Selecteer een pagina

Het ongelofelijke verhaal van Superman.

Kun jij je nog de laatste keer herinneren dat je in ‘flow’ was?

Wellicht heb je in het verleden die ‘flow’ al wel eens geproefd. Tijd blijkt dan helemaal niet te bestaan en je wordt zodanig in de actie opgezogen dat je grootse dingen realiseert.

Hoe zou het zijn, mocht je deze staat kunnen oproepen wanneer jij dat wil? Waar zou jij dan niet allemaal toe in staat zijn?

Flow

Flow is het ultieme gevoel dat het onmogelijke mogelijk is. Het moment dat je concentratie zo gebundeld is, dat actie en bewustzijn in mekaar overgaan. Je productiviteit is torenhoog en elke inspanning lijkt zonder enige moeite.

Onze ‘flow’ ontstaat meestal toevallig. Flow werd voor het eerst bestudeerd door Mihaly Csikszentmihalyi, een Hongaars psycholoog die de term populair maakte. Hij beschreef de kenmerken van Flow.

 

De laatste acht jaar werd zijn onderzoek naar grotere hoogtes gebracht door Steven Kottler. Hij beschreef dit in zijn boek: The Rise of Superman – Decoding the Science of Ultimate Performance.

Via Reverse engineering  kan je de staat van flow reproduceren en herhalen wanneer jij dat wil.

Ultimate performance

Steven Kottler is onder andere de auteur van Abundance. Daarnaast is hij ook oprichter van de ‘Flow Genome project’ een instituut om de ultieme menselijke performantie in elk van ons te verstaan en te bereiken. Zijn onderzoek beschreef hij in zijn laatste boek : The Rise of Superman.

In het boek beschrijft Steven hoe extreme sporters de laatste twintig  jaar de grenzen van het mogelijke herdefiniëren.  En ook hoe Flow deze sporters helpt om het pad naar meesterschap te verkleinen.

Volgens Steven bestaat ‘flow’ uit 4 stappen – het is immers geen aan/uit  proces zoals een schakelaar.

Stap 1: Het Gevecht

Hier heb je helemaal geen gevoel van flow. Het voelt zelfs aan als het tegenovergestelde. In deze stap wordt hard gewerkt en je brein wordt overladen.

Je moet evenwel door deze fase, wil je naar flow.

Stap 2: Loslaten

Je brein vrij laten, zodat het onderbewuste kan overnemen. Dit betekent niet dat je je brein gaat bezighouden door andere afleidingen zoals tv kijken. Neen, ga eerder iets fysiek doen of ga dagdromen.

Regelmatig rusten is daarvoor belangrijk. En daarvoor heb je ExtraTIjd nodig ;=)

Stap 3: Flow

Het moment waarop jezelf versteld doet staan. Alles komt magisch bij elkaar.

Stap 4: Consolidatie

De stap die verwarrend is omdat tijdens de Flow stap er een heleboel neuro- chemische stoffen in je lichaam werden gebracht. Je voelt je wat down na de Flow stap.

Het is echter de stap waar leren versterkt wordt. En ervaringen verankerd worden in het onderbewuste.

Modelleren

Modelleren betekent dat we succesvolle mensen zodanig observeren en de acties die leiden tot succes ‘naäpen’, waardoor we zeer snel tot hetzelfde succes komen.

Wat kan jij als kenniswerker gebruiken uit deze studie van extreme sporters, waardoor je minder tijd hoeft te werken?

Belangrijk is de hoeveelheid tijd die je kan werken met je volledige potentieel, niet de tijd dat je aanwezig bent.

In het boek worden er 4 triggers beschreven die leiden tot flow. De 4 flowtriggers zijn

1. Externe triggers

Flow heeft nood aan concentratie. Indien je onderbroken wordt, duurt het vijftien minuten voordat je opnieuw in flow bent.  Kottler ontdekte drie externe triggers die voor flow kunnen zorgen

  • Eén natuurlijke trigger voor concentratie is gevaar, extreme sporten bevinden zich binnen deze zone. Om flow te bereiken moet je dus bereid zijn om risico’s te nemen.
  • Een rijke omgeving. Een combinatie van nieuw, onvoorspelbaar en complex houden je aandacht vast. Verander een aantal routines in je dag en je zal hetzelfde gevoel krijgen.
  • Deep embodiment. Bewustzijn op geheel je lichaam. Concentreer je op alle vijf je zintuigen.

2. Interne triggers

Volledig in het moment zijn. Door het proberen van altijd overal te zijn, zijn we nooit ergens. Een volle inbox en een vol hoofd houden ons weg van het hier en nu. Zorg dus voor:

  • Duidelijke doelen. Een positief en smart gesteld doel heeft impact op je aandacht.
  • Uitdagend maar toch realiseerbaar. De Challenge/skill ratio. Een verschil van 4% is optimaal. Dit is een afgeleide van de wet van Yerkes Dobson.
  • Onmiddellijke feedback brengt je in flow. Hoe kleiner de kloof tussen input en output hoe beter. Monitor hoe je het aan het doen bent en hoe je beter kan doen.

3. Sociale triggers

Steven Kottler vond tien(!) sociale triggers die je helpen om in flow te gaan.

  • Concentratie
  • Gedeelde, duidelijke doelen
  • Veel feedback
  • Gelijkwaardige deelname
  • Een gevaren element
  • Gemeenschappelijke taal
  • Samensmeltende ego’s
  • Gevoel van controle
  • Goed luisteren
  • Altijd ja zeggen

4. Creatieve Triggers

Wanneer je je concentreert op iets dat belangrijk voor je is en je kan niet verder met de automatische piloot, dat is het moment dat flow verschijnt.

Ik ben benieuwd waar het verdere onderzoek van Steven ons verder helpt om ons volledige potentieel te benutten als kenniswerker.

Zet Rise of Superman zeker op je Incubatie of Masterlijst. Een aanrader.

Pin It on Pinterest

Share This