Wat heb je geleerd?
Maakte je ooit al fouten? Ooit al dezelfde fout meerdere keren na mekaar gemaakt?
Ik ken niemand die hierop nee antwoordt. Hoe komt het dat we sommige lessen meerdere keren ‘moeten’ krijgen? En elke keer wordt de feedback luider en meestal wat pijnlijker.
Het einde van het jaar is een goed moment om te reflecteren en op te lijsten wat je geleerd hebt. Je doel? In 2016 met het geleerde vooruit raken. Dat is toch zo voor mij.
Welke lessen of inzichten onthoud jij uit 2015?
Geïmplementeerde lessen
Vooruitgang maken of groeien is belangrijk als mens. Het zit verankerd in onze genen. Daarom is persoonlijke groei ook zo’n grote business.
Maslow zette zelfrealisatie op de top van zijn piramide.
In de workshop Master Your Todo list is dat ook één van de redenen waarom deelnemers hun gedrag willen veranderen. Je wil op een structurele manier groeien en vooruitgang maken. Je volledig potentieel ontwikkelen en gebruiken is – denk ik – de betekenis van het leven. Sommige godsdiensten beweren zelfs dat wanneer dat niet lukt, je nog een nieuwe kans krijgt in een volgend leven.
Feedback leidt tot lessen
De noodzakelijke voorwaarde om strategisch te groeien is goede feedback. Zonder feedback is er geen groei. Indien je geen feedback cadeau krijgt, is het een werkje om deze zelf te organiseren.
Wanneer we geen (extra) tijd hebben om die feedback naar boven te brengen, missen we lessen uit het verleden. En dat zijn gemiste kansen.
De vijf plus één lessen uit 2015
In 2015 leerde ik een aantal inzichten die ik in 2016 wil gebruiken en consistenter wil implementeren.
1. Aanpakken van je huidige bottleneck
Alle inspanningen die je levert, zijn verloren tijd en energie als je deze niet kan gebruiken voor het oplossen van je bottleneck.
Als je lijstjes al goed zijn, moet je niet streven naar nog betere lijstjes. Want daar zit dan het probleem niet. Je bottleneck is dan dat je je lijstjes niet volgt. Nog meer energie steken in het maken van nog betere lijstjes, zal je dan ook niet helpen. Integendeel. Je bottleneck is dan vooral een gebrek aan mentale of fysieke energie om in actie te komen.
Wat is je bottleneck om je doelen te bereiken? Pak deze het eerst aan.
Helaas, ik zondig daar zelf voortdurend tegen omdat ik me vaak laat afleiden door het leren en lezen van allerlei interessante zaken. Op dat moment brengt het me niet altijd vooruit.
Volgend jaar doe ik meer aan Just In Time Learning (JITL). Ik zal enkel de zaken leren die ik nodig heb om mijn volgende bottleneck op te lossen.
Het is wel cynisch. Als ik iemand anders help bij het analyseren van een proces ga ik van nature op zoek naar de bottleneck. Ik leerde dat immers in mijn carrière als werkvereenvoudiger. Bij het optimaliseren van een afdeling moet je wel de bottleneck aanpakken. Doe je dat niet dan krijg je geen output meer.
Een voorbeeld:
Wanneer je output bepaald wordt door een machine en die machine wordt bediend door een man, dan is de man de bottleneck. De machine verder optimaliseren brengt geen extra output.
Wat is de bottleneck waar jij nu tegenaan loopt?
2. Je uitstelstrategie onder de loep nemen
Ik heb iets met kennis. Ik lees heel graag en veel. Extra kennis opdoen is mijn nobele uitstelstrategie.
Eén van de formules die we bij ExtraTijd gebruiken =
Resultaat is een functie van kennis x motivatie x toestemming.
