Selecteer een pagina

Wat is groeien?

Groeien is werken aan je productiviteit.

Na jarenlang ploeteren om productiever te worden, kom ik tot de constatatie dat er echt wel een zilveren kogel is. Die ene oplossing die ervoor zorgt dat je beter wordt. Het enige dat je moet doen om vooruitgang te boeken, te voelen en te ondervinden.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
In het verleden heb ik al een paar keer gezegd dat er geen methode is die alles oplost. Geen tip of trick waardoor je voor altijd het vliegwiel van verbetering hebt aangezwengeld. Heb ik dan gelogen? Ben ik dan naast ingenieur ook een marketeer geworden? (All marketers are liars -S Godin – Trust me I’m lying – R Holiday).

Tweemaal nee. Ik ben een ingenieur, geen marketeer. Wat niet wil zeggen dat ik niet af en toe een leugen vertel. Niet alle leugenaars zijn marketeers.

Wat is die zilveren kogel dan, Johan?

DE zilveren kogel is werken aan je productiviteit. Ik weet het. Het klinkt niet sexy. Het is niet doe dit, en alles is orde. Jawel, ik vind dat ook spijtig.

Je gebruikt een zilveren kogel om vampieren permanent onschadelijk te maken. Eén keer en het is gebeurd.
Done.
Klaar.

Maar groeien, beter worden of productiever worden is de Ubervampier klein houden. Je moet je zilveren kogel veelvuldig gebruiken. Dat kan serieus frustrerend werken. Want werken aan je productiviteit is ook werken. En je hebt al zoveel werk.

Wanneer je één keer iets doet om productiever te worden, is dat vooruitgang. Maar nog steeds geen blijvende vooruitgang.

De Ubervampier heeft een moeilijk naam: entropie. Elk systeem dat niet wordt onderhouden en aangepast gaat achteruit. Een kamer die niet af en toe wordt opgeruimd, wordt een zwijnenstal. Een auto die niet wordt onderhouden, zal op bepaald moment dienst weigeren. Ja, zeker net op het moment dat je die auto echt nodig hebt. Murphy, he.

De magische oplossing is werken aan je productiviteit. Werken aan je productiviteit is de enige manier om beter te worden. Werken aan je productiviteit, zodat wanneer je productief bent minder middelen nodig hebt om ‘je werk’ gedaan te krijgen.

 

Werken aan je productiviteit is werkvereenvoudiging.

 

Ik weet het, het klinkt niet sexy. Het is zelfs een beetje saai. Het is ook werk. Maar het helpt verdomme om beter te worden.

Ik ga het nog eens herhalen (ook voor mezelf) werken aan je productiviteit is ook werk. Werken aan je productiviteit zijn ook projecten op je Masterlijst, ook acties op je actielijst van deze week.

Daarom dat je prioriteiten in orde hebben zo belangrijk is. Het overzicht van je reeds begonnen projecten helpt je om te kiezen wat afgewerkt moet worden of vooruitgang krijgt deze week. Geen prioriteiten maken, brengt je altijd in een reactieve mode.

Wanneer je in een reactieve mode bent, zal je nooit aan werkvereenvoudiging doen. Je brein is met overleven bezig. Chronische stress helpt je niet om te werken aan je productiviteit. Overspoeld zijn helpt niet.

Hoe werk je aan je productiviteit ?

Beantwoord de vraag: “Wat is momenteel mijn grootste bottleneck om beter gebruik te maken van mijn T.E.A.M.?”

Gebruik daarna de eerste negen van onze tien strategieën om die bottleneck op te lossen.

Wanneer ik een aantal maanden geleden onze lezers vroeg om hun grootste bottleneck te benoemen, vertelde meer dan tachtig percent dat hun gedrag consistent veranderen de moeilijkste is.

Herkenbaar. Weten wat je zou moeten doen en toch iets anders doen. Iets doen dat je schaadt in plaats van je vooruitgang te laten voelen. Frustratie ten top.

Gelukkig is je gedrag veranderen ook een proces. Een proces waar ook bottlenecks in zitten. Dat proces kennen maakt gedrag veranderen makkelijker. Let op: makkelijker. Niet zonder moeite. Wel met minder moeite.

Check onze workshop: “Master Your Habits” of “Verdubbel je leervermogen”, we helpen je graag om vooruitgang te boeken.

Pin It on Pinterest

Share This