Selecteer een pagina

Hoeveel redenen vind jij?

Je kent ze wel, je collega’s of medewerkers die zeggen dat het toch geen nut heeft. Dat het als water naar de zee dragen is. ‘Nutteloze inspanningen, laat dat toch allemaal los’.

En dan ga je zelf ook twijfelen.

Groei of het volgende level

Niks idealer dan groeien zonder inspanningen. Maar de realiteit is anders.

Als je groeit, ga je in je stretchzone.

In het Engels is er zo’n mooie uitdrukking: to thrive instead of surviving.

Motivatie

We vragen ons dikwijls af waarom we iets doen. Motivatie helpt ons om nieuwe resultaten te halen.

Het is een derde van onze resultaatsvergelijking.

Hoeveel scoor jij op motivatie?

Stel dat ik je vraag: hoe gemotiveerd ben jij om meer van je potentieel te ontwikkelen? Om effectiever om te gaan met je beperkte middelen? Om performanter te worden?

Driemaal dezelfde vraag. Driemaal is scheepsrecht, hé.

Geef eens een cijfer van 1 tot 10.

Heb je het? Waarom gaf je jezelf niet minder? Lijst dat eens op.

In de meeste gevallen word je gevraagd waarom je jezelf niet meer geeft. Door de vraag om te draaien, krijg je een vollediger beeld.

omdenken-4
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Waarom hoef je niks te doen aan je persoonlijke effectiviteit?

Ik bedacht zelf onderstaande redenen maar misschien heb je nog andere. Laat ze weten in de comments.

Het zijn vast ook dezelfde redenen die je collega’s benoemen. Die collega’s die je voor gek verklaren maar dit eigenlijk doen om je in de status quo te houden. Want stel je eens voor dat jij groeit en zij op hetzelfde punt blijven staan. Het is voor hen makkelijker om jou tegen te houden dan om zelf mee te groeien.

Je hoeft niks te doen aan je persoonlijke effectiviteit want: 

1. Je hebt genoeg middelen om te bereiken wat je wil bereiken
Je tijd, energie, aandacht en centen zijn onuitputtelijk. Je hoeft dan ook je beperkte middelen niet strategisch in te zetten. Alles kan.Er is geen noodzaak om beter met je middelen om te gaan.

Je merkt dit vaak op bij jonge mensen die hun drukke job niet moeten combineren met een gezin en een sociaal leven. Als je nog in hotel Mama woont, heb je het gevoel dat je tijd genoeg hebt. En meestal is er ook nog eens een grote hoeveelheid jeugdige energie waaruit kan geput worden. Been there.

2. Je hebt alles al bereikt wat je wil bereiken
Alle finishlijnen zijn gehaald. Done.Waarom zou je dan nog inspanningen doen? Terecht, als je alles bereikte, waarom dan nog moeite doen.

Je herinneringen zijn nu groter dan je dromen.

To be done is to die. Dat denk ik er nu over.

Eén van de programma’s die ik graag bekijk is ‘The Sky is the Limit‘. Ik bewonder Willy Naessens. De man kan op zijn leeftijd zeker en vast rentenieren. Toch blijft hij doorgaan. Hij heeft nog steeds doelen om verder te groeien

3. Je wil niet (meer) groeien
Je ziet geen reden meer om uit je comfortzone te komen en om beter te worden in wat je nu doet.

Waarom zou je vooruitgang willen?

Hier heb ik de grootste moeite mee. Voor de andere redenen kan ik nog begrip opbrengen. Maar bij deze groep mensen kan ik me moeilijk inleven. Als ik merk dat mensen niet willen groeien, haak ik af.

4. Je gelooft niet dat het beter kan
Wanneer je dit gelooft, hoef je ook geen inspanningen te doen.In mijn job als werkvereenvoudiger kreeg ik dikwijls de bemerking: “Er zit toch een grens aan je productiviteit of aan je effectiviteit?”

Dat is niet mijn ervaring. Er is altijd ruimte voor verbetering.

5. Je gelooft dat het wel eens beter wordt
Wanneer je maar lang genoeg wacht, wordt alles beter. Het kan.Af en toe komt er een deus ex machina tevoorschijn die alles beter maakt.

Tuurlijk. Ik denk dat je mijn ongeloof kan lezen.

6. Je geniet van een reactive mode
Dit vind ik een van de meest legitieme redenen om niks aan je effectiviteit te doen. Je geniet van brandjes blussen. En je wacht vol ongeduld op alle verassingen die op je bord landen.

7. Je bent van nature effectief
Door extreem goede genen, fantastische voorbeelden en een hoop andere redenen zit effectiviteit in je eigen’ systeem’.Man, man, wat ben ik jaloers op je.

Jij hebt iets wat mij en vele anderen moeite kost.

Het grappige is dat sommige van onze klanten inderdaad al zeer effectief zijn. Ze willen echter nog een of meerdere extra stappen zetten.

8. Je gelooft dat ultieme vrijheid het hoogste goed is.
En effectiviteit en productiviteit leggen een beperking op je vrijheid. We delen dan alvast het idee over vrijheid.Maar er zit een paradox tussen vrijheid en grenzen. Omgaan met die paradox helpt om te groeien en beide zijden van hetzelfde muntstuk beter te appreciëren.

Pin It on Pinterest

Share This