Selecteer een pagina

Welke weg bewandel jij?

Herken je het? Dat Eureka-gevoel. Je ziet een nieuwe uitdaging, een oplossing voor een oud probleem of je wil eindelijk eens afwerken wat je al lang geleden opstartte. Je ziet het voor jou als een lange, rechte weg. Aan de horizon blinkt het resultaat. Maar verdorie, de weg blijkt niet eenvoudig en toch niet zo recht te zijn. De vele bochten en de hoogtes en laagtes maken het je knap lastig. De doelen die je voor jou ziet, lijken nu bijna onbereikbaar.

Onderweg bots je immers op een aantal factoren die je hinderen:

  • Je hebt geen tijd genoeg
  • Je bent te moe
  • Anderen rekenen constant op je waardoor je je eigen doel uit het oog verliest
  • Het ontbreekt je aan de nodige centen

Redenen genoeg dus waarom het resultaat alsmaar verder lijkt. Je ziet bijna af van je plannen.

Waar zijn jouw zevenmijlslaarzen?

Om je dromen en ideeën te verwezenlijken, wil je extra tijd, meer energie, meer aandacht en meer centen. Niet mis. Je wil niet 1 stap zetten maar een hele hoop stappen tegelijkertijd. Je wil die lange weg het liefst zo snel mogelijk afleggen.

Je zoekt vooral naar dingen die je onmiddellijk en snel naar je doel of je resultaat brengen. Welke wondermiddelen brengen je met zeven mijlen tegelijkertijd vooruit?

Een lange weg neem je niet met één grote stap

Hoe vaak denken we niet: ik moet er zelfs niet aan beginnen. Dit ligt niet binnen mijn bereik. Maar al te vaak vertrekken we dan te veel vanuit het geheel. We focussen vooral op snel en onmiddellijk. We hunkeren naar de wondermiddelen, die helaas nog steeds niet bestaan. We zien de plek waar we nu staan en het eindresultaat aan die verre horizon. De weg ertussen zien we niet, de mogelijke rustplekken, de hulpmiddelen, de steun van anderen,… We delen de weg niet op en zien de tussenstappen niet.

De kracht van het kleine verschil

Je kent ongetwijfeld het spreekwoord: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Er bestaat ook een parodie: wie het kleine niet leert, doet het grote verkeerd. Met andere woorden: we moeten beseffen dat kleine dingen veel waarde hebben. Eén kleine, goed overwogen stap in de juiste richting kan ons verder brengen dan zeven, snel genomen stappen tegelijkertijd.

Wil je vooruitgang boeken, moet je vooral zorgen dat je consistent acties doet die je in de toekomst T.E.A.M. opbrengen.

Tijd
Energie
Aandacht
Money

Met kleine maar consistente stapjes werk je eerst en vooral aan je eigen productiviteit. Je timmert aan de weg die je uiteindelijk naar je ultieme doel brengt. En vooral, je doet dit gestructureerder dan wanneer je in het wilde weg maar productief probeert te zijn. Het is immers niet omdat je druk bezig bent, dat je daarom rendabel bent. Zelfs dan heb je vaak het gevoel dat je niks gedaan krijgt.

Waarom? Omdat we de kracht van het kleine voortdurend onderschatten.

Waarom zijn kleine aanpassingen belangrijk?

Ken je het verhaal van de rijstkorrel op het schaakbord? Toen de koning van India vroeg wat de uitvinder van het schaakbord als beloning wou, antwoordde deze dat hij op het eerste vak van het schaakbord 1 rijstkorrel wou, op het tweede vak 2, op het derde 4, enzovoort. De koning stemde onmiddellijk in. Hij dacht immers dat de uitvinder maar een kleine beloning vroeg. Hij zag zijn vergissing in toen zijn rekenmeesters uitrekenden over hoeveel rijstkorrels het uiteindelijk ging. In totaal zouden er meer dan 18 triljoen (264 – 1) rijstkorrels op het schaakbord gelegd worden. Dit was zelfs meer dan de hele wereldproductie bij elkaar. De koning zag zich genoodzaakt om de uitvinder van het schaakbord als “beloning” te laten onthoofden.

Een rijstkorrel was een ogenschijnlijk kleine beloning en de verdubbeling was een schijnbare kleine aanpassing. Maar de gevolgen waren wel enorm.

Er zijn tal van voorbeelden waarbij kleine verschillen tot grote gevolgen leiden. Denk maar aan DNA en onze genen. Eén piepklein verschil kan desastreuze gevolgen hebben. Dat betekent dat er dus veel kracht zit in dat ene, schijnbaar kleine verschil.

We onderschatten vaak, net zoals die koning van India, de kracht van dat kleine verschil.

Dankzij deze kleine verschillen bereiken we immers wel ons doel. Als we vertrekken vanuit het standpunt dat de kleine stapjes ons niet vooruit helpen, dat ze te klein zijn om enige verandering met zich mee te brengen, dan komen we nergens. Het alternatief is dan vaak: niet starten omdat er geen beginnen aan lijkt. Met wat zijn we dan beter?

Om je doel te bereiken, heb je nood aan meer tijd, energie, aandacht en centen. Bij elk van deze vier middelen, leveren kleine verschillen je veel op.

Kleine verschillen die jou meer tijd bezorgen

  • TextEpander:

Deze tool zorgt ervoor dat je geen spelfouten meer maakt en je geen eindeloze teksten steeds opnieuw hoeft te typen. TextEpander werkt met zogenaamde ‘snippets’. Je voert je eigen afkorting in – bijvoorbeeld ‘ddate’ – en voert daaronder de tekst in die je ervoor in de plaats wilt hebben, de snippet, – bijvoorbeeld ‘15-04-12’ – en TextExpander verandert het in een handomdraai voor je.

  • Kleine aanpassingen in Outlook verhogen je concentratie en bezorgen je meer tijd
  1. Zet al die automatische waarschuwingen voor nieuwe email uit.
    Hoe kan je je concentreren als je constant het piepje hoort en de nieuwe mail in de hoek ziet verschijnen? Je leest het sowieso en dus is het de grote boosdoener van je productiviteitsverlies. Verslavend die mails. Maak van je mailbox weer een hulpmiddel in plaats van dat het je gijzelt.
  1. Haal het schreeuwende uitroepteken weg
    Wie zegt dat dit specifieke mailtje zo dringend is? Als er in je mailbox verschillende mails om je aandacht schreeuwen, is het moeilijk om vast te houden aan je eigen prioriteiten. Verwijder dat rode uitroeptekentje en bepaal zelf wat je dringend vindt. Bovendien, als iemand je zo dringend nodig heeft, is het toch veel efficiënter om te telefoneren?
  1. Gebruik sneltoetsen
    Met sneltoetsen kan je niet alleen in Word sneller werken maar ook in Outlook kan je sneltoetsen gebruiken. Je agenda in Outlook kan je goed en snel bedienen met een aantal eenvoudige sneltoetsen.

Kleine stapjes en schijnbaar kleine aanpassingen die je doelgericht naar je beloning leiden: productief zijn. Dat is de weg die jij bewandelt.

Welke kleine stappen zal je in de komende weken op je actielijst zetten?

Pin It on Pinterest

Share This