Je bent goed in je vak en je bent enthousiast. Aan je goede wil en je goesting ligt het niet.
Maar toch ben je overspoeld, toch verlies je het overzicht, toch heb je het gevoel dat je niet vooruit gaat.
Het gevoel dat je op een bepaald plateau zit en niet verder raakt, overvalt je. Soms heb je zelfs het idee dat je een stap vooruit doet en meteen twee stappen achteruit zet.
Nog harder en langer werken is geen strategie meer waarmee je het gaat halen. De houdbaarheidsdatum van die strategie is al lang voorbij. Vroeger werkte extra uren er tegenaan gooien nog, maar dat gaat nu niet meer.
Groei
Groeien is iets dat je drijft.
Daar ga ik van uit. Anders zit je niet op onze site of lees je niet onze extratijdstips.
Je wil meer kunnen met je tijd of je wil minder tijd spenderen aan iets en het beter en sneller doen. Dat noemen jij en ik groeien.
Groeien creëert een momentum: een zichzelf versterkende spiraal.
Dat geeft zo’n fijn gevoel dat de goesting om het nog beter te doen er gewoon is. Je hebt op dat moment een goede vibe.
Start
Wat er ons nooit geleerd werd, is hoe we die goede vibe, dat momentum starten en dan aan de gang houden.
Wat ons niet geleerd werd, is dat onze groei er alleen komt, wanneer we ons buiten onze comfortzone begeven.
En wat ze ons zeker niet geleerd hebben is om die groei proactief te organiseren.
The E-myth
Zes jaar geleden kreeg ik van Taco Oosterkamp het advies om het boek The E-myth van M. Gerber te lezen.
Het gaat over de overgang van ‘techneut’ naar ‘ondernemer’. Ik had toen weinig met het boek. Ik zat zeker nog vast in het techneuten verhaal waar ik inhoudelijke kennis veel belangrijker vond dan ondernemingsvaardigheden.
Wat is me dan wel bij gebleven van dat boek?
Als ondernemer heb je werken in je bedrijf en je hebt werken aan je bedrijf. En je hebt de beiden nodigl (Als werknemer kan je de analogie doortrekken).
Ken je de serie “wat als?” Ik kan dit soort humor meestal wel goed smaken. Je vindt deze serie makkelijk op youtube. Stop! Nu nog niet gaan Youtuben. Ik zwt de link wel aan het einde van het artikel.
Wat als … je jezelf zou beschouwen als een bedrijf?
Ben je dan alleen productief of werk je dan ook aan je productiviteit? En heb je ook als individu beiden nodig?
Ik merk dat productief zijn het makkelijkste is. Dat geeft immers een direct resultaat. Aan je productiviteit werken is het andere eind van het spectrum. Nu iets doen dat pas later resultaat oplevert. En soms ook geen extra resultaat oplevert. Ook hierin lijkt het op ondernemen.
Hoe werk je nu proactief aan je productiviteit?
Je doet dat door projecten op je Masterlijst te zetten die je mogelijks meer gaan opbrengen dan de middelen die je er investeert.
Man, toen ik dat bedacht overspoelde een golf van herkenning mij. Een groot deel van mijn carrière bij Colruyt ben ik werkvereenvoudiger geweest. En werken aan de productiviteit was de hoofdbezigheid als werkvereenvoudiger.
Aan mijn productiviteit werken is mijn eigen werkvereenvoudiger zijn. Eens werkvereenvoudiger, altijd werkvereenvoudiger. Chris – mijn eerste baas bij Colruyt – had dan toch gelijk.
Projecten die op je Masterlijst staan krijgen in de loop van de week acties waaraan je een deel van je vier middelen (Time, Energy, Attention and Money) zal geven.
Bij ExtraTijd beschouwen we die projecten waarvan we uitkomst nog niet weten, als onze experimenten. Experimenten zijn dé manier om aan je productiviteit te werken.
Het artikel 10 experimenten die je kan opzetten om productiever en effectiever te worden kan je ideeën geven om dit gerealiseerd te krijgen.
BTW: Ik ben het boek The E-myth aan het herlezen. Indien je een samenvatting wil kan je deze via deze link downloaden (Engelse samenvatting)
Indien je de analogie doortrekt dat je zelf een bedrijf bent (jezelf inc.) zijn er volgens Gerber 7 domeinen waarin je werkt hebt
- Je missie
- Je strategische objectieven
- Je organisatorische strategie
- Je management strategie
- Je mensen strategie (je persoonlijke middelen startegie)
- Je marketing
- Je systeem strategie
Op welke van deze zeven punten vind je dat jouw bedrijf het meest vooruitgang te boeken heeft?
Indien je het filmpje “wat als” toch zou willen bekijken kan je door hiernaar toe te surfen.