Selecteer een pagina

Zou het niet heerlijk zijn wanneer je met grote sprongen zou kunnen vooruitgaan? Vooruitgang voelen creeërt goesting, motivatie om nog meer te doen. Dat voelt dan bijna inspanningsloos.

De meeste deelnemers aan de programma’s van ExtraTijd hebben het gevoel dat ze op een bepaald plateau zitten wat hun productiviteit betreft. Ze hebben een aantal zaken anders aangepakt en dat heeft hen vooruit gebracht. Dat voelde goed. Na een tijdje kregen ze het gevoel dat hun vooruitgang stagneerde.

Hun gebrek aan ExtraTijd houdt hen tegen om meer te verdienen, om meer nieuwe dingen te ontdekken of om meer bij hun gezin te zijn. En dat voelt niet ok.
Voel jij ook die frustratie dat je meer zou kunnen als je maar meer tijd had?

Wissel van bril

Het is makkelijk om grote sprongen te maken met je productiviteit. Wat je tegenhoudt is de manier waarop je naar de dingen kijkt. De bril waarmee je naar de wereld kijkt, bepaalt wat je ziet en hoe je je gedraagt.

De fout van het brein

Onze hersenen maken nogal makkelijk patronen. Patronen die bepalen hoe we naar de wereld kijken. En dat is best ok wanneer die patronen ons helpen om te realiseren wat we willen realiseren. Het zou nogal vermoeiend zijn wanneer we over alles opnieuw dienden na te denken. Onze patronen helpen ons in de zaken die reeds goed lopen.
Iedereen heeft ook patronen die hen tegenhouden om door dat volgende plateau te gaan. Die patronen, de bril waarmee we naar de wereld kijken, hebben ons ooit geholpen. Door ze steeds te herhalen werden ze sterker en sterker en nu houden ze ons tegen.
Die beperkende bril afzetten en een nieuwe opzetten maakt dat we sprongen kunnen maken.

Bijna risicoloos

Op één of andere manier is een andere bril opzetten voor de meeste mensen moeilijk, bedreigend zelfs.
Het grappige is dat dat niet hoeft. Je kan immers je oude bril opnieuw opzetten indien de nieuwe bril je niet vooruit blijkt te helpen.
Doe experimenten en overtuig jezelf van je nieuwe bril of van de validiteit van je oude bril. Zonder risico en wel met grote potentiele opbrengst. Veel beter dan Lotto spelen.

Mythes die je tegenhouden

Een aantal patronen zitten zo hard in ons hoofd, dat het eerder al mythes zijn. Deze patronen worden door je omgeving met zoveel kracht bevestigd dat ze bijna een universele waarheid lijken.
Die patronen doorbreken zorgen voor reuzesprongen in je productiviteit.
Hieronder vind je de zeven grootste time management mythes.

1. Een beter time management zal al je problemen oplossen

Ken je het gevoel dat je geen pap meer kan zeggen, wanneer je ‘s avonds thuiskomt? Je hebt nog tijd om iets te doen, maar je kan geen puf meer zeggen. Je kent het resultaat : je doet niks meer.
Meester worden van je todo lijst gaat over het managen van je W.E.A.T.
Wilskracht: de kracht om te kiezen voor de lange termijn winst in plaats van de korte termijn opbrengst.
Je voorraad wilskracht wordt meestal uitgeput wanneer je dag vordert. Je wilskracht beheren geeft je nog extra mogelijkheden ‘s avonds. En ‘s avonds is meestal het moment voor je gezin of voor jezelf.
Het is ook de kracht die je helpt om je energie en aandacht te optimaliseren.
Energie: de lichamelijke energie nodig om je todo lijst onder controle te krijgen.
Op de dagen dat je weinig lichamelijke energie hebt, kan je weinig realiseren. Je lichamelijke energie beheren is belangrijk omdat je alleen door fysieke acties te doen je realiteit kan veranderen.
Aandacht: de mentale energie nodig om je kenniswerk te kunnen doen.
Voor jou als kenniswerker is de kunst om je mentale energie te concentreren gelijk aan de kracht waarmee je je zaken naar de finishlijn brengt. Je hebt niet altijd je volledige concentratie nodig voor al je kenniswerk. Een beroep kunnen doen op je concentratie wanneer je deze nodig hebt, brengt je een stap dichter bij het meesterschap van je todo lijst.
Tijd: de tijd waarover je kan beschikken maximaal gebruiken voor wat belangrijk is.
Tijd valt niet te beheren. Je krijgt alle dagen 1440 minuten ter beschikking. Alles wat we doen neemt een deel van je dag. Een deel dat niet meer terugkomt.
Meester worden van je todo lijst is meer dan alleen je tijd managen. Manage je W.E.A.T en je zal maximaal de tijd die je krijgt kunnen gebruiken.
Je kan je wilskracht, energie en aandacht vergroten. De tijd die je krijgt is altijd dezelfde.

