Wat te doen wanneer je je nieuwe gedrag loslaat
Hoeveel van je goede voornemens heb je ooit al waargemaakt? Misschien te weinig naar je zin? Niemand overboord echter. Dit is doodnormaal en het overkomt de meeste mensen.
Maar je wil niet zijn zoals de meesten mensen. Je krijgt dan de resultaten van de meeste mensen en dat is per definitie gemiddeld. (Sorry, dit is één van mijn stokpaardjes geworden.)
In een studie werden 200 nieuwjaar-voornemers gedurende twee jaar gevolgd. Slechts 19% hield het nieuwe gedrag minstens 2 jaar vol. En van die succesvolle groep had 53% minstens één schakel van hun ketting gebroken.
Hocus pocus
Soms zou je willen dat je kon toveren. Dat je door een spreuk van een goede fee vanzelf de richting uitgaat die je graag wil.
Dat je zichtbare stappen zet naar die droom van je. Gedrag dat je niet helpt heb je achterwege gelaten. Door je nieuwe gedrag wordt je droom realiteit.
Dromen zijn geen bedrog! Dromen worden gerealiseerde doelen. Je hoeft alleen maar je gedrag aan te passen om deze te realiseren. Dat is alles.
Energie besparen
Gedrag veranderen is echter moeilijk. Daar moeten we niet lullig over doen.
Ons brein is gemaakt om energie te besparen en dan zijn gewoontes één van de belangrijkste strategieën om de beperkte energie niet te verspillen. Hoe meer we de gewoonte ingebakken is, hoe minder energie ervoor nodig is. Een gewoonte veranderen kost daarentegen veel energie.
So what?
Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik graag lees. Misschien is lezen niet langer goed omschreven: Podcast luisteren en boeken beluisteren via Audible is voor mij even goed lezen.
Ik heb een honger naar kennis. Voor een deel is dat een strategie om niet in actie te hoeven schieten, dat is dus mijn manier om uit te stellen.
Mijn eerste reflex wanneer iets niet werkt, is: “ik moet meer weten”. Jammer genoeg is dat niet voldoende om andere resultaten te krijgen.
Andere resultaten krijg je door andere acties te doen. Niet door andere/extra boeken te lezen. Spijtig! (vind ik dat – soms zelfs onrechtvaardig.)
Je krijgt betere resultaten door betere acties te doen. Dit advies heb ik meer dan één keer in een boek gelezen, maar veel te weinig geïmplementeerd in het verleden. Weten is duidelijk niet genoeg.
Betere acties – consistenter te doen. Dat ruikt toch naar gewoonten, nee?
Synoniemen voor gewoonte zijn: wat je meestal doet, vaste wijze om dingen te doen,Gewenning, Geplogenheid, Manie, Manier, Regel, Sleur, habitus (wie gebruikt dat nog?).
De omschrijving die ik zelf graag gebruik is consistent gedrag – consistency. Het zegt niets over goed of slecht.
Gedrag helpt je of werkt je tegen om de doelen te bereiken die je wil bereiken. Er is geen neutraal terrein.
Als je gedrag wil veranderen komt er een moment dat je gedrag stelt dat je niet langer wil. Je bent niet 100% consistent. So what?
Is dat een reden om volledig te stoppen? Om het op te geven? Ben je nu mislukt? Natuurlijk niet! Je kan de nieuwe gewoonte toch terug oppakken?
De stand bijhouden
Hoe weet je de stand van zaken met betrekking tot de gewoontes die je wil aanleren? Ik zelf gebruik een google doc waarin ik op dit moment vijf gedragingen opvolg die ik zelf 100% in de hand heb.
- Opstaan om 4.56 en mijn ochtend ritueel doen.
- Schrijven in mijn journal
- Schrijven
- Push-ups en squats
- Mediteren
In mijn google doc hou ik bij:
- de huidige ketting &
- de langste ketting.
De ketting is een methode bedacht door de komiek Seinfield. Toen iemand hem advies vroeg om een beter komiek te worden was zijn antwoord: “Je haalt een kalender en kruist de dagen aan dat je een grap geschreven hebt. Zorg dat je de ketting niet breekt.” Grappig – no pun intended – er wordt niet gesproken over het al of niet schrijven van een goede grap. Het gaat immers om het proces en niet om het resultaat.
Je kan een template voor dit jaar hier downloaden.
Meer zaken hou ik voorlopig niet bij, misschien komt er binnen enkele maanden wel 1 extra bij. Ik heb ondertussen geleerd minder processdoelen te hebben, tenminste indien ze nog niet onder controle zijn.
Volhouden & opnieuw starten
De schakel is een goede incentive om er mee door te gaan. Wanneer je een aantal kruisjes hebt gezet, voelt het als een spel dat je wil winnen om ze te blijven zetten.
In de inleiding kon je al lezen dat een schakel missen geen drama is. Alleen is de verleiding heel groot om het helemaal te laten vallen. Het voelt aan als falen. Het gevolg is dan snel: laten we dat allemaal maar zo snel mogelijk vergeten.
De beste strategieën bij een terugval die ik zelf gebruik zijn de volgende.
1.Plan dat het ooit niet consistent zal zijn
Er zal een dag zijn dat ik niet op het kussen zal zitten om te mediteren. Hell, ik heb meer dagen dat ik niet gemediteerd heb dan dagen dat ik wel gemediteerd heb. Dat is niet erg.
Elke gewoonte is een vaardigheid. En elke vaardigheid kan je leren en beter in worden. Het zal nog een tijdje duren voordat het perfect is. Perfectie is de grootste vijand van beter. Vooruitgang is veel belangrijker dan perfectie.
Weet op voorhand wat je gaat doen, wanneer je niet doet wat je wil doen. De dag dat ik niet gemediteerd heb, bel ik naar Jan. En Jan zal dan zeggen dat het niet erg is en me vragen om de volgende dag opnieuw te (her)starten.
Het zal pijn doen om de teller van de huidige ketting opnieuw op nul zien te staan. Maar hé, dat is maar het leven.
Achterhaal wat er gebeurde wanneer je de ketting brak. Zo kan je beter kijken hoe dit in het vervolg te voorkomen.
Laat een aantal van je gewoonten los indien je er teveel hebt.
Heb je wel tijd voorzien om die gewoonte te doen. Als ik mijn journal wil schrijven heb ik wel 10 minuten nodig, om te mediteren heb ik vijftien minuten nodig. Als je geen vijftien minuten heb, dan zal je niet mediteren. Alle goede voornemens ten spijt: “alle acties hebben fysieke tijd nodig”
Check of het tijdstip wel goed is en pas dit aan. Je kan niet hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten.
2. Maak een geschiktere trigger
Elke actie wordt getriggerd. Er is een aanleiding, een trigger waardoor je gedrag in gang schiet.
Een nieuwe gewoonte in de slipstream zetten van een oude gewoonte is een makkelijkere manier om deze consistenter te doen. Check welke gewoonte je toch al doet.
Ikzelf gebruik al een tijd de pommodore techniek. Tijdens de pauze doe ik nu mijn squats of push-ups.
3. Haal ze uit je hoofd
Schrijf de gewoontes die je wil doen neer. Ben je visueel? Vind dan een manier die jou helpt om consistenter je gewoonten op te volgen. Ik zag ooit iemand torentje bouwen met lego om haar gewoonten op te volgen.
Download de template in googledocs. Indien je geen fan bent van de mannen van Google, dan kan je ook een excel downloaden.