Selecteer een pagina

Hoe een gebrek aan controle over je tijd, je creatieve vaardigheden in de weg staat.

Houdt je gebrek aan controle over je tijd je ook tegen om je creatieve vaardigheden ten volle te ontplooien?

Wordt je aandacht ook zo makkelijk genomen door allerlei interessante informatie. Informatie die je weghaalt van waar je je op dat moment wou op concentreren.

En je wil dat wel anders doen. Maar je weet uit ondervinding dat het niet makkelijk is om het gedrag te stellen dat je ondersteunt in het bereiken van je doelen.

Motivatie driehoek

Eén van de zaken die motiveert, is ergens beter in worden. Master worden in een domein waarmee je waarde toevoegt aan de wereld.

Daniel Pink beschrijft de motivatiedriehoek in zijn boek Drive. Je kan ook een filmpje hierover bekijken of de samenvatting lezen op onze site.

  • autonomie
  • meesterschap (onze workshop noemt voor deze reden Master your Todo list)
  • purpose (doel)

Het gevoel dat je beter wordt in het strategisch inzetten van je  beperkte middelen, resulteert in het nog beter willen doen.

Feedbackloop

Elk systeem heeft feedback nodig om zich aan te passen en beter te worden. Zonder deze feedback is er geen verbetering mogelijk.

We hebben nooit geleerd om feedbackloops op te zetten, zodat we beter kunnen worden.

En feedback heeft niet altijd een goede naam. In het verleden zijn er meerdere gevallen geweest waarin feedback pijnlijk werd gebracht. De analyse was misschien wel juist, maar de manier waarop maakte het moeilijk om naar de feedback te luisteren. En dat zijn gemiste kansen.

En dus voelt feedback in veel gevallen beangstigend. Zeker wanneer het van iemand anders komt. Daarom is het goed om zelf je feedbackloops op te zetten.

Je hoort meestal minder veroordeling in feedback waarvoor jezelf zorgt.

Feedbackmechanisme

Het opzetten van je feedbackmechanismes om beter te worden is een techniek die je kent vanuit andere disciplines die je beoefent. Het is je niet vreemd.

Misschien ben je een sporter, een visser of een kunstenaar in je vrije tijd. In je hobby’s gebruik je naar alle waarschijnlijkheid feedback.

Alles kan dienst doen als feedback wanneer je een referentiepunt hebt.

En wanneer je het kan zien als feedback.

Hoe korter de feedbackloop na de actie, hoe sneller je kan bijsturen.

1. Gebruik een timer om beter inschattingen te kunnen maken

Wanneer je beperkte middelen strategisch wil inzetten, heb je een idee nodig hoe lang taken duren.

Het is moeilijk wanneer je geen referenties hebt om goede inschattingen te maken en je capaciteit goed te gebruiken.

Een deel van je projecten/taken zijn gelijk van aard. Een blog schrijven lijkt op een gefundeerd schriftelijk advies geven. Vind je gelijkaardige taken en gebruik ze als inschatting voor je nieuwe werk.

Zet een timer zodat je beter wordt in je inschattingen. Je timer geeft je goede feedback om bij te sturen. Tevens houdt het klokje je op schema en worden de afleiders makkelijker buiten gehouden.

2. Gebruik je actielijst voor deze week als feedbackmechanisme

Je actielijst voor deze week heeft een referentiepunt. Op het einde van de week is deze lijst leeg.

Als deze lijst niet leeg is op het einde van je week is dat goede feedback. Feedback waarmee je het de komende week beter kan doen.

De feedback die je krijgt van je actielijst heeft slechts één nadeel: het duurt tot het einde van je week voordat je feedback hebt.

3. Onderzoek waarom je een actie uitstelt

Onderzoek waarom je een actie uitstelt. Gebruik daarvoor de SUCCES-formule.

Je kan je afvragen of je actie eenvoudig (Simple), je in beweging zet (unstuck), concreet genoeg (concrete), klein genoeg (concise), (negatieve) emotievrij is (Emotion free) of de standaard (werkwoord, onderwerp en leidend voorwerp) voor acties volgt.

Indien dit niet het geval is, dan is dat de reden waarom je de actie uitstelt. In 70% van de gevallen is dit trouwens de reden. Dit zal je zeker heel wat vooruit helpen om dingen aan te pakken.

4. Vul een zelfevaluatie in.

Download hier een zelfevaluatieformulier. Een zelfevaluatie geeft je gebieden waar je kan verbeteren. En dat is mooie feedback.

5. Voer de regel van 3-maal in

Wanneer iets drie keer gebeurt, is dat geen toeval meer. Het is dan structureel. Beschouw het dan ook niet meer als ad-hoc, als iets onvoorspelbaar.

Zet dat item ook op je incubatielijst of je masterlijst. Niet alleen om het tijdelijk op te lossen, maar om het structureel aan te pakken.

6. Ga een tijdje tijdschrijven

Noteer gedurende een drietal weken elke vijftien minuten wat je doet.

Ga het daarna evalueren.

Je zal versteld staan van de zaken die je niet meer zal doen. Vul dat vacuüm op met zaken die je helpen om je doelen te bereiken.

7. Vind een accountability – buddy

Spreek af met een collega om je elke week te vragen naar je punten die je wil verbeteren.

Dit werkt als je buddy iemand is die je vertrouwt. Je gaat niet alleen je winsten vertellen, maar ook de punten waarop je kan vooruitgaan.

 

Voeg andere punten hoe jezelf feedback geeft toe aan de comments van de site. 

Pin It on Pinterest

Share This