Je hebt ooit al iets verloren, hé? Ja, zeker weten. Je bent niet de enige. Een Britse studie onder 3000 deelnemers toont aan dat iedereen gemiddeld tien minuten per dag verliest aan zoeken. Dat is bijna één percent van je dag. En dat vier op tien mensen discussies hebben met hun partner over verloren gelegd materiaal.
Je liet je bril achter, je was sleutels kwijt of kwam thuis zonder je jas. En terugvinden was er niet meer bij. Je ging nochtans op je stappen terug. Maar je bril,sleutels en jas waren niet meer te vinden.
Misschien heb je je ooit al laten beroven door een zakkenroller? Je portefeuille werd leeggemaakt toen je op de Grote Markt naar het schouwspel stond te kijken. En wanneer je bij de politie ging aangifte doen, stond daar een behoorlijk lange rij.
Het geld, de jas en sleutels zijn reeds lang vervangen. Door betere of meerdere exemplaren.
Wanneer je tijd echter gestolen wordt, is dat een ander paar mouwen. Die gestolen tijd komt nooit terug. Je tijd is weg. Voor altijd.
Spoiler Alert : Je tijd is niet oneindig. Tijd is één van de weinige democratische middelen. Iedereen krijgt er even veel van op een dag.
Tijdsdieven
Kun je je voorstellen dat een aantal tijdsdieven uit je leven zouden verdwijnen?
Dat een aantal van die ‘karakters’ geen vat op jou meer zouden hebben?
Je tijd wordt in de toekomst niet meer gestolen en je hebt meer grip op je tijd. Regie over je leven zoals ze dat in Nederland zo mooi zeggen.
Je voelt je Master of your universe.
Mensjes kijken
Heb je ooit al mensjes gekeken op het terras? Op vakantie vind ik dat leuk om te doen. En verhalen bedenken bij de personen of de koppels die dichtbij zitten of passeren.
Het ene verhaal frivoler dan het andere. Want je wilt niet onderdoen wanneer je dit spel met iemand speelt.
Dat ‘mezelf mensje kijken’ doen we zelden. Dat is ook niet makkelijk. Het is zelfs verdomd moeilijk om naar jezelf te kijken wanneer je midden in de actie bent.
Waarom denk je dat topsporters een coach hebben? Om dezelfde reden dat er in de gym of de dansschool overal spiegels staan. Het is moeilijk om jezelf feedback te geven wanneer er geen spiegel is om in te kijken.
Als kenniswerker heb je er een enorme baat bij wanneer je iemand hebt die je kan helpen om naar jezelf te kijken.
13 dingen die je kan opmerken
Het is makkelijker om naar anderen te kijken hoe ze jou tijd stelen. Welke personen zijn er in je omgeving die je tijd ontfutselen?
Een truc is om die personen te beschouwen als een spiegel, wat soms zorgt voor pijnlijke feedback.
Het is net zoals een steentje in je schoen wanneer je gaat hardlopen. Sneller lopen heeft dan geen zin, je stopt en haalt de steen uit je schoen.
Wanneer je deze personen herkent, is de kans groot dat je ook een deel van jezelf herkent.
Daarna wordt het makkelijker om een strategie te ontwikkelen om met de verschillende personen makkelijker om te gaan.
1. De ADD-er
Diane stelde je een vraag, je bent net in de tweede lettergreep van je antwoord en je krijgt al een andere vraag. Over een compleet ander onderwerp.
Diane verliest heel snel haar aandacht en het circus in haar hoofd doet haar van de hak op de tak springen.
Onze huidige omgeving maakt (Self-inflicted) Attention Deficit Disorder niet makkelijker. Er wordt heel veel beroep gedaan op je aandacht. En je aandacht is één van de meest beperkte middelen.
2. De multitasker
Frederik tracht te bellen, te mailen, een opzetje te maken over een komende vergadering en nog snel een cadeautje te bestellen en dat allemaal tegelijkertijd.
Daardoor ontstaan er brandjes die Frederik samen met zijn ander werk wel tegelijkertijd zal aanpakken.