2. Ik kan niet starten voordat ik alle stappen weet

Dit is een hardnekkige mythe. Hem omdraaien helpt velen om daarvan af te zien.
Je kan niet finishen indien je niet start.
Als kenniswerker zijn er vele dingen die je voor de eerste keer zal doen. Je hebt dat ene project nog nooit gedaan. Niet erg : er zijn slechts twee dingen die je dient te weten om te kunnen starten.

  •   Wat is je finishlijn? Wanneer kan je dat project van je Masterlijst halen?
  •   Wat is je eerste actie? Zorg dat deze succesvol is.

Wanneer je je eerste stap zet, krijg je nieuwe informatie en die informatie zal je helpen naar de volgende stappen.
Geen eerste stap zetten, geeft geen extra informatie. En die informatie heb je nodig om de daaropvolgende stap te bepalen. Beweging is belangrijker dan juist zijn. Een raket is bijna nooit op koers. Dankzij nieuwe informatie wordt de baan van de raket bijgestuurd. Dat kan alleen maar wanneer de raket beweegt.

3. Ik moet het juiste moment afwachten

Hoe weet je wat het juiste moment is? Je zal nooit weten of het vorige moment niet het juiste moment was. Je krijgt immers geen informatie die dat bevestigt of ontkent.
Het juiste moment afwachten lijkt op de zin: “Wat je zoekt, bevindt zich altijd op de laatste plaats waar je zoekt”. Tuurlijk is dat waar, je stopt immers met zoeken indien je gevonden hebt wat je zocht.
Afwachten van het juiste moment is je innerlijke weerstand die naar boven komt. Steven Pressfield noemt het in zijn boek the War of Art: “De Weerstand”. De weerstand die zijn lelijke kop opsteekt en je tegenhoudt.

4. Om dat te doen heb ik een groot blok tijd nodig

Om iets af te werken heb je alleen acties nodig die je naar de finishlijn van je taak of project brengen.
Wachten op een groot blok van tijd, lijkt op wachten op het juiste moment. Alles wat we doen is onder te verdelen in kleine acties. Denk je dat het nieuwe boek van Dan Brown in één ruk werd geschreven?
Zelfs Rome werd niet op één dag gebouwd.
Het gaat soms sneller wanneer je een onafgebroken blok tijd hebt om je te concentreren. Om dat je dan in een flow raakt. Wanneer je echter die onafgebroken tijd niet hebt, ga dan dan niet wachten op onafgebroken tijd. Dat helpt je niet vooruit. Starten is belangrijk om te kunnen finishen.

5. Een betere tool gaat me helpen om beter met mijn tijd om te gaan

Een tool alleen helpt nooit. Iets onder de knie krijgen is steeds een drietrapsraket.
1. Methodiek
2. Gedrag
3. Tool
Een tool zal je ondersteunen om je gedrag aan te passen. Op voorwaarde dat je een expliciete methodiek hebt om de finishlijn te bereiken.
Het steeds zoeken naar een betere tool houd je alleen maar weg van het doen.

6. Ik ben niet zo gedisciplineerd

Het gaat niet over discipline. Discipline kost je wilskracht. Je haalt het nooit met je (zelf)discipline alleen. Door discipline kan je een tijdje ander gedrag tonen. Maar dat klapt snel terug als je gedrag niet automatisch kan.
Vraag eens aan mensen die jij gedisciplineerd vindt, of ze zichzelf gedisciplineerd vinden. Een enkeling zal misschien ja antwoorden. En dat is helemaal niet uit valse bescheidenheid. Zij vinden wat ze doen normaal, en wat je normaal doet heeft niks met discipline te maken.
Ze hebben wel een manier gevonden om hun gedrag automatisch te laten verlopen.
In plaats van discipline zoek je een short-cut om je gedrag automatisch te laten gaan.Een beetje discipline is wel nodig om dat begin te maken en je automatische piloot te laten overnemen.
Niemand zegt dat hij of zij geen beetje discipline heeft. Dat beetje discipline gebruiken als een hefboom is de sleutel voor je nieuw gedrag.

7. Het zal niet perfect zijn, dus doe ik het beter niet

Een grote mythe is dat het morgen perfect dient te zijn. En dat het anders geen zin heeft.
Denken in absoluutheid legt zodanige druk dat het je niet helpt om vooruitgang te boeken.
 En voordat er perfectie is, dient er vooruitgang te zijn.
Sporters werden niet geboren als perfecte atleten. Sommigen hadden hun achtergrond mee (Pa was een topcoureur in zijn tijd) of hadden betere omstandigheden (Nonkel Jef had de eerste tennisbaan in het dorp), maar allemaal hebben ze het nodige aantal oefeningen gedaan om beter te worden.
De meeste topsporters hebben verschillende coaches die hen helpen om die kleine verbeteringen te maken die opnieuw het verschil zullen maken.
In plaats van perfectie is vooruitgang motiverender.

Laat me jouw voormalige productiviteitsmythes weten via email of in de comments op de blog

Pin It on Pinterest

Share This