Selecteer een pagina

Zaterdag ging ik sporten in de Gym bij ons in het dorp. Tijdens mijn dertig minuten op de loopband had ik een inzicht. Ik vind dat grappig dat wanneer ik ideeën wil hebben dat ik iets met mijn lijf moet doen. De ideeën komen zelden tijdens het kijken naar een wit blad.  Zelden wanneer ik in mijn hoofd zit.

Ik kreeg het inzicht over een extra meta-principe: ik noem het nu de “Clean Slate”.  (Zijsprong: Het is ook de naam van een reset-programma uit de film “the Dark Knight Rises again”)

Weet je waarom ik meta-principes zo leuk vind?

Omdat ze me toelaten om zaken te hergebruiken. Een van onze manieren om extra T.E.A.M. te krijgen.

Maar effen terug naar de “Clean Slate”.

Waarom vinden we nieuwe tools in het begin altijd leuk?  Waarom schrijven we op een bepaald moment onze todo lijst opnieuw over? Waarom lijkt dezelfde job bij een nieuw bedrijf aantrekkelijker?

Het is omdat door die reset we opnieuw kunnen herbeginnen met een propere lei. (The art of starting over)

Hieronder vind je een aantal voorbeelden waar het metaprincipe van de ‘The Clean Slate’ je kan helpen.

De voorbeelden komen uit verschillende domeinen. Tuurlijk want anders was het geen meta-principe.

Het meta principe van de clean slate is dat wat we ook actief gebruiken in Master Your Todo list (Het leeg starten van de actielijst van de week tijdens onze ideale week) of in OneNote to the Rescue (Het uploaden van een nieuwe maand template)

Andere voorbeelden

 

Uitroepen van E-mail Bankruptcy

Wanneer je meer dan 500 e-mails in je inbox hebt, is het moment aangebroken om email bankruptcy uit te roepen. Je delete alle e-mails die ouder zijn dan 2 weken (of indien dat te scary is verplaats je ze naar een andere folder). The real stuff is natuurlijk alle e-mails deleten. Maar dan ben ikzelf teveel een angsthaas voor.

Email Bankruptcy een term die al in 2002 aan dr. Sherry Turkle wordt gehangen. (ze heeft een geweldige TED talk – vind ik). Dat is al minstens vijftien jaar geleden.  Je aantal e-mails werd er niet minder op.  Sommige zeggen dat email stervende is. Ik zie een andere trend.

Tuurlijk is zo’n reset iets tijdelijk, maar dat is “starting over” altijd. Vooral wanneer je geen proces hebt om je het onder controle te houden.  Ooit al alle Rommel uit je garage naar het containerpark gebracht en achttien maand in dezelfde boot te zitten?

Een nieuwe job bij een ander bedrijf is een andere manier om email bankruptcy uit te roepen. Maar een veel drastischere.

Ontdekken van een nieuwe tool

Een nieuw schriftje, een nieuwe taskmanager, een nieuwe telefoon hebben allemaal een aantrekkingskracht. Vooral in het begin. Volgens mij, omdat deze tool in de eerste weken je een beter overzicht geeft – weliswaar onvolledig – maar op zijn minst een overzicht waardoor je niet steeds overspoeld wordt.

Op een nieuwe telefoon staan nog geen tientallen apps die je niet meer gebruikt. (Je start toch overnieuw wanneer je een nieuwe telefoon hebt, nee?)

Die taskmanager zit niet vol met ideeën, todo’s en mogelijke projecten.  En je schriftje is nog overzichtelijk.

Wanneer je een tijdje met het schriftje werkt gewerkt voelen we de goesting voor een ander schriftje of een digital schriftje. Niet omdat het schriftje vol is. Maar omdat het schriftje je geen overzicht meer geeft waardoor het zijn aantrekkingskracht verliest. Mijn veronderstelling is dat een tool zonder proces ons verplicht om zelf een duidelijk consistent proces te hebben.  Wanneer we dat proces niet van nature hebben of niet geïnstalleerd hebben wordt de inhoud van je tool te overrompelend. En dat is iets dat ons brein niet wil.

Wat is het resultaat?

We gaan meestal op zoek naar een nieuwe tool. Omdat een nieuwe tool ons tijdelijk een gevoel van overzicht geeft.

De clean slate.

Genieten van de beginners mind

Een nieuwe vaardigheid aanleren geeft je een reset. Alle kennis die je had, is niet meer van tel. Je bent opnieuw een beginner. Je bent op het nieuwe domein een onbeschreven blad.

Je begint aan een nieuwe leercurve. Wanneer je het goed aanpakt, dan kan je in de eerste twintig uren dat je een nieuwe vaardigheid leert, snel vooruitkomen. Josh Kaufman schreef er een verhelderen boek over. Het is ook fun, vind ik. Ik vind vooruitgang zo motiverend.

Hoe meer nieuwe vaardigheden je leert, hoe sneller je meta-principes zal herkennen. Meta-principes zijn die principes die in bijna elke domein terugkeren.

Wanneer nieuwe vaardigheden leren je ding is, laat niemand je daarin tegenhouden.

Ik ontdekte dit weekend een nieuw woord: multi-potential-ite. Iemand die zoveel verschillende interesses heeft dat het lijkt alsof er geen focus. (Dit TED-filmpje legt het concept uit. – Ik wou dat ik concept dertig jaar geleden had leren kennen).  De terugkeer van de Renaissance man.

Maken van goede voornemens bij het nieuwe jaar

De ‘clean slate’ van het nieuwe jaar. Er zijn aanwijzingen gevonden dat vierduizend jaar geleden de Babyloniërs deze traditie al hadden.

Het hernieuwen van de goesting om aan iets te werken.  Het duurt meestal tot half februari. Maar waarom zouden we dan niet opnieuw startten.

Stel dat we zo’n nieuwe start om de zes weken zouden doen?

Vergeven van zonden

Misschien iets spiritueler dan je van me gewoon bent. Elke religie heeft ergens wel een ritueel waarmee je zonden vergeven worden. Je start opnieuw.

Het is het sluiten van een open loop. De energie losmaken en opnieuw beginnen.

Rusten in de armen van Morpheus

Slapen is de ultieme reset.

Tijdens je slaap zal je lichaam allerlei processen in gang zetten om je lichaam en geest te resetten zodat je de volgende dag opnieuw aan de slag kan.

Momenteel denk ik dat slaap de echte productiviteitshefboom is. Omdat slaap op alle factoren van je T.E.A.M. een bijzonder grote impact heeft.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Waar vind jij het Meta-principe van een ‘Clean Slate’ ook terug?

Same, Same but Different

Andere artikels op onze site over hetzelfde thema

Pin It on Pinterest

Share This