Selecteer een pagina

Had ik dit maar gedaan of had ik dat maar gezegd. Hoe dikwijls zeg je dat niet, en niet omdat je het later bedacht (want dat gebeurt ook), maar omdat je het niet deed.

De “wat als” bedenkingen: het draaien van het mes in de wonde. Meestal vanuit de angst om belachelijk gemaakt of afgewezen te worden.

Vanuit onze formule Resultaat = motivatie x kennis x toestemming is de angst voor afwijzing belangrijke kennis wat betreft toestemming.

Het boek van Jia Jiang: Rejection Proof  geeft inzicht in hoe afwijzing werkt en hoe je er beter kan mee omgaan.

Hoe dikwijls worden je ideeën of jijzelf afgewezen? Hoe dikwijls doe je iets niet om wat je denkt dat anderen zullen denken?

Jia startte zijn zoektocht naar beter worden in afwijzing nadat een pitch van zijn start-up werd afgewezen.

Waarom is afwijzing zo pijnlijk, zo negatief en zo persoonlijk?

Jia Jiang startte zijn zoektocht naar inzicht in afwijzing door er een 100-dagen experiment van te maken.

De Rejection Therapy waarop het boek van Jia gebaseerd is, heeft één regel: elke dag vind je één afwijzing. Jia’s experiment was Rejection Therapy op steroïden.

Jia’s eerste poging werkte onmiddellijk: hij werd afgewezen door de receptionist toen hij hem vroeg om 100 dollar te lenen. Jia beschrijft de angst die hij voelde om de vraag te stellen en de vlucht na het horen van de Nee.

Eén eerste constatatie is hoe je je voelt na een afwijzing. Je begint aan jezelf te twijfelen, je wordt kwaad op jezelf en je wordt bang. En dat maakt het de volgende keer alleen maar moeilijker.

Zes dagen in zijn experiment had Jia twee ja’s en vier nee’s, wat hem aan het denken bracht dat afwijzing niet zo zwart/wit is als hij dacht.

Olympische dougnuts

Jiang documenteerde zijn zoektocht via video opnames die hij via een Youtube kanaal op zijn blog zette. De video waar Jiang  in een Dougnut shop een olympische dougnut vroeg, ging viraal het net rond.

Jia Jiang had niet verwacht dat de shopmanager op zijn vreemde verzoek zou ingaan. Uiteindelijk hoefde hij zelfs niet te betalen voor zijn vreemde verzoek en kreeg de olympische doughnut gratis.

Tony Hirsch, Ceo van Zappos, had de video gezien en vroeg Jia om een presentatie te komen geven voor een project in Las Vegas. Door zijn ervaring en onderzoek merkte Jia dat er veel gesproken wordt over falen maar veel minder over afwijzing.

Vechten tegen onze evolutie

Het advies dat je meestal krijgt wanneer je er toch over spreekt is:

1. Het gebeurt
2. Neem het niet persoonlijk
3. Wordt harder en doe verder.

Onderzoek heeft uitgewezen dat afwijzing en pijn dezelfde zones in ons brein aansturen. Voor ons brein is afwijzing en pijn hetzelfde. Het advies neem afwijzing niet persoonlijk is dus slecht advies omdat je brein het reeds persoonlijk genomen heeft.

Onze breinen hebben een mechanisme waardoor we zaken die ons schaden, vermijden. En afwijzing, in onze evolutie als soort, was schadelijk. Je wou niet alleen op zoek naar eten en onderdak. Bij de groep horen was een voorwaarde om te overleven. Om te overleven vermijd je schadelijke zaken, dus ook afwijzing.

Humor is een geweldige tool om de negatieve effecten van afwijzing te counteren. Letterlijk en figuurlijk. Humor zorgt voor endorfines in je lichaam.

Andere kijk op afwijzing

Afwijzen en afgewezen worden is menselijk. 
Het is niet omdat we het niet leuk vinden dat het er niet is.

Hoe zou het zijn als je geen angst had om afgewezen te worden en je niks te verliezen had? Het zou waarschijnlijk zijn zoals wanneer er geen zwaartekracht meer zou zijn. Je zou met veel grotere stappen vooruit komen.

Afwijzen zegt meer over de afwijzer dan over de afgewezene. 
Dit vind ik zo’n mooi inzicht. Er zijn heel wat factoren die kunnen verklaren waarom je afgewezen wordt zonder dat die factoren met jou te maken hebben.

