Selecteer een pagina

Warrior koffie – Bulletproof Koffie – Fatty Koffie

Vandaag is het de eerste officiële internationale koffiedag.  Ja, inderdaad alles heeft zijn dag, maar alle dagen zijn koffiedagen.

Koffie gek

Ben je ook gek van koffie? Drink je zoals ik dagelijks je twee koppen koffie? Meer? Of misschien drink je geen koffie.

Hebben ze jou ook verteld dat koffie niet gezond is?

Mijn dokter in de energiekliniek  Koen adviseerde me om te stoppen met koffie. Ik wil veel veranderen en proberen, maar ik blijf mijn koffie drinken.  – Ps Ondertussen heb ik een andere dokter.

In het verleden heb ik eens 18 maanden geen koffie gedronken. Ik dronk toen thee of een kruidenkoffie ( wat betreft smaak, niet echt lekker volgens mij). Een experiment dat ik niet meer ga herhalen.

Koffie gezond of niet?

Is koffie nu gezond of niet?

Ik weet het niet zeker. Je kan ‘studies’ lezen die beweren dat koffie een heleboel voordelen heeft onder andere voor je brein, bescherming tegen Altzheimer, hartaanvallen, betere vetverbranding, enz… Maar ook de andere klok wordt hard geluid, namelijk dat er veel gezondheidsnadelen zijn verbonden aan koffiedrinken.

Ik geloof dat matig koffiegebruik goed is voor ons, maar helemaal zeker ben ik het niet.

Wat ik wel weet is dat het een effect heeft op mijn slaap. En dat heb ik kunnen meten via de Up van Jawbone. Wanneer ik na 14 uur nog koffie durf te drinken hebt ik een minder diepe slaap. Meten – soms tijdelijk – is één van de beste manieren om zelfinzicht te krijgen.

In 2016 zijn Sylvianne en ik de Oura ring gaan gebruiken om onze slaap te meten.

Daarnaast vind ik koffie gewoon lekker. Het bittere en zure.

Koffie: breinstimulant

Het laatste jaar heb ik een interesse ontwikkeld in eten. Mijn vrouw Sylvianne heeft een foodblog waarbij de focus is om in beperkte tijd gezond en lekker eten op de tafel te toveren. Je wil ook ExtraTijd in de keuken. Ik bedoel feitelijk buiten de keuken.

Daarnaast past voedsel in het effectiever worden.

Als leidmotief of overall strategie gebruik ik: effectiever zijn door het optimaliseren van:

  • Tijd
  • Energie
  • Aandacht
  • Money.

T.E.A.M. Management is zelf management en geen teammanagement zonder zelfmanagement.

Tijd kan ik niet extra krijgen in mijn dag. Er zijn 1440 minuten en geen minuut meer of minder. Ik hoop wel dat ik extratijd krijg in mijn leven.

De andere middelen: energie, aandacht, geld kan ik optimaal gebruiken en ik kan ook zaken doen om die hoeveelheid beschikbare energie, aandacht en geld te vergroten.

Energie en aandacht (wat ik ook vertaal als mentale energie) kan je vergroten dat is één van de redenen waarom ik naar de energiekliniek ga.

Ik ben geïnteresseerd in elke strategie om mijn T.E.A.M. effectiever in te zetten en vooral om E.A.M. te vergroten. Biohacking is een van de domeinen waarin ik inspiratie zoek om mijn energie (zowel fysiek als mentaal ) te vergroten.

Zo ben ik terecht gekomen bij Dave Asprey. Dave is de oprichter van de Bulletproof Executive. Eén van de marketing speerpunten in zijn aanpak is de bulletproof koffie.

Dave’s inspiratie kwam na een uitputtende tocht in Tibet. Waar hij na de tocht een thee kreeg te drinken met Yak boter. Verrassend genoeg kreeg hij een boost energie na de thee. Hij onderzocht hoe dit kwam en ontwikkelde Bullet Proof coffee.

Bulletproof Koffie

Toen ik eerst het recept zag voorbij komen, dacht ik: ‘Dit is nu helemaal te gek voor woorden. De zoveelste hype die voorbijkomt.’

Nu zweer ik bij mijn Bulletproof koffie ‘s morgens. Ik heb een reiskitje om mijn koffie elke ochtend te maken, ook wanneer ik niet thuis ben.

