Je mentale energie raakt uitgeput
In een studie over gedragsverandering vertelde maar liefst 1 op 3 ondervraagden dat hun gebrek aan wilskracht en discipline de belangrijkste reden is waarom ze er niet in slagen om succesvol te veranderen.
Je hebt goede voornemens om op je voeding te letten en toch betrap je jezelf ’s avonds met een stuk chocolade in je mond. Waar komt die opeens vandaan?
Je komt laat thuis van je werk. Deze morgen had je jezelf voorgenomen om nog een flinke wandeling te maken. Je ploft in je zetel en je belooft jezelf: “Nog even en dan ga ik wandelen.” En “straks” wordt “morgen”.
Op het einde van je dag ben je te moe en is je mentale kracht gereduceerd tot bijna nul. En daardoor doe je zaken die al je inspanningen van de voorbije dag teniet doen.
Je houdt je dieet niet vol, je gaat niet meer (hard)lopen hoewel het toch netjes in je kalender staat. Je hebt nog wel tijd ‘s avonds, maar je hebt te weinig mentale energie om nog zinnige dingen te doen.
Lange termijn winst
Heb je jezelf ooit al meer discipline gewenst? Meer wilskracht? Meer karakter zoals we zeggen?
Stel je voor dat je aan het einde van je dag nog het juiste voedsel in je mond stopt, je de trappist of het glaasje wijn weerstaat en je prioriteiten volgt.
Hoe geweldig is het niet wanneer je de korte termijn verleidingen weerstaat, zodat je op lange termijn kan oogsten?
Beperkte mentale batterij
Onze mentale energie is zoals een batterij met een beperkte capaciteit. En op is op. Als onze batterij bijna leeg is, lukt niks meer. Het is alsof iemand anders overneemt en dat stuk chocolade in onze mond steekt. De volgende dag ontstaat er thuis discussie over wie het laatste stukje chocolade heeft op opgegeten.
We onderschatten de impact van alle kleine beslissingen die we doorheen onze dag moeten nemen. Op een gegeven moment hebben die beslissingen onze mentale batterij zodanig uitgeput dat niks nog lukt.
Structuur verslaat discipline
Waar gaat het fout?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Structuur wint het altijd van discipline.Wanneer je dus meer structuur aanbrengt om aan de verleidingen te weerstaan, wordt je kans op succes groter.
Maar, Jodha wanneer ik meer structuur installeer voel ik me minder vrij. Ik snap dat volledig. Het lijkt alsof je een paradox moet verzoenen. De paradox tussen vrijheid en structuur.
Maar voelt het ’s avonds als vrijheid wanneer iemand anders (heug?) dat stukje chocolade in je mond duwt?
In Master Your Habits ontdekten we tien krachten die ofwel je ondersteunen in je nieuwe gedrag of je saboteren. De tien krachten in deze matrix putten ofwel je mentale batterij uit, of houden jouw energie op peil.
Structuur/omgeving is kracht nummer negen in de matrix.
7 Tips om meer resultaat te halen door meer structuur.
1. Elimineer zoveel mogelijk beslissingen
Roy Baumeister ontdekte dat er een correlatie is tussen structuur/omgeving en wilskracht. Professor Baumeister doet de meest fantastische experimenten om gedrag te onderzoeken.
Hilarisch om te lezen.
In één van zijn experimenten liet Baumeister studenten een cijfer onthouden. Een deel van de studenten moest een cijfer onthouden met twee getallen, de andere groep kreeg een cijfer met negen getallen.
Dat lukte iedereen.
Alleen en nu kwam de echte test. Na de lezing konden studenten kiezen uit een fruitsnack of chocolade. Bij de groep met negen getallen koos een significant groter aantal voor de chocolade dan voor de fruitsnack.
Geweldig hé, hoe dat ene getal zo een effect kan hebben.
Onderschat de kracht van het kleine niet.
Elke beslissing of gebruik van je mentale energie heeft zijn effect op de overblijvende energie in je mentale batterij.
2. Plan je ideale week
Door een voorbereiding te maken van je ideale week (wanneer je mentale batterij opgeladen is) vermijd je dat je je capaciteit in tijd gaat overschrijden. Wanneer je je capaciteit overschrijdt komt je rust en ontspanning in gevaar. En dat is niet goed voor je mentale energie. Je planning is de structuur, die je nodig hebt, voor de komende week.
3. Zorg voor voldoende slaap
Slapen is één van de belangrijkste middelen om je batterij op te laden. Wil je gewicht kwijt geraken, ga dan een uur vroeger slapen. Je laadt je batterij op en zit minder voor je televisie. Wat zou je kunnen doen, zodat je geen wilskracht meer nodig hebt om de televisie uit te zetten ’s avonds? Een timer inzetten? Klink dat te absurd voor anderen in je omgeving? Die anderen zijn kracht nummer zeven. Deze kan tegenwerken of je helpen.
4. Doe je belangrijkste werk op je mentale piekmomenten
Doe je moeilijkste werk ’s morgens: dan heb je nog heel wat mentale energie. Laat het dringende, het belangrijke niet wegduwen. Gebruik de eerste twee uren van je dag om acties uit je actielijst voor deze week weg te tikken. Dat is een structuur die je helpt.
5. Bouw rituelen
Bouw jezelf rituelen die je ondersteunen. Rituelen zijn een rozenkrans van microhabits, waarbij het ene microgedrag het volgende triggert. Mijn ochtendritueel bestaat uit. Wakker worden (om 4:56. – Instragram checken – ik volg een aantal accounts die motivatiebeelden posten – naar de keuken – waterkoker opzetten – naar toilet – bulletproof coffee maken – glas water drinken – koffie drinken – start met pomo’s (minstens één, zelfs indien ik naar klanten ga). Je doet dat ritueel na een tijdje op automatische piloot. Dat kost je minder energie uit je mentale batterij.
6. Pas je omgeving aan
Gebruik de strategie van Odyseus bij de Sirenen. Je kent dat verhaal uit de Griekse mythologie wel. Odyseus ketende zich vast aan de mast van zijn schip om de lokroep van de Sirenen niet te horen. Haal verleidingen en afleidingen weg. Gebruik concentratie software indien nodig. Concentrate en selfcontrole zijn softwares die de verleidingen weghalen. En dat is goed voor je mentale energie.
7. Bouw een grotere mentale batterij
Vergroot de capaciteit van je batterij. Door dingen te doen die wilskracht vragen. De truc is omdat te doen op een moment dat het veilig is.
Atleten hebben getraind voor de wedstrijd. Muzikanten hebben gerepeteerd voor ze podium op gaan.
Als kenniswerker is het goed om je mentale energie te vergroten voor je ze nodig hebt. Gebruik de pomodore strategie als structuur doorheen je dag.
Hoe bewaak jij je mentale energie? Voeg het toe aan de comments bij de blog