Heb jij al geprobeerd om harder te werken?
Is het bij ook zo dat het nogal hectisch is? Je hebt steeds behoorlijk veel op je bord liggen. En er zijn nog een hoop dingen die geregeld moeten worden. Een deel van je werk vind je fun. Anderzijds zijn er ook zaken die je weinig energie geven.
Steeds maar harder werken is niet de oplossing waar je van droomt. En je steekt bovendien al meerdere keren een extra tandje bij.
Het lijkt wel een catch22-situatie. Je krijgt meer op je bordje en moet harder werken om het gedaan te krijgen. Zo blijft er steeds minder ruimte over voor de zaken die je leuk vindt.
De balans tussen leuk werk en saai werk raakt langzamerhand uit evenwicht, tot je je afvraagt of je job nog wel bij je past.
Droomjob
Hoe ziet die droomjob van jou er trouwens uit?
Kan je dan alle momenten van de dag doen waar je zin in hebt? Of zit dat anders in mekaar voor je?
Denk eens wat je energie en goesting geeft om elke morgen goedgezind uit je bed te springen. Daar wil je toch meer van hé? Welke elementen heb jij nodig in zo een job?
Mentaal geploeg
Ons modern kenniswerk is anders dan het fysieke werk van vroeger. Het werk is niet zo zichtbaar als pakweg het land ploegen. Slechts af en toe heb je echt zichtbaar resultaat van je werk.
Het kan bovendien ook dubbele pech zijn. Wanneer zowel het werk als het resultaat onzichtbaar zijn.
Onzichtbaar werk is niet te managen. Het werk zit dan alleen in je hoofd. Het is daardoor niet mogelijk om het onzichtbare kenniswerk te verbeteren, te veranderen of te elimineren. En dus blijf je er veel te lang op sakkeren.
Hefboom
Vaak hoor ik van deelnemers aan de workshop Master Your todo list dat ze niet extreem blij worden van een deel van hun werk. Soms zijn ze niet gemotiveerd en/of hebben ze niet vaardigheden om die taak te doen.
Motivatie komt, volgens Dan Pink (Drive), oa voort uit het feit of je waarde kan toevoegen of niet. Gebruik dus je tijd in elk geval om maximaal extra waarde toe te voegen. Dat zal je motiveren!
Waar voeg jij waarde toe?
Breid het bepalen van je ideale week de volgende keer uit met dertig minuten extra.
Tijdens het bepalen van je ideale week bepaal je je prioriteiten voor de komende week. Je match je capaciteit met de belangrijkste acties voor de volgende week. Het bepalen van je ideale week is één van de belangrijkste vaardigheden om aan te leren wanneer je niet genoeg tijd hebt om alles te doen.
Tijdens de extra dertig minuten, gemiddeld duurt het bepalen van je ideale week tussen de 75 en de 90 minuten, doe je de volgende oefening:
Maak op het einde van je week een overzicht over alles wat je deed de voorbije week. Een weekje tijdschrijven helpt je daarbij. Hierdoor krijg je overzicht van je werk.
Verdeel dit overzicht in vier gebieden. Je wereld verdelen in vier kwadranten helpt je om extra inzicht te bekomen.
Maak de kwadranten op via de assen: Kan ik goed – kan ik niet goed enerzijds, en voegt wel – voegt weinig waarde toe anderzijds.
Een takenpakket hebben waarbij je alleen maar extra waarde toevoegt is toch het summum? Niet?
In kwadrant 1 terecht komen is een doel voor veel zelfstandige ondernemers en werknemers. Om daar te geraken is het nuttig een aantal extra projecten op je Masterlijst te zetten, zodat je dit doel kan bereiken.
Dat is werken aan je job in plaats van in je job. Of werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf.
In dit kwadrant wil je zoveel mogelijk van je acties kunnen onderbrengen. Je kan het en je maakt met deze acties een verschil. Wat is er mooier om te doen?
Voor een zelfstandige ondernemer is dit waar je het meest bijdraagt aan je resultaat op het einde van het jaar. Hoe meer acties je in dit kwadrant kan doen hoe beter.
Bij uitbreiding geldt dit uiteraard ook voor werknemers, hoe meer bijdrage je werk levert, hoe beter natuurlijk! Als zelfstandige ondernemer heb je iets meer regie in handen om de andere kwadranten van je bord te halen.
Voorzie een deel van je capaciteit om steeds minder taken uit de andere drie kwadranten op je bord te halen.
Kwadrant 2: Je voegt waarde toe maar kan het (nog) niet goed.
Misschien moet je deze taken niet willen. Wil je bijvoorbeeld goed worden in het layouten van een document? Of ga je dit delegeren of outsourcen.
Indien delegeren of outsourcen geen optie is, krijg je ze beter goed onder de knie. De vaardigheid of kennis leren belandt dan als een project op je masterlijst.
Btw: outsourcen en/of delegeren is een vaardigheid die elke manager of zelfstandige ondernemer meer dan goed moet kunnen.
Kwadrant 3: Je kan het niet en het voegt geen waarde toe.
Dumpen die taken of delegeer ze aan iemand die minder kost dan jij, enkel en alleen als ze echt nodig zijn.
Wanneer dit geen optie is, leer dan hoe je deze taken zo snel mogelijk van je bord kan krijgen. Dit is het kwadrant die voor de meeste frustratie zorgt. Denk aan administratie waarvan je het nut helemaal niet snapt.
Probeer deze taken te vereenvoudigen of te automatiseren, misschien steek je er kortstondig iets meer tijd in, maar daarna ben je ze voorgoed kwijt.
Kwadrant 4: Je kan het goed en het voegt geen waarde toe
Moeilijk gebied om mee te stoppen. Wanneer je dergelijke taken uitvoert krijg je immers een gevoel van succes. Je kan die zaken afstrepen van je lijst.
Een gevaarlijk kwadrant wanneer je manager werd in de afdeling waar je vroeger medewerker was. Je kan die taken immers allemaal en meestal beter dan je vervanger.
Als zelfstandig ondernemer is het nog gevaarlijker. Je hebt op een bepaald moment alles wel eens gedaan in je onderneming, je hebt processen opgezet en bovendien is er niemand zo betrokken als jijzelf.
Kwadrant vier is een verleidelijk kwadrant om in vast te geraken.
PS. Vervang kunnen door graag doen