Selecteer een pagina

Ken je het verhaal ‘De Tweede Pijl’ uit het boeddhisme?

Geen paniek. ExtraTijd wordt geen spirituele blog. Daar zijn genoeg andere blogs voor. Maar dit verhaal gaat wel degelijk over productiviteit, effectiviteit, meer output en minder stress. Dus volg het verhaal even mee.

Boeddha vroeg aan een student “Wanneer een persoon getroffen wordt door een eerste pijl, is dit dan pijnlijk? De student antwoordde: “Ja, dat is het”. Boeddha vroeg dan: “Als die persoon door een tweede pijl geraakt wordt, doet dit dan nog meer pijn?” De student zei opnieuw ja.

Boeddha gaf de volgende uitleg: “In het leven kunnen we de eerste pijl niet controleren. De tweede pijl is echter onze reactie op de eerste pijl.”

De tweede pijl is optioneel en hebben we dus zelf in de hand.

Ik vind dit een mooie metafoor, een mooi beeld.

Wat gebeurt er als je je opnieuw laat afleiden door minder belangrijke dingen? Schiet jij daarna ook die onnodige tweede pijl naar jezelf? Ben je daarna ook kwaad op jezelf?

Betere versie

Ik geloof sterk dat iedereen een betere versie van zichzelf wil worden. Ik begrijp niet waarom mensen niet willen veranderen of zeggen dat ze dat niet kunnen.

Persoonlijke groei is toch een continu verlangen? Zit dat niet in ons ingebakken? We weten soms wel niet hoe maar we willen toch altijd groeien?

Soms loopt het wel niet altijd zoals we willen. Je moet er helaas voortdurend aan werken.

Rick Rubin (producer van onder andere RHCP,Run Dmc, Slayer..) omschrijft het mooi. “Een groot thema in mijn leven is mezelf beter leren kennen en een betere persoon worden. Ik ben een ‘work in progress’ en leer elke dag bij.”

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Toegevoegde waarde

Als ik streef naar een betere versie van mezelf, dan betekent dit dat ik mijn beperkte middelen vergroot.

Bovendien gebruik ik deze middelen dan ook maximaal om de resultaten te halen die voor mij belangrijk zijn.

Mijn groot thema is: verminderen wat me nu tegenhoudt en vergroten wat mij voortstuwt.

Een tweede pijl afschieten geeft je dan geen toegevoegde waarde. Integendeel, die tweede pijl remt je.

Het is volkomen normaal

Vroeger dacht ik de enige te zijn die niet goed georganiseerd was. Veel goede intenties en veel werkkracht, dat wel, maar goed georganiseerd? Bah, dat kon beter.

Ik werkte mezelf dus regelmatig in de nesten omdat ik me engageerde voor veel te veel zaken in verhouding tot de tijd en de energie die ik had.

En dat steeds terugkerende patroon zorgde voor een extra schuldgevoel.

Het werk werd niet gedaan. Ik stelde mensen teleur. En niet alleen die ander maar ook nog eens mezelf. Het krikte mijn zelfvertrouwen niet bepaald op.

Door de jaren heen leerde ik dat goed georganiseerd zijn eerder een uitzondering is. De overgrote meerderheid van ons zit in hetzelfde schuitje. Organisatietalent is zelden aangeboren. We moeten er ons dan ook niet schuldig over voelen. Die tweede pijl is helemaal niet nodig.

Hoe vermijd ik dat ik die tweede pijl schiet? 

Het helpt als ik weet dat sommige dingen niet normaal zijn. Als ik me ervan bewust ben dat het vaak een overwinning is op mijn natuur als ik de zaken wel goed georganiseerd krijg, dan kan ik mezelf beter feliciteren.

Maar op één of andere manier is dat laatste dan ook weer niet zo evident.

Dankzij onze duizenden deelnemers aan de workshops en honderden coaching in persoonlijke efficiëntie zien we een aantal overeenkomsten:

1. We doen van nature steeds het meest dringende

Wat belangrijk is, doen we pas wanneer het ook dringend wordt. Dat is normaal want ons brein kiest steeds voor onmiddellijk succes. De tienduizenden jaren evolutie verankerde dat ‘instant gratification’ patroon heel diep in ons brein.

2. We kunnen ons brein niet vertrouwen in het correct leiden van onze aandacht

Ons brein is goed in zaken bedenken. Het is niet ontwikkeld om je to-do’s te onthouden. Het is dus normaal dat we onszelf niet kunnen vertrouwen om ons de zaken te geven wanneer we ze nodig hebben.

3. We worden gemakkelijk afgeleid

Ons brein is geëvolueerd tot een tool die constant de omgeving scant naar potentieel gevaar of opportuniteiten. Hoe meer signalen het brein ontdekt, hoe meer we telkens opnieuw onze aandacht verleggen.

4. We onderschatten de kracht van kleine dagelijkse aanpassingen

Ons brein is zeer goed in het vormen van een beeld van lineaire vooruitgang. Maar ons brein heeft het veel moeilijker met exponentiële voorspellingen. Kleine dagelijkse zaken consistent uitvoeren, zorgt voor samengestelde interest. Helaas, ons brein ziet dan niet onmiddellijk resultaat.

5. We vallen gemakkelijk terug in oude patronen en gedragingen

Ons brein is gemaakt om energie te bewaren. Een gewoonteverandering is geen éénmalig event maar een proces. En veranderen kost energie.

6. We houden van keuzes maar toch kiezen we niet graag

Keuzes creëren het idee van vrijheid. Maar toch kiest ons brein niet graag want dit kost ons energie.

7. We krijgen het woordje nee maar moeilijk over onze lippen

In de evolutie van de mens was overleven altijd belangrijk. Dus ja, ons brein wil ons vooral laten overleven. We ontwikkelden een mechanisme om vooral leden van de groep te helpen. Dat was immers heel belangrijk voor het overleven. Elkaar helpen en sociaal kapitaal opbouwen, is een onbewust lopend proces in je brein. Die mammoet werd niet geveld door één individu.

8. We worden dom door chronische of langdurige stress

Het omgaan met die stress slorpt zoveel energie op dat we uiteindelijk opnieuw reageren zoals ons zoogdierenbrein ons dicteert. Onze context werd zoveel complexer. Onze neocortex hebben we nodig en niet zozeer ons zoogdierenbrein.

9. We voelen ons een bedrieger wanneer we enthousiast zijn over de veranderingen die we doorvoerden

Constant zien we mogelijkheden om te verbeteren en consistenter te worden. We zijn zelden tevreden.

10. We weten te weinig van ons belangrijkste werkinstrument, ons brein, om het optimaler te gebruiken

Misschien als je gedurende jaren het brein bestudeerde. Maar dan nog.

11. We hebben een proces nodig als we iets niet van nature kunnen

Alle bovenstaande punten zijn geen reden om die tweede pijl op jezelf af te schieten. Daar hoef je je niet meer schuldig over te voelen.

Nog iets dat we allemaal gemeenschappelijk hebben: we kunnen beter worden.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Heb jij nog andere redenen om een tweede pijl naar jezelf te schieten?

Pin It on Pinterest

Share This