Selecteer een pagina

Heb jij een aantal projecten of taken liggen die bijna afgewerkt zijn?  Heb je er ook een aantal die al een tijdje op de plank liggen stof te vergaren?

Misschien heb je wel een manuscript voor een boek liggen dat niet gepubliceerd geraakt. Of heb je een voorstel liggen dat nooit naar een klant werd gestuurd?

Dat is frustrerend. Al die energie, tijd en soms geld die vastzitten in dat stofvergarende project.

Zolang dat het niet afgewerkt is, kan de wereld dat boek niet zien. En dat is zonde.

Ship

Eén van Steve Jobs inspiratievolle quotes zegt : ‘Real Artist ship’.

Ship in de betekenis van afleveren, afwerken of aan de wereld tonen. Seth Godin heeft er een heel boek over samengesteld: Linchpin.

De vreugde die ontstaat door zaken af te werken is immens. Wanneer je de finishlijn bereikt, ontstaat er een high die je vleugels geeft.

De energie die vastzit in een project wordt vrijgemaakt door het af te ronden. Door te shippen.

Weerstand en uit het oog verloren.

In onze kenniswereld zijn de reminders voor ons werk niet altijd fysiek. En dat maakt het niet makkelijker. Uit het oog, uit het hart is een volkswijsheid. En bij kenniswerk zijn reminders belangrijk. Ons brein is daar zelf niet goed in.

Eén van de barrieres om te shippen is de weerstand die we voelen. Steven Pressfield (bestselling auteur) noemt het de resistance. De weerstand die zijn lelijke kop opsteekt en ons weerhoudt om zaken af te werken.

In Stevens boek The Art of War wordt de grootste weerstand omschreven als angst. Angst voor succes of angst om te falen.

Battling the resistance

Wanneer je niet shipt, verlies je. Je hebt nood aan een aantal strategiën om het makkelijker te maken om te shippen.

1. Bepaal de finishlijn.
Elk project of elke taak op je Masterlijst heeft een finishlijn. Wat is het moment waarop je geen acties meer dient te doen? Het moment waarop je het project of de taak van je masterlijst verhuist naar je Done-lijst?

Het moment is niet noodzakelijk een tijdstip. Het is je succesvolle resultaat. Het einde toont je de weg.

2. Beperk je masterlijst. 
Maak van je masterlijst een gesloten lijst. Er komt een nieuw project op je masterlijst wanneer een project of taak is afgestreept. Nieuwe extra projecten vergroten de doorlooptijd van al je projecten. Het is de weerstand die je extra projecten op je masterlijst doet zetten.  Extra projecten of taken helpen je niet om te shippen.

3. Zorg voor capaciteit. 
Je hebt tijd nodig om acties te kunnen doen. Zonder acties kan je geen projecten of taken afwerken. En dan kan je niet shippen.

Weet dat elk project op een moment door een tranendal gaat. Elk project heeft een moment waarop je je afvraagt of dit project het wel waard is om te realiseren. Het moment waarop het momentum stopt. Je voelt de beginnersenergie niet meer.

4. Herstart.  
Wanneer het momentum weg is, kan je maar één ding doen. Herstarten. Bepaal je volgende succes-actie. Dit is een eenvoudige, concrete, kleine, (negatieve) emotievrije actie. Maak het makkelijk om die eerstvolgende actie te doen.

5. Omring je met je realisaties. 
Done leads to done. Alle atleten hebben een kast met hun medailles. Alle artiesten hebben een kamer of kamers met hun gouden of platinum platen. Hou je done-lijst bij.

6. Vier je realisaties. 
Je mag best trots en tevreden zijn over wat je afwerkt. Het creëert goesting om meer te realiseren, wat belangrijk voor je is.

7. Wacht niet op het juiste moment. 
Het is nooit het juiste moment. Ship. Ook wanneer iets nog niet volledig klaar is. Perfectie is niet nodig. De eerste iphone had nog geen gps.

8. Zoek hulp wanneer het niet lukt.
Wie kan je helpen om iets afgewerkt te krijgen. Wie is onderdeel van je supportteam?

9. Ga een engagement aan. 
Lever die tekst in op maandag. Zet de weerstand voor het blok. Indien het meer pijn kost om het engagement te breken dan om het na te komen, dan weet je wel wat er gaat gebeuren.

 
action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Ship vandaag iets. Ook al is het nog maar versie 0.1. Ship.

Pin It on Pinterest

Share This