Afwijzing is immers geen waarheid maar een mening. 
Het is minder zwart/wit. Afwijzing is een mening die gebaseerd kan zijn op de gemoedstoestand, omstandigheden, kennis, de ervaring, de toelating, de motivatie of… van de afwijzer. Wat een krachtig inzicht.

Afwijzing heeft een getal: 
Wanneer je dezelfde vraag aan verschillende mensen stelt, krijg je op een bepaald moment een ja.
Niet alle afwijzingen zijn gelijkwaardig. Sommige afwijzingen zijn moeilijker te verwerken.

Minder afwijzing

Eén zaak is met afwijzing om te gaan. Een andere is de kans op afwijzing verkleinen.

Je kan je succesratio vergroten door een aantal fundamentele zaken toe te passen.

  • Het gebruik van omdat. Je vertelt een waarom. Het hoeft zelfs geen juiste waarom te zijn. De copy machine test vertelt dat door het gebruik van het woord omdat je kans op een ja vergroot. In de copy machine test werd geëxperimenteerd met vragen. “Mag ik voorgaan in de rij omdat ik een kopie moet nemen?” Had bijna de hoogste conversie graad.
  • Begin met waarom jij de vraag stelt. Niet waarom het een voordeel voor de andere zal zijn. Duidelijkheid, transparantie voor de tegenpartij is goed voor het vertrouwen. Vertrouwen wordt vergroot door eerlijkheid en empathie.
  • Het kiezen van een ontvankelijker publiek zal je ook helpen. IJs verkopen aan eskimo’s in New York zal makkelijker gaan dan hetzelfde ijs verkopen in Alaska.

Beter afwijzen

Het is niet alleen hard om afgewezen te worden, voor de meesten is het ook moeilijk om af te wijzen. Nee zeggen blijkt een heel moeilijke vaardigheid te zijn voor het overgrote deel van de kenniswerkers.

Wanneer kreeg je een nee en werd je of bleef je een fan?

Een nee krijgen valt beter te verteren wanneer deze met respect gegeven wordt. De kans is groot dan wanneer je alternatieven krijgt, je uitkomst misschien nog beter is.

Goede kant van afwijzing

We worden honderden keren afgewezen. En het betekent alleen wat we willen dat het betekent. Wanneer iemand nee tegen je zegt is niet omdat hij je een sukkel vindt, maar misschien omdat hij geen tijd heeft, slecht geslapen heeft, …

Het extra lijden komt er alleen door de betekenis die we aan de afwijzing geven.

Nochtans is afgewezen worden een manier om beter te worden: continue verbeteren. Wanneer je er kan naar kijken als A/B testing kan het je helpen om daar op een andere manier mee om te gaan.

Elk verandering in gebruik van tools of wereldbeelden ging gepaard met afwijzing, soms zelfs met de brandstapel. J. Mueller bewees dat op een onbewust niveau we allemaal verandering haten. Het maakt de wereld minder voorspelbaar. En één van onze breinen haat onvoorspelbaarheid.

Betekenis vinden in afwijzing

Afgewezen worden is een mogelijke manier om je empathie te vergroten: we worden immers allemaal afgewezen.

Hoe dikwijls wijs je trouwens jezelf af? Ik merk dat wanneer ik tegen mezelf spreek als D’Haeseleer, ik mezelf afwijs. Het geeft inzicht over wat voor jou belangrijk is.

Het aantal keer dat je afwijzing wil ondergaan geeft een inzicht in hoe graag je iets wil. Bij sommige mensen is een brutale afwijzing de start van een missie.

Kracht en vrijheid

Als kind hadden we geen enkele moeite met vragen. Ergens in onze ontwikkeling zijn we dat kwijtgeraakt. Hoe comfortabeler je bent met jezelf, hoe makkelijker het is om met afwijzing om te gaan. Je hebt geen bevestiging nodig van anderen om jezelf te zijn.

Weten is niet genoeg. Je hebt nog altijd actie nodig.

Wanneer je niet vasthangt aan het resultaat, heb je geen druk om te overtuigen. Samenwerken is veel krachtiger dan overtuigen.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Zet Rejection proof zeker op je leeslijst. Beter nog stel vandaag een vraag waar je bijna zeker nee gaat op krijgen. En herhaal dat morgen.

Pin It on Pinterest

Share This