Voel jij ook soms frustratie omdat je meer zou willen doen voor je familie? Of dat je nu eindelijk eens tijd zou hebben voor jezelf? En op het werk zijn er ook een aantal dingetjes die dringend je aandacht verdienen…
Je zou ook graag nog een training gaan volgen. Of misschien wil je wel Spaans of Chinees gaan studeren.
Voel je die onrust ook?
Privé of professioneel
Het overgrote deel van de deelnemers aan de ExtraTijdsprogramma’s droomt ervan een balans te vinden tussen privé en professioneel, om het delicate evenwicht tussen alle verschillende verantwoordelijkheden te beheren
Verlang jij ook proactief je verschillende verantwoordelijkheden de aandacht te geven die ze verdienen?
Tevreden?
Bezig zijn met al wat op je afkomt kan je weghouden van je verantwoordelijkheden. Het is makkelijk om mee te gaan in de snelheid en dringendheid van je acties, taken en projecten.
Wat makkelijk is zal meestal gebeuren.
Het ontbreekt de meeste deelnemers aan overzicht van hun verantwoordelijkheden. Dat overzicht zit in hun hoofd. En ons brein is slecht in het exact weergeven van een overzicht.
Onbewust heb je bij elk van je verantwoordelijkheden ook een tevredenheidsniveau. Je bent broer of zus. Je bent misschien tevreden wanneer je elke week je familie gehoord hebt. Of ligt dat bij jou anders?
Verantwoordelijkheid
Bekijk al wat je doet volgens deze driehoek. (Toevallig het onderste deel van een zandloper ;=)
De sterke basis wordt gevormd door de actie’s die je doet doorheen de week.
- Actie’s die projecten of taken vooruithelpen, of
- losstaande actie’s.
Losstaande acties horen bij geen enkele taak of project. Je kreeg een voicemail met daarin de vraag om terug te bellen. Wanneer je luisterde kon je niet terugbellen. Je plaatste de bel-actie op je actielijst voor deze week.
De eerste laag boven de acties zijn de projecten en de taken die op je Masterlijst staan. Projecten en taken komen op je Masterlijst wanneer je ze nog niet schrapte. Zelfs niet wanneer alle actie’s op je actielijst voor deze week werden afgewerkt.
De laag daarboven zijn je verantwoordelijkheden.
Je verantwoordelijkheden zijn nooit helemaal klaar. Je zal ze altijd hebben. Je zal altijd broer/zus blijven. Je kan wel tevreden zijn over je verantwoordelijkheden wanneer je boven je tevredenheidsniveau zit.
Indien je onder dat (on)bewuste tevredenheidsniveau raakt, zijn er twee manieren om er iets aan te doen.
- Doe projecten en taken en acties die bij die verantwoordelijkheid horen. Je gaat naar de sauna of doet een filmpje met je zus/broer.
- Verlaag bewust (tijdelijk?) je tevredenheidsniveau. Wanneer je je zus éénmaal per maand hoort is dit ook goed.
Verhelder je verantwoordelijkheden.
Groepeer de projecten en taken op je masterlijst. Je merkt dat je vijf projecten hebt om verkoop te doen. Verkopen/sales is duidelijk één van je verantwoordelijkheden. Verantwoordelijkheden die geen projecten hebben zal je op deze manier niet vinden. Jammer.
Beantwoord de hypothetische vraag : “Wat doe je als je twee dagen extra hebt per week? Ga je dan meer sporten? Dan kan de verantwoordelijkheid ‘mijn conditie’ zo op je lijst. Wil je meer vakliteratuur gaan lezen, zet dan gerust ‘eigen expertise’ op je verantwoordelijkhedenlijst.
Neem je jobomschrijving bij de hand. Als het goed is staan daar een aantal verantwoordelijkheden in. Helemaal mooi is het wanneer het tevredenheidsniveau vermeld is.
Start een mindmap met in het midden je naam. De takken worden je verantwoordelijkheden. Op deze manier worden je verantwoordelijkheden visueel. Het wordt ook makkelijker om te gaan groeperen.
Download de verantwoordelijkhedenlijst, stuur je aanvullingen door naar Johan. Dank je wel.