Recept

Het recept is al volgt:

  • 600 ml koffie
  • 50 gr biologische boter van koeien die alleen maar gras gekregen hebben (ik koop de mijne in de Bioplanet) – ongezouten (gezouten is niet lekker in je koffie)
  • 2-3 soeplepels MCT – olie (te koop bij farmaline – wordt in een pakketje thuis geleverd of via de Zwitserse apotheek of via Nootrofit)

Dit mengsel gaat de blender in (ik gebruik een staafmixer thuis en mijn reisblender wanneer ik ergens anders overnacht). En dit geeft je een heerlijke soort latté koffie die je onmiddellijk een boost in energie geeft.

Mct-olie is een onderdeel van kokosolie en staat voor Medium Chain Trigliceride.  De C8 (er zijn nog ander onderverdelingen in mCt) wordt heel snel omgezet in energie voor je brein.

De boter in de koffie is noodzakelijk om goede vetten op makkelijke manier binnen te krijgen. Eetwijzen met een hoog (goed) vet gehalte zijn ‘populair’ aan het worden.

Koffiebonen

Dave Asprey heeft zijn eigen koffie ontwikkeld. Hij beweert immers dat er in 70% van de in de handel beschikbare koffies micotoxines zitten die je performantie beïnvloeden. In Europa moet het percentage micotoxine lager zijn dan een bepaalde veiligheidsgrens, maar ook die zou nog steeds te hoog zijn.

Micotoxines zijn het resultaat van de ontwikkeling van schimmels in de bonen. Aflatoxine B1 vormt het grootste probleem voor je performantie.

Kies bij voorkeur Zuid-Amerikaanse singel blend koffies, die hebben het minste risico op schimmels.

Koffie maken

Je kan de koffie op meerdere mogelijke manieren maken:

Onderweg gebruik ik de Aeropress

 

 

 

om koffie te maken. De Aeropress past goed in mijn onderweg kit. Niet te groot volume en toch kan je er lekkere koffie mee maken.

De French Press of ouderwets opgieten is ook een mogelijkheid. Alleen vind ik de French Press gedoe om te reinigen. Thuis maal ik altijd verse bonen en giet ik simpelweg op met een metalen koffiefilter. Onderweg maak ik het wat makkelijker en heb ik gemalen bonen bij.

Mixen van Koffie

Om bulletproof koffie te verkrijgen, moet je mixen. Thuis gebruik ik een gewone keuken staafmixer. Alles gaat in een maatbeker en hup. Een deel van de koffie gaat in een glas, dat is een slok voor mijn meditatie en de rest gaat in een warmhoud beker. Ofwel voor onderweg ofwel om in de voormiddag te nuttigen.

Wanneer ik ’s ochtends niet thuis ben, heb ik voor onderweg een reisblender. Die doet ook dienst als drinkbeker. Ik kreeg die als geschenk bij een slow juicer die ik als cadeau kreeg van Sylvianne. Een cadeau bij een cadeau.

Ik ben nog op zoek nog naar een manier om het reispakket kleiner te maken. Alleen is dat geen project dat nu moet gebeuren. Staat op de incubatielijst.

Additieven in de koffie

Koffie is makkelijk te gebruiken als een transportmiddel om nog een aantal andere voedingsmiddelen binnen te ‘smokkelen’.

Af en toe, afhankelijk van mijn mood, voeg ik een aantal zaken toe aan het mengsel in de blender

1. Kaneel

Ik vind kaneel lekker van smaak. Vooral de geur vind ik subliem. Van kaneel wordt ook beweerd dat het ontstekingsremmend werkt en dat het een gunstig effect heeft op de manier waarop ons lichaam met insuline omgaat.

2. Kurkuma

 

Vind ikzelf niet zo lekker in koffie. Het echter wel een uitstekende ontstekingsremmer. Ontstekingen in ons lichaam leiden tot een lager potentieel en zonder dat we het weten, hebben we vaak onzichtbare interne ontstekingen.

3. Gember

Gember is ook ontstekingsremmend en heeft een gunstig effect op je suikerspiegel. Wanneer ik keelpijn krijg gooi ik het ook gewoon in kokend water om mijn stembanden te smeren.

4. Eigeel

In het eigeel zitten heel veel voedzame miconutriënten. Liefst gebruik eieren van onze eigen kippen, die zijn veel gezonder dan aangekochte eieren.

Goed om weten:

Bulletproof coffee is een merknaam. Andere namen zijn warrior coffee, fatty coffee.Actie : geniet van je koffie en van het effect dat het heeft op je mentale energie

Ps Indien je start met MCT-olie is het goed om met kleine hoeveelheden te beginnen. Te grote hoeveelheden in het begin kunnen leiden tot ‘distaster pants’. En dat is geen Extratijd.

Pin It on Pinterest

Share This