Selecteer een pagina

Begin december vorig jaar heb ik een nieuw project op mijn Masterlijst gezet: een proefabonnement van drie maand voor de Crossfit in Aalst.

Lodi Planting had een paar keer geprobeerd mij te overtuigen dat Crossfit iets voor mij is. Het wekelijks joggen begon saai te worden. Ik loop namelijk niet graag, maar vind het wel fijn om gelopen te hebben.

Verandering van spijs doet eten. En na een proefles in de crossfit box, ging ik drie maanden testen. Ik gebruik experimenten om mij te engageren voor een beperkte tijd. Na drie maanden testen ben ik optimistisch.  Ik ga mijn abonnement met zes maand verlengen.

Beter in conditie zijn, is beter voor mijn fysieke energie. En meer fysieke energie helpt om de zaken van mijn todolijst beter vooruit te laten gaan.

In stilte droom ik een van een six-pack. Alcohol drink ik niet (meer), het gaat over een andere six-pack. Ik merk dat Crossfit me helpt om andere spiergroepen te trainen. De laatste vijf jaar heb ik met wisselend succes gejogd. Ik doe de laatste jaren zo’n 800 km per het jaar. Dit jaar wil ik 1000 kilometer lopen. Lopen traint alleen je onderlichaam, niks mis mee, Alleen is het éénzijdig.

Na de proefles had ik een kort gesprek met Tanguy, de eigenaar en één van de trainers in de Crossfit box in Aalst. Het gesprek ging over wat ik wou bereiken met Crossfit. Begin with the end in mind. Dat vond ik al goed.

Ik wil voornamelijk meer kracht hebben, enkele hardnekkige kilo’s kwijtraken. Wat ik niet wou is snelheid kwijtraken bij het (hard)lopen.
Tanguy beloofde: “Als je twee keer gemiddeld komt per week, zal zelfs je snelheid in het (hard)lopen vergroten.”

Resultaat na drie maand: ik ben 4 kilo lichter (ik let ook meer op wat ik in mijn mond stop), heb zeker meer kracht en loop gemiddeld tien seconden sneller dan voorheen per kilometer. Dat is goede nieuws.

Het slechte nieuws? Om twee keer te crossfitten investeer ik vier uur.  Twee keer per week heb ik één uur trainen tijd en wat voorbereidingstijd en reistijd nodig. En ik heb maar 168 uren elke week, dus is vier uur per week bijna 2,5 % van mijn tijd. Dat mag dus  gerust iets opleveren.

Wat is Crossfit?

Crossfit is ontstaan uit een Amerikaans bedrijf van voormalige gymnasten Greg en Lauren Glassman. Er zijn momenteel zo’n 10.000 boxen wereldwijd. Een box is een ruimte waar gecrossfit wordt. Stel je geen fancy ruimte voor met ingewikkelde toestellen. Het enige echte fitnesstoestel dat ik al heb gezien is een roeitrainer.

Crossfit een manier van fitness die oefeningen uit gewichtheffen, gymnastiek en aantal duursporten combineert.

Een training bestaat minstens uit drie delen :

 • Opwarming:  de spieren die je tijdens de Workout zal gebruiken worden opgewarmd.
 • Technisch gedeelte waar de bewegingen worden aangeleerd en worden bijgestuurd.
 • De Wod: De workout of the day. De WOD is tussen de 12 en 20 minuten lang en is behoorlijk intensief.

Korte video over Crossfit

Bij een (zeer) intensieve WOD’s is er nog een ‘verplichte’ cooling down.

Ik doe mijn Crossfits in de box in Aalst. Een box is een atypische fitness ruimte. Geen verwarming in de box. Wel in de kleedkamers en de douches. Oef, want het “cold shower experiment” staat al een tijdje op mijn incubatielijst en daar staat het voorlopig goed. Na de opwarmingsronde is verwarming niet meer nodig in de box.

De voorbije drie maand heb ik nog geen enkele keer een moment gedacht: “Dit hebben we al eens gehad”. Het is heel divers en gevarieerd. Je maakt gebruik van kettlebells (soort kanonskogel met handvat), barbells (lange halter), krachtbalen, houtenkist, een rack en je eigen gewicht. .

Er zijn een aantal vaardigheden waarin ik beter wil worden en die ik denk via  crossfit te bereiken

 1. Kracht
 2. Uithoudingsvermogen
 3. Balans
 4. Flexibiliteit

Flexibiliteit is mijn bottleneck momenteel. En Tanguy houdt rekening met het feit dat ik hier aan moet werken, wanneer ik vooruitgang wil boeken. Ik krijg af en toe speciale oefeningen.

Er zijn ook een aantal elementen in Crossfit die me hard aanspreken

 1. De persoonlijke begeleiding is zeer goed. Er zijn maximaal twaalf deelnemers per sessie. De coach is beschikbaar om bij te sturen.

  Indien je een oefening fysiek niet kan/mag doen, wordt er steeds een alternatieve oefening gedaan.

 2. Ik heb het gevoel nieuwe dingen te leren. Dat beginnen vind ik zo fijn. Ben elke keer nieuwsgierig naar wat, welke en hoe we de oefeningen gaan doen. Wanneer ik dan nog te horen krijgen waarom, ben ik heel tevreden.
 3. Het gevoel van community is bijzonder sterk. Allemaal afzien door hetzelfde creëert makkelijk een band. En na de Wod wordt iedereen door iedereen gefeliciteerd.
 4. Crossfit gebruikt meetbare resultaten. Op een bepaald moment wordt er een referentiewaarde gemeten. Je kan je vooruitgang meten en kwantificeren.  Zo fijn omdat het mij helpt om mijn gewoonten te veranderen.
 5. Crossfit zet je op je plaats op een goede manier. Of je nu extreem in conditie bent of niet, crossfit houdt je nederig. Je gaat in competitie met jezelf en het vermijdt dat je naast je schoenen gaat lopen.
 6. De coach maakt het plan van de workout. Je hoeft daar niet zelf aan te denken. Juist verschijnen en uitvoeren. Geweldig.

Een aantal zaken waar ik mij overzet

 1. Crossfit heeft een eigen vocabularium: WODs, Tabata’s, AMrap: zelfs na drie maanden voel ik mij nog zoals een nederlander of een vlaming in Duitsland. Je verstaat iets van wat ze zeggen, maar af en toe mis je de clou. En af en toe begin ook zo te praten. En dan krijg ik thuis blikken van je bent weer bezig.
 2. Er is competitie. Niet alleen met jezelf maar ook met de anderen. De scores van de WOD komen op het whiteboard. Ik moet me bewust voorhouden dat sommigen al meer workouts op hun teller hebben staan dan ikzelf. Mijn begin vergelijken met hun midden doet mezelf geen goed.

Wat ik haat aan Crossfit

1. Ik haat burpees. Eén burpee ca va. Twee ook nog maar twee minuten burpees doen? Killing.

 

Ken je het nummer Roxanne van de Police? Elke keer dat je Sting Roxanne hoort zingen doe je een burpee. Het nummer duurt drie minuten en 9 seconden. In het refrein alleen al zit zeven keer Roxanne.

Pin It on Pinterest

Share This