3. De onderbreker
Sylvia zit samen met je te werken. Je bent niet zeker dat je veel gaat kunnen afwerken vandaag. Om de tien minuten zal je Sylvia je immers een vraag stellen.
Nadat je geduldig geantwoord hebt, kost het je bij elke vraag extratijd om je gedachtetrein opnieuw op te bouwen.
Mag ik je iets vragen? En hup daar gaan we weer.
4. De uitsteller
Je kent je pappenheimers wel. Je vroeg Esther een Excel document in te vullen een week geleden. En je hebt nog geen antwoord. Je kent ze omdat Esther reeds meerdere malen op je wachten op stond.
Esther heeft de neiging om alles uit te stellen tot het laatste moment.
Indien je geen goed systeem hebt, kom je hierdoor zelf in de problemen.
5. De babbelkous
Christiaan komt nogal graag een babbeltje slaan. Het is tien voor vijf en Christiaan lijkt vijf uur aft e wachten bij jou. En jij hebt nog een aantal dringende klussen. Maar Christiaan is nogal een plakker.
En je hints lijken helemaal niet duidelijk voor Christiaan. Maar het is bijna vijf uur en Christiaan is nogal stipt wanneer hij naar huis vertrekt. Gelukkig maar.
6. De E-mail novellist
Cindy stuurt steeds lange mails. En je moet die mails twee of drie maal lezen voordat je weet wat er van je verwacht wordt.
Haar gewenste resultaat en de actiepunten zitten diep verborgen in de proza.
Zet die mail niet op ongelezen in je inboog. De kans wordt dan groot dat je deze onduidelijke mail nog meerdere malen zal lezen. Gebruik het process schema om ook de email van Cindy te behandelen.
Als Cindy nu eens duidelijk in de subject van haar mail je actie zou vermelden. En in het begin van haar mail zou vertellen waarom ze die mail stuurde.
7. De vergadertijger
Peters antwoord op alles is: “Laat ons daarover eens samen zitten”.
Maar in zijn schema is de eerste weken geen vijftien minuten meer vrij. Je vraagt je af of Peter al die vergaderingen wel kan voorbereiden.
En ondertussen ontstaan er brandjes omdat een aantal punten werden uitgesteld tot de volgende vergadering. En er is natuurlijk geen tijd om te blussen.
8. De Drama queen
Erik blaast elk evenement op. Hij verstaat de kunst om van elke mug een olifant te maken.
En hij is er heel bedreven in. Dat moet je hem wel na geven. Zijn observatievermogen is heel goed.
9. De workalholic
Joh(a)n is steeds aan het werk. Gevaarlijk om hem een voorstel te doen. Hij vindt wel een mogelijkheid om er aan te beginnen. Als het moet om drie uur ‘s nachts.
Harder werken lijkt zijn antwoord op elke uitdaging. En het lijkt dat wanneer jij er minder effort in steekt, dat hij denkt dat je niet zo gemotiveerd bent.
10. Het ongeleide projectiel
Mireille schiet van hier naar daar. Misschien is één van haar codewoorden. We zouden misschien dat kunnen doen. Of dat is ook nog een mogelijkheid.
Ze ziet tientallen mogelijkheden om die tekst te maken. De eerste woorden staan nog maar op papier of ze start al een andere manier om de tekst te maken.
11. De micromanager
Karel moet en zal alle details te weten komen. En dat kost extra tijd.
En hij blijft ook vragen stellen om elk issue van naaldje tot draadje te begrijpen.
12. De perfectionist
Jules wil alles gelikt en tip top in orde hebben. Zelfs in zijn eigen actielijst voor deze week mag geen enkele schrijffout staan.
Dat moet Jules een grote hoeveelheid tijd kosten die geen echte meerwaarde geeft.
13. De onvoorbereide
Lucy is zelden voorbereid als ze iets komt vragen. Je stelt één vraag terug en ze valt al door de mand. Dat heb ik nog niet bekeken, is dan haar antwoord.
De meesten collega’s, klanten of jijzelf hebben meerdere van die eigenschappen in zich. En die eigenschappen zijn je tijdsdieven.