Selecteer een pagina

 

Je kreeg vast en zeker ooit al de vraag: “Indien je kon herbeginnen en weten wat je nu weet, wat zou je dan anders doen?”

Doe je alles opnieuw hetzelfde? Zou je op sommige momenten in je leven, andere wegen inslaan? Of pak je alles helemaal anders aan?

Soms hoor ik mensen zeggen: “Ik zou alles opnieuw net hetzelfde doen”. Dan ben ik elke keer van mijn melk. Hebben ze dan geen fouten gemaakt? Of willen ze dezelfde fouten nog eens maken? En wat is dan het ergste, hoor ik je denken. Daar heb je een punt, ik weet het ook niet.

En ik beken: sommige lessen moet ik zelf ook meerdere keren krijgen voor ik ze goed versta. En zeker als ik dan het geleerde nog wil toepassen of net niet.

Anders doen

Stel dat je de kans kreeg om opnieuw te beginnen: welke zaken zou jij anders doen?

Sneller inzicht krijgen over mijn persoonlijke effectiviteit is één van mijn wensen. Het is niet omdat ik er nu door gepassioneerd ben, dat ik deze vaardigheid van nature heb. Mijn beperkte middelen optimaal inzetten om mijn doel te bereiken, blijft ook voor mij een continue opdracht.

Om effectiever te worden, zou ik ook veel sneller zaken willen uittesten. Kwestie van de kortste route naar het doel te volgen… Altijd meer willen weten is echt wel hét excuus bij uitstek voor mijn eigen uitstel gedrag.

Opnieuw starten

Wie heeft ons geleerd om met een schone lei te starten? Niemand.

Als we opnieuw willen starten, moeten we meestal eerst de brokken ruimen van onze eerder gemaakte fouten. Het lijkt wel alsof we het verleden altijd moeten meeslepen.

Kracht van de feniks

Er zit zeer veel kracht in een nieuwe start. Niet gewoon heropstarten of iets terug opnemen, maar helemaal opnieuw van scratch beginnen.

Like a phenix from the flames.

Met elke nieuwe start maak je een betere versie van jezelf. En je verleden dient hierbij als fundament.

Kijk om je heen en zie waar je dit principe in je wereld tegenkomt.

Als je in Vlaanderen de trein neemt, heb je dikwijls een goede inkijk op de achtertuintjes. Je ziet dan de verschillende aanbouwen: een veranda, een stal, een tuinhuis, een zwembad, … Het is bij momenten een echte kakafonie. En dit blijft zo jaren duren totdat iemand anders het huis koopt, de achterbouw helemaal afbreekt en iets nieuw bouwt.

Veranderde je ooit van werkgever? Niet gewoon een andere job bij dezelfde werkgever. Neen, je gaat aan de slag bij je nieuwe werkgever en je kan starten met een propere lei. Je nieuwe email inbox is tijdelijk zelfs leeg. Zalig toch?

Bij voetbalwedstrijden: een nieuwe wedstrijd start steeds met twee nullen op het scorebord. De score van de vorige wedstrijd is van geen tel meer. Bij elke nieuwe match gebruiken de spelers wat ze geleerd hebben uit de vorige wedstrijden om het nu nog beter te doen. Bovendien worden de tellers ook nog eens elk nieuw seizoen, terug op nul gezet.

Game over! Insert a new coin to start a new game. En starten maar! Je ervaringen uit de vorige games neem je mee.

Heb je ooit bij het spelen van een game je bewust laten verliezen? Zodat je na het maken van een aantal fouten kon herbeginnen? Opnieuw beginnen geeft je een hernieuwd gevoel van optimisme. Het is een nieuwe kans. Onze Jef vraagt regelmatig: “Geef me nog een nieuwe kans”, wanneer hij iets uitgevreten heeft, wat echt niet door de beugel kan.

Niet meer geconfronteerd worden met ‘fouten’ of problemen uit het verleden, geeft je een enorme kracht. Waarom zou je deze kracht niet gebruiken om je todo’s onder controle te krijgen?

Ideale Week

Over de ideale week schreef ik al meerdere keren. Dit is dan ook een zeer belangrijke tool die je helpt om je voor te bereiden op de verrassingen van je komende week.

Het voorbije jaar volgde ik een tip van één van mijn coaching klanten. Peter (niet zijn echte naam want hij wil niet genoemd worden) belde me vorig jaar in oktober op om met trots te zeggen dat hij mijn systeem verbeterd had. Hij beschreef dat hij elke week zijn actielijst helemaal leeg maakte voordat hij aan zijn ideale week begon.

En dat betekent niet dat hij meer uren werkt om toch nog alle acties te doen die hij niet had gedaan.

Op het einde van de week – wanneer het game over is – sloot hij zijn voorbije week af. Hij maakt zijn actielijst leeg door ofwel te deleten ofwel zaken te verhuizen naar de incubatielijst. Ik vond dat toen niet zo efficiënt. Iets verhuizen naar je incubatielijst om dit waarschijnlijk daarna, tijdens je ideale week, terug (in een andere meer succesvolle vorm) op je actielijst te zetten, leek me niet zo doeltreffend.

Maar het gaat Peter helemaal niet om efficiëntie wanneer hij de ideale week maakt, maar wel over effectiviteit. Het gaat erover om de week af te sluiten en bewust te stoppen. Er vrede mee te nemen dat de zaken die je schrapt of verhuist, niet zijn gebeurd. Het is bijna spiritueel. Jezelf vergeven dat het niet gelukt is.

Peter moet mijn weerstand gehoord hebben tijdens ons telefoongesprek. Drie weken later belde hij terug om te vragen wat ik van zijn nieuwe aanpak vond. Met rode kaken bekende ik dat ik het niet geprobeerd had. Ik kon geen rationele uitleg geven. Dit drie weken proberen, kostte me misschien maar een kwartier. Dus wat weerhield me? Ondertussen heb ik het nu wel geprobeerd. En na één week was ik er al van overtuigd dat het ook voor mij een goede aanpak is.

Elke nieuwe week start ik met een lege actielijst. Tijdens de ideale week vul ik deze met de prioriteiten voor de komende week. En natuurlijk laat ik ook ruimte om tijdens de week aanpassingen te kunnen doen en om prioriteiten bij te stellen, indien dit nodig is.

Deliberate practice

Heb jij elke week een nieuwe kans om te winnen van je todo lijst?

Nee?

Dat is één van de redenen waarom je niet zo graag naar je todo lijst kijkt. Onbewust weet je dat je zal verliezen. Als je vooraf al weet dat je zal verliezen, zijn er weinig spelers geneigd om te spelen.

Geef jezelf de kans om elke week opnieuw te starten. Check onze Master your todo list pagina en schrijf je in voor één van de volgende workshops. Leer hoe je elke week met een schone lei begint.

Pin It on Pinterest

Share This