Ook in die formule zit altijd een bottleneck. In mijn geval heeft dat niet met kennis te maken. Neen. Bij mij is de bottleneck: de toestemming. In plaats van meer kennis te verzamelen moet ik meer dingen doen die ik niet als normaal beschouw.
Ik blijf altijd maar zoeken naar de heilige graal die alles beter maakt. Echter, extra kennis is maar nodig tot op zekere hoogte. Daarna moet ik in actie gaan of moet ik implementeren.
3. Extra Tijd en extra leven
Dit jaar heb ik beslist om op zaterdag niet meer voor de business te werken. Geïnspireerd door Dan Sullivan bij wie ik het Strategic Coach programma volg. Dan noemt zijn concept Free Days: dagen waar je niks doet voor je business.
In mijn geval van vrijdagavond acht uur tot zondagmorgen doe ik niks voor de zaak. Ik houd volgens Joodse traditie, een Sabbath. Er is wel een reden waarom de meeste religies een dag in de week voorzien om één dag alleen met God bezig te zijn.
In 2015 lukte mijn Sabbath redelijk goed. Ik zondigde een vijftal zaterdagen. In 2016 zal ik dat nog beter doen. Want de Free Day laadt me op een andere manier op.
De uitspraak ‘extra tijd in je leven en extra leven in je tijd’ omschrijft het zeer mooi. Meer productiviteit moet nu voor mij leiden naar meer leven.
4. Grenzen zijn belangrijk voor mij
Ik hou niet van grenzen. Maar toch, ik heb ze wel nodig en ze zijn belangrijk voor mij.
Als een grens wegvalt terwijl ik er baat bij had, moet ik die grens terug artificieel instellen. Anders verlies ik resultaat. Soms gebeurt het dat ik niet door heb dat een grens mij hielp.
Ik kies niet graag. Maar niet kiezen, doet me meer verliezen dan ik wil. En die prijs wil ik niet meer betalen.
Herken je dit? Stel dan voor jezelf een aantal grenzen zodat je af en toe verplicht bent om te kiezen.
Het bepalen en moeten verdelen van mijn capaciteit om mijn ideale week te maken, is zo één van die grenzen. Alleen die dingen studeren die nodig zijn voor mijn bottleneck, is een andere grens. Enkel dat voedsel eten wat me energie geeft, is er nog één.
Ach, ik heb ze nodig die grenzen en ik heb ook zo graag vrijheid. Gelukkig sluiten die twee mekaar niet helemaal uit. Integendeel.
5. Rituelen zijn belangrijk
Geen angst, ik word niet zweverig. Rituelen zijn belangrijk voor mij omdat ze me helpen om consistenter te zijn.
Consistentie is een sleutel voor extra leven.
Mijn zoogdierenbrein vindt rituelen een fijne manier om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en om structureel zaken te doen die nodig zijn.
Mijn ochtendritueel is bijvoorbeeld belangrijk om de dag goed te starten.
In grote lijnen komt het neer op
- Water drinken
- Koffie zetten (met de French press en boter)
- Mediteren
- Journallen (middel om mezelf feedback te geven)
- Wassen
Ik hoef daar niet meer over na te denken. In zestig minuten, kan ik mijn ochtendritueel doen. Ik ondervind daar zoveel voordelen van, dat ik er graag alle dagen 4% van mijn tijd aan spendeer.
In de meeste religies (ook niet bang zijn) vind je heel veel rituelen. Voor mij is het ritueel op zich niet belangrijk maar wel het resultaat dat het je oplevert.
Gemiddeld doe ik mijn ochtendritueel zes dagen op zeven. Het helpt me om een vliegende start te maken.
In 2016 wil ik ook mijn avondritueel beter in orde krijgen. Dat staat nog niet echt op punt.
6. Angst
Bij het stukje over rituelen had ik het al een paar keer over angst.
Mijn inzicht over angst heb ik geleerd tijdens onze vakantie.
Laat ons je lessen weten van 2015. Voeg ze toe aan de comments.