Wilskracht nodig?
Je hebt een ganse dag heel hard opgelet met snoepen. En na een moeilijke dag op het werk, snak je zo naar een stuk chocolade. Laat je je verleiden of heb je genoeg wilskracht om de chocolade niet aan te raken? Wanneer er repen in je kast liggen, dan is de kans bijzonder groot dat je knakt. En dat je daarna kwaad bent op jezelf omdat je toch die chocolade in je mond propte.
Herkenbaar?
Zet het boek Wilskracht/Willpower op je leeslijst.
Het gekke is dat het niet enkel over een dieet gaat. Kies maar: meer sporten, gezonder gaan leven, productiever zijn.
Welk item zou jij nog toevoegen?
Wilskracht op je bevel
Het volgende lijkt het summum. Je hebt een zwak moment, je spreekt je wilskracht aan en het zwakke moment is voorbij. Al de chocolade van de wereld laat je koud.
Wilskracht = spier
Baumgarter (schrijver Willpower boek) deed onderzoek naar wilskracht. Hij kwam tot een aantal mooie hypothesen. Mooie metaforen ook: Wilskracht is een spier.
Je wilskracht is eindig. Het is geen onuitputtelijke bron. Op een bepaald moment is het op. Dat is de reden waarom je toegeeft aan chocolade.
Wilskracht wordt gebruikt bij alle soorten taken. Het gebruiken van wilskracht voor mentale taken heeft een fysisch effect. Geconcentreerd zijn heeft een fysisch effect. Het is dus fysisch en mentaal onmogelijk om een ganse dag geconcentreerd te blijven.
Het glucosepeil in je bloed en je wilskracht hebben een direct verband. Wanneer je een dip hebt in je suikerspiegel is je wilskracht weg.
Het controleren van emotionele reacties kost je wilskracht. Wanneer je wilskracht gebruikt om stoïcijns kalm te blijven wanneer je de lotto won, kost dat je wilskracht om van de chocolade af te blijven.
Chronische pijn kost je wilskracht.
Nemen van beslissingen kost wilskracht. De term ego-depletion duidt aan dat je zoveel beslissingen nam dat je op het einde van je dag geen pap meer kan zeggen. Grappig weetje : het nemen van beslissingen voor anderen kost minder wilskracht dan voor jezelf beslissen.
Stress zorgt voor ego-depletion. De aangemaakte hormonen om de stress te lijf te gaan wordt afgebroken door andere hormonen. Om deze stoffen aan te maken heeft je lichaam glucose nodig. En minder glucose is minder wilskracht.
Onafgewerkte taken en nog niet gerealiseerde doelen zorgen voor openstaande loops in je hoofd. De mentale energie die daaraan gespendeerd wordt kost je wilskracht.
Meer wilskracht
Doorheen het boek geven de schrijvers een heleboel oplossingen.
Eet voedsel met laag glycemedische index. Dit voedsel geeft zijn energie traag af. Waardoor er geen pieken en dalen in je suikerspiegel komen.
Eet minder tarweproducten, suikerrijke snacks. Een constantere suikerspiegel geeft meer wilskracht.
Slaap meer. Wanneer je moe bent, is je wilskracht verdwenen. Wanneer je slaapt kan je niet zondigen. Door beter te slapen zal het proces om voedsel om te zetten in glucose beter verlopen.
Concentreer je op één verandering tegelijkertijd. Ga niet diëten, meer sporten en een nieuw timemanagementproces tegelijkertijd aanpakken.
Vermijdt conflicterende doelen. Deze zorgen voor dilemma’s. Het tobben over die doelen kost je wilskracht.
Werk in een ruimte die net is. Je hoeft dat niet noodzakelijk zelf net te houden. Een nette ruimte zorgt voor meer zelfcontrole.
Neem geen beslissingen wanneer je glucosepeil laag is. Je kiest dan zodanig dat je je opties openhoudt. Je kiest dan eerder voor de korte termijn winst.
Ga verleidingen uit de weg. Koop geen chocolade wanneer je naar de supermarkt gaat. Je hoeft dan geen keuze te maken wanneer je zin krijgt in chocolade. De keuze is er niet.
Het effect van uitgeputte wilskracht wordt deels opgevangen door je gemoed, je overtuigingen en je aanpak.
Plan op voorhand. Het is een effectieve techniek om zelfcontrole te verstevigen bij verleidingen. Gebruik de zin : Als dit gebeurt dan doe ik dat.
Oefen zelfcontrole. De metafoor van de spier helpt om dit te vatten. Een spier kan je trainen door inspanning af te wisselen met ontspanning. Het meer gebruiken van je wilskracht zal op termijn leiden tot meer wilskracht.
Maak minder keuzes. President Obama beslist niet meer over zijn ontbijt of zijn kleding. Hij laat anderen dat beslissen. Je hebt meer wilskracht op het einde van de dag wanneer je minder beslissingen dient te nemen.
Maak gewoonten. Een gewoonte kost minder wilskracht.
Maak er geen drama wanneer het toch niet blijkt te lukken. Het lukt niet honderd percent van de tijd. Denk aan de Oprah Paradox. Mensen met veel wilskracht hebben niet altijd hun gewicht onder controle.
Doe iets wat je toch moet doen en indien het in twee minuten of minder kan onmiddellijk. Van je bord, done. Niet opnieuw over beslissen. Minder beslissen, meer wilskracht.
Zet duidelijke doelen. Het kost je brein veel meer energie om om te gaan met onduidelijke doelen dan met duidelijke.
Gebruik timeboxing. Het is minder bedreigend voor je brein om te weten dat je één uur gaat schrijven in plaats van een tekst te schrijven.
Meet meer. Hoe meer je meet hoe groter je zelfbewustzijn. Meet hoeveel woorden je schreef gedurende het laatste half uur.
Experimenteer met de Nothing Alternative. Stel dat je moeite hebt met de wekelijks momenten om jezelf feedback en feedforward te geven. Je doet een uur de weekly review of je doet niks.
Ga na wanneer je zin krijgt in zoetigheid. Op dat moment is het te laat. Je suikerspiegel heeft dan een te groot dal. Een slecht moment waar je wel iets kan van leren. Hoe kan je zo’n dal voorkomen? Bad days give good data. Maar dat is een quote uit een ander boek.
Experimenteer met één van de negentien mogelijke oplossingen.
Extra oplossingen graag in de comments.
Trackbacks/Pingbacks