Selecteer een pagina

Vind je ook dat je te weinig leest? Tweehonderdvijftig bladzijden, ongeveer tachtigduizend woorden, kosten tijd om te lezen. Je wil graag meer vakliteratuur lezen maar je vindt de tijd niet om dat ook nog te doen.

Leesheld

Geniet jij er ook van wanneer je je collega’s kan helpen met je algemene of specifieke kennis? Zalig om te doen is dat. Het maakt je de held van het feestje. Kennis delen is zo fijn.

Verplichting

Het probleem is veelal dat je vroeger verplicht werd om te lezen. En wat moet, voelt meestal als niet prettig.

Negen geheimen om meer te lezen

Ga ervan uit dat iemand het boek dat je wil lezen al gelezen heeft. Die aanname geeft je extra mogelijkheden.

Zoek op Youtube een presentatie van de schrijver. Google nodigt auteurs uit om bij hen in veertig minuten hun boek te bespreken. Deze presentaties worden opgenomen en gratis beschikbaar gemaakt. Het is al een impressionante lijst. Gebruik de zoekwoorden Google talk. Het recente boek ‘The 4 hour Chef’ van T. Ferris kan je in dit format nu al bekijken.

Luister naar een boek. Populaire managementboeken worden meestal uitgebracht in audioformaat. Je kan op je ipod luisteren naar de kennis uit het boek. Je kan al je reistijd gebruiken om naar boeken te luisteren. Je koopt deze audioboeken in de itunes store of via andere verkopers. Of je pleurt de cd in je auto.

Vindt op het internet een samenvatting van het boek. Er is altijd wel iemand die een artikel schreef op een blog over het boek. Dat geeft je in een aantal gevallen genoeg informatie om de inzichten van een boek tot je te nemen. Het kan ook dat je besluit om dat boek toch niet te lezen.

Abonneer je op een samenvattingsdienst. Elke maand krijg je op bijvoorbeeld acht pagina’s de sleutelbegrippen van het boek. Je kan deze diensten ook gratis testen. De drie meest populaire zijn : SummaryGetabstract en Bizsum.

Volg op Goodreads de leeslijst van je contacten. Vraag je contacten naar hun inzichten uit deze boeken. Wanneer je interesse toont naar iemands kennis voelt iemand zich herkent.

Vraag aan wie je ontmoet wat hun beste boek was dit jaar en waarom.

Volg een snelleesopleiding. De gemiddeld leessnelheid bedraagt 250 woorden. Door een halve dag te investeren kan je je snelheid verhogen tot 1000 woorden. Het grappige is dat wanneer je sneller leest je ook meer onthoudt. Ons brein kan veel meer oppikken dan we het geven. Geef het meer input per minuut en het is minder afgeleid.

Schaf je een e-reader aan. Je bibliotheek bij je hebben is zalig om meer te lezen. Je hoeft dan niet op voorhand te kiezen wat je meesleept. Je kiest op het moment wat je wil lezen. Ik ben zo blij met mijn kindle. Die gaat overal mee naar toe.

Lees het boekje ‘The little guide to a Well-Read Life’. Steve Leveen schreef dit tien jaar geleden. Het veranderde mijn kijk op lezen. Het leerde me een boek dat ik niet fijn vind neer te leggen en niet verder te lezen. Ik had geleerd dat je een boek moest uitlezen, net zoals je je bord ook dient leeg te hebben.

Zet het boek dat je leest ook als een project op je Masterlijst. Je komt het dan tegen wanneer je je ideale week plant.

Bekijk het boek van T. Ferris hier. Succes ermee.

Pin It on Pinterest

Share This