta-principe omdat het dezelfde letters zijn als T.E.A.M.

In ons model van onze Russische poppetjes noem ik het ook een superwat. Veel te veel namen voor hetzelfde, daar gaan we eens een keuze in moeten maken.

Ik ontdek graag cross-domein principes. Die principes hergebruiken in een ander domein geeft je onmiddellijk ExtraTijd. Het geeft je een bijna oneerlijke voorsprong.

Don’t push me.

Ken je het nummer:  Don’t push me, cause I’m close to the edge.
Als iemand of iets je pusht, is het een aanval op je controle over je tijd of aandacht. Iemand of iets probeert je vrijheid te pakken. Er is reeds voor minder gevochten.

Pull

Push vs Pull is een principe dat je in logistiek, productie, informatiemanagement, Retail, marketing, tv-kijken extreme voordelen heeft. Waarom zou het dan ook geen voordelen hebben in T.E.A.M. -management.

Hell, zelfs een aantal restaurants gebruiken pull in plaats van push om hun zaak rendabeler te maken. Bij Chambre Séparée van Kobe Desramaults mag je een ticket op voorhand kopen. Je kan niet kiezen wat je gaat eten. Je geeft je over aan wat Kobe en zijn team voor jou en je partner klaarmaakt.

Het is Kobe die pult. Het is de chef die bepaalt wat je eet. Niet jij die kiest van het menu.

Hoe beter de chef, hoe meer vrijheden het restaurant zich veroorloven.

Push vs Pull wordt bepaald vanuit het oogpunt van de gebruiker. Wat voor jou push is, is pull voor Kobe.

Kijk je televisie op het moment dat de zender uitzendt. Dat is dan push voor jou. Zij bepalen waarmee je tijd wordt opgevuld. Ze bepalen de reclame die je gaat zien. Tuurlijk kan je wegzappen, maar dan kijk je naar iets dat door een andere zender bepaald wordt.

Hetzelfde programma bekeken via je digitale recorder is pull voor jou. Je kijkt op het moment dat jou het meest voordelig is. En misschien nog belangrijker, je kan de reclame doorspoelen die de zender op je bord wil pushen.

Tijdswinst

Ah, en de geeks onder ons kunnen documentaire in een versneld tempo bekijken. Zelfde informatie in minder tijd.

Er is echter een kleine investering nodig om het programma later te kunnen bekijken. Een investering nu, die pas later opbrengt. Ons brein is niet zo goed in zulke trade-offs maken.

In onze methodiek van Master Your Todo list gebruiken we het push en pull principe. He, als het werkt voor Kobe, werkt ook voor je prioriteiten.

Onze inboxen zijn de verzamelplaatsen waar anderen “proberen” om iets onder onze aandacht te pushen. Hun prioriteiten.

Je prioriteiten aanpassen, is het omzetten van de push van anderen naar een pull voor jezelf. Door de switch van push naar pull kan je werken vanuit je kalender en actielijst van deze week. Die zitten in je elegante betrouwbare systeem. Dat kan outlook zijn, maar dat kan om het even welke taskmanager zijn. We kunnen je onze workshop Master Your Mailbox – the outlook files zeker aanraden wanneer je outlook wil omturnen tot een elegant en betrouwbaar systeem.

Je hebt ondertussen ook door dat een groot deel van de apps op je smartphone je probeert te pushen. Ze willen je aandacht naar hun platform pullen.

Zet al de push notificaties uit en je aandacht is voor een groot deel weer van jou.

Het meta-principe van Push vs Pull kan je ook gebruiken bij afleidingen. De pushnotificaties (wordt ook zo genoemd) waar je bijna een flipperkast van wordt. Zet die allemaal uit zodat jij opnieuw de baas bent.

Ik zag in de Colruyt het verschil tussen pull degustatie en push degustatie. Een onbemande degustatie bij mijn vroegere werkgever. De kinderen vonden dat zelfs nog beter. Meer smullen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Waar gebruik jij nog het cross-domein meta principe push en pull om beter om te gaan met je T.E.A.M.?

Same, Same but Different

Andere artikels op onze site over hetzelfde thema

Pin It on Pinterest

Share This