Hoor en lees jij ook de berichten over het stijgend aantal mensen die last hebben van een burn- of bore-out?
Alarmerend vind ik dat.
Vraag eens aan je collega’s “Hoe is het?”. De kans is groot dat ze je zullen zeggen “Druk, druk, druk”. En vraag dan eens “Hoe voel je je?” een groot deel zal zeggen “Moe, ik ben zo moe de laatste tijd”.
Dat is toch niet hoe het leven zou mogen zijn. Dit vind ik geen extra leven in je tijd.
Voordeel
Het zou geweldig zijn wanneer je de voordelen van de technologische vooruitgang kan hebben zonder de nadelen. Het eitje zonder de schil te moeten breken.
Stel je voor dat je omgeving en je tools je zouden ondersteunen in plaats van meester te zijn van je gedrag.
Hoeveel extra vrijheid zou je voelen wanneer Outlook niet de baas is? Hoeveel extra meer energie in je hoofd en in je lijf zou je hebben wanneer jij meer meester bent van je omgeving.
Evolutionaire brein
De uitdaging die we hebben ontstaan uit de mismatch tussen ons evolutionaire brein (dat traag verandert) en de technologische tools (die steeds sneller en sneller veranderen). En dikwijls zijn onze processen die de overgang maken tussen ons brein en onze tools niet meer geschikt om een efficiënte brug te maken tussen ons brein en onze tools.
We gebruiken allemaal tools uit de 21ste eeuw, processen uit de 20ste eeuw en een brein uit het stenen tijdperk. Tuurlijk gaat het dan af en toe verkeerd.
