Selecteer een pagina

Waar de echte magie zit

Frustratie is een goed teken. Het toont je dat je iets wil, maar nog niet weet hoe.

Maar frustratie voelt meestal niet goed. Eén van je projecten gaat niet vooruit. Al weken stel je het uit en hoe langer het duurt, hoe moeilijker het lijkt om te beginnen.

Het voelt alsof je in een doodlopend straatje zit. Een cul-de-sac, dat vind ik zo’n mooi woord. Alleen er in zitten is niet zo fijn.

Ter plaatse trappelen geeft immers niemand voldoening.

Magie

Heb je ooit al iets gestart wat je ervoor nog niet deed, niet kon?

Natuurlijk. Je leerde misschien wel hardlopen, gitaarspelen, een nieuwe  taal en wellicht nog honderden andere zaken. Er is heel wat dat je nog niet kan wanneer je op deze aardkloot wordt gezet.

Wat voelde voor jou magisch aan in deze leerprocessen?

De kans is behoorlijk groot dat het gevoel van vooruitgang een glimlach op je gezicht toverde. Volgens Tony Robbins is vooruitgang de ultieme sleutel voor geluk.

Het momentum voelen en je resultaten zien. Uit een cul-de-sac kunnen we niet zomaar weg.

Het ontbreken van momentum heeft te maken met gebrek aan acties.

Niks beweegt wanneer er geen acties worden genomen. We geraken dus niet vooruit op het moment dat er geen acties worden gedaan.

De echte magie zit in de actie

Heb je al gehoord van de ‘The Law of Attraction’?  Het is een concept gepopulariseerd door de film ‘The secret’. Je gedachten worden gerealiseerd door het aan te trekken.

Stel het je voor en je zal het ontvangen is de belofte van “The Law of Attraction”.

Maar dat is slechts een deel van het verhaal. De laatste vijf letters zijn action. De echte magie zit in de acties die je doet om te bereiken wat je wil realiseren.

Je inbeelden dat je de Lotto gaat winnen en geen ticket kopen, zal je geen miljoenen op je bankrekening bezorgen.

Wat actie met je doet

Actie nemen heeft een aantal belangrijke voordelen:

Het helpt je over je angst heen:

Wat je je voorstelt is waarschijnlijk erger dan de realiteit.

Wanneer je iets doet dan krijg je feedback. Niks doen vergroot alleen de angst. Je creëert een monstertje in je hoofd. En je geraakt niet meer uit die cul-de-sac. Zorg dus voor zo klein mogelijke stappen om te starten. Na een tijdje gaat het vanzelf.

Het helpt om het perfecte moment te vinden:

Wachten geeft je geen feedback, het is statisch. Het perfecte moment is nu! Doordat je de actie doet, leer je er uit en kan je bijsturen.

Het leidt je naar de volgende actie:

Je realiseert zelden iets door één actie te doen. We hebben projecten/taken op onze Masterlijst. Deze projecten gaan enkel vooruit, wanneer we een actie doen. Een actie die leidt naar je volgende actie. De opvolging van verschillende acties creëert momentum.

9 manieren om de magie op te roepen

1. Geloof dat er altijd een actie mogelijk is

Als je gelooft dat je vast zit in de cul-de-sac dan beweeg je niet. Je kan áltijd een actie doen. Geen actie doen, geeft je geen resultaat.

2. Herdefinieer het probleem

Stel “hoe … ik” – vragen.
Hoe vind ik de e-mailadressen van de HR-verantwoordelijken?
Hoe bereik ik … ?
Hoe kan ik…?

3. Start

Begin!

Doe iets. Het maakt niet uit wat. De inertie houdt je tegen. Leer over die weerstand te gaan. Eens gestart gaan de dingen makkelijker.

The art of the start  – G. Kawasaki.

4. Herstart

Stilgevallen? Niet gelukt? Herstart!
Maakt niet uit. GO.

The art of restarting

5. Creëer één of meerdere hulplijnen

Niet weten wat te doen, is een grote drempel om de magie van de actie te zien.

Herinner je de laatste keer dat je vastzat en aan iemand je probleem vertelde? Ja. De kans is behoorlijk groot dat je op het einde van het gesprek, wist wat je ging doen.

Maak een afspraak met die persoon om elkaars wederzijdse hulplijn te zijn. In het merendeel van de gevallen hoeft hij/zij slechts te luisteren. Je verhaal vertellen geeft je in die omstandigheden het inzicht dat je nodig hebt.

In de andere gevallen doe je gewoon wat je voorgesteld wordt.

Iets doen of niets doen is een groot verschil. Eén letter maakt een immens verschil. Do nothing vs do one thing – Iets vs Niets

6. Verplicht jezelf

Verplicht jezelf gedurende tien minuten iets te doen. Zet het klokje. Na tien minuten mag je iets anders doen, indien de goesting er nog niet is.

Bij het overwinnen van de weerstand ontstaat er beweging. Die vooruitgang creëert goesting, hierdoor ga je vaak langer door dan 10 minuten.

7. Doe het moeilijkste van je lijst eerst

‘s Morgens heb je nog het meeste wilskracht. Doe het moeilijkste eerst. Het onbetaalbare advies van Brian Tracy in zijn klassieker Eat that frog.

8. Experimenteer

Experimenten helpen je uit de cul-de-sac. Experimenten zijn één van de basisprincipes van ExtraTijd.

Ze gaan nooit verkeerd en brengen je naar een plaats waar je daarvoor nog niet geweest bent. Je leert er iets uit, ze zijn beperkt in tijd. Door deze beperking lijkt het makkelijker haalbaar. Voel het verschil tussen: ik ga gedurende 1 maand geen snoep meer eten en ik ga nooit meer snoep eten.

9. Maak je actielijst doenbaar en doebaar.

Zet je actielijst vol met magie. In dit stukje kan je meer over lezen.

Wat heb je al een lange tijd uitgesteld? Doe die volgende actie.  Go! Maak gebruik van de 9 tips!

Pin It on Pinterest

Share This