Selecteer een pagina

In de aflevering van vandaag gaan we het hebben over burn-outs en bore-outs. Dit zijn zeer actuele problemen in het huidige bedrijfsleven. 1 op de 10 mensen zou last hebben van deze verschijnselen in zijn of haar carrière.

Shownotes

Een burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je “burned out”, of opgebrand. Je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten.

Bore-out is een relatief nieuwe term. Het is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt in kantooromgevingen. Een bore-out ontstaat door de onderstaande factoren: verveling, gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse.

Bij Extratijd vinden wij het belangrijk het dat men de taken kan uit voeren, zoals men die graag uitvoert. Als mensen te lang een taak uitvoeren op een manier die niet bij hen past, wordt de kans op een burn-out groter.

Enkele opvallende uitspraken:

  • Een burn-out of bore-out is eigenlijk het resultaat van het niet goed om gaan met uw beperkte middelen, tijd, energie, aandacht en geld.
  • Het hebben van plezier kan een goede manier zijn om burn-outs tegen te gaan.
  • Het vergroten van uw werkcapaciteit is het beste middel tegen burn-outs. Dit is te bereiken door telkens productiever te worden.
  • Probeer activiteiten uit te voeren die buiten uw capaciteiten liggen maar niet in uw paniek zone.
  • Zoek naar signalen bij uzelf die aangeven dat u tegen het einde van de capaciteit van uw lichaam aanloopt. Het kan ook helpen om verschillende rustmomenten in een jaar in te plannen.
  • Een vaste slaaproutine kan ook goed helpen, niet te kort voor het slapen eten of naar beeldschermen kijken.
  • Probeer uw werk te vereenvoudigen en die plekken op te vullen met zaken die u energie geven.

De genoemde links:

  • Extratijd.be/stappenplan, om je aan te melden voor de curus “Doelen halen in 91 dagen”. Hier heb je de keuze uit een aantal programma’s.  In die progamma’s is accountability een groot thema, als je hier niet klaar voor bent, meld je dan niet aan. Het bestaat uit 31 stappen, zodat we gemakkelijk kunnen bijsturen. 1 december start het programma, tot 13 november is er sprake van een vroegboekkorting van 15% voor de luisteraars van de podcast.
  • Drive – Daniel Pink – De ted talk
  • Mentaal kapitaal – Elke Gerearts

De vorige aflevering in deze podcast ging over doelen.

De volgende aflevering zal gaan over .

Wekelijks is een nieuwe aflevering direct te beluisteren. Abonneer op deze podcast via

Pin It on Pinterest

Share This