Selecteer een pagina

Heb je ook al gemerkt dat wat voor John goed werkt, jou niet noodzakelijk dezelfde resultaten geeft? En dat is niet omdat John het zoveel beter toepast dan jij.

Frederik is laaiend enthousiast over de nieuwe Wunderlist-tool. Hij kan er niet over zwijgen. Het is de oplossing van al zijn problemen. En na een aantal weken proberen, vind jij die tool maar niks. Frederik die blijft de lof zwaaien over deze tool. Hij is ook niet de enige, Microsoft wil deze tool kopen. Frederik heeft er goede resultaten mee, dat is duidelijk. Maar voor jou werkt het niet. Hoe kan dat nu?

Je collega’s vinden de Apple Watch het einde. En jij hebt jouw Watch al doorverkocht aan de nieuwe stagiaire.

Wat voor anderen werkt, helpt jou niet noodzakelijk om hun resultaten te behalen.

My Way

Uiteindelijk wil je op een zo’n elegant mogelijke manier de finishlijn halen.

Je wilt je persoonlijke potentieel volledig gebruiken en het liefst nog vergroten.

Meer doen in minder tijd.

Dat is wat we allemaal willen.

Juist?

Pièce Unique

We zijn allemaal unieke stukken.

Pièces uniques.

En natuurlijk zal niet alles wat voor Judith werkt, ons helpen om onze doelen te halen. Zelfs niet wanneer we dezelfde doelen hebben.

We hebben allemaal een ander brein, een andere context, een andere voorgeschiedenis.

Persoonlijk

Extratijd wil je helpen om je volledige potentieel te gebruiken. En om dat potentieel te vergroten. We doen dat door je tips, trucs en strategieën te geven om je persoonlijke efficiëntie te maximaliseren.

Persoonlijke efficiëntie heeft duidelijk twee delen. Persoonlijk en efficiënt.

In dit artikel wil ik benadrukken dat het persoonlijk is.

Persoonlijk heeft een aantal definities: in eigen persoon, individueel, privaat.

Een van de hypothesen waarop extratijd zich baseert, is het maximaliseren van je beperkte middelen. We hebben er vier gedefinieerd:

Time, Energy, Attention & Money. (Het bekt beter in het Engels).

Self-management is T.E.A.M en teammanagement is self-management.

Zie je de ‘je’ staan voor beperkte middelen? Het gaat over jouw beperkte middelen. En per definitie zijn ze verschillend van de mijne.

Tuurlijk zal dat maximaliseren van die middelen anders zijn voor jou dan voor mij. Het startpunt is niet gelijk. Plus, ook ons eindpunt is niet noodzakelijk hetzelfde.

Denk eens aan diëten. Het gaat niet over wat je mag eten of niet mag eten. Diëten gaat over het vinden van wat jou helpt om te bereiken wat je wilt bereiken. Je eetgewoonten om meer spieren te bekomen zijn anders dan wanneer je gewicht wilt verliezen. En natuurlijk zijn er een aantal metaprincipes die voor iedereen gelijk zijn.

Met je effectiviteit is het niet anders. Wat jij wilt bereiken is anders dan wat ik wil bereiken. Ons eindpunt is naar alle waarschijnlijkheid verschillend.

Wat we allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat wanneer we dezelfde dingen steeds opnieuw doen we dezelfde resultaten krijgen. Wanneer je altijd langs dezelfde weg naar huis gaat, doe je altijd evenveel meters.

De manier om je T.E.A.M. te maximaliseren is andere dingen te doen dan wat je nu doet. Voor mij is dat een definitie van persoonlijk groeien.

Je weet dat ik graag experimenteer. Je vindt mijn laatste experiment hier. Een onderzoek met een steekproefgrootte gelijk aan één. Een persoonlijk onderzoek of iets werkt voor je of niet. En natuurlijk doe je het experiment lang genoeg om te ontdekken of het je wel helpt.

Ik kan me heel goed concentreren terwijl ik naar muziek luister. Akoestische gitaren zonder zang. (Spotify heeft een geweldige playlist voor dit soort muziek). De kans is groot dat dat voor jou niet werkt. Maar als je het niet test, kom je het niet te weten.

Alle kenniswerkers hebben een elegant betrouwbaar systeem nodig. Dat is niet hun hoofd. En wat elegant is voor jou is dat niet noodzakelijk voor mij. Wat nu elegant voor je is, is dat binnen twee jaar misschien niet meer. Elegant is zoals geuren en kleuren. Persoonlijk.

Herinner je nog het artikel van een aantal weken geleden over resultaat, wat, waarom en hoe? Een leeg hoofd (wat) is goed om je concentratie (het resultaat) te maximaliseren. Hoe jij dat bereikt is heel persoonlijk zijn.

Wanneer je jouw ideale manier van opereren hebt gevonden, betaal je een prijs als je ervan afwijkt. Je moet dan een trade-off betalen.

En zelfs de waarde van de trade-off is persoonlijk. In gesprekken met klanten (in veel gevallen HR-verantwoordelijken) open ik mijn laptop zelden tijdens ons gesprek.

Enkel wanneer ze een idee willen hebben van wat mijn betrouwbaar systeem is. In alle andere gevallen vind ik het openen van mijn laptop een barrière voor het gesprek.

Bij een belofte zal ik dat noteren (analoog in een schriftje) en daarna in mijn systeem gooien. De prijs (de trade-off) die ik moet betalen omdat ik mijn laptop niet open, is de tijd om de beloftes aan één van mijn vijf lijsten toe te voegen. Niet iedereen wil die prijs betalen en misschien vind je het openen van je laptop geen barrière voor een gesprek. Ook dat is persoonlijk en er is geen juist of onjuist. Er is enkel een trade-off te betalen. Net zoals met diëten.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Welke strategie heb jij om je persoonlijke efficiëntie te maximaliseren? Voeg ze toe aan de comments

Pin It on Pinterest

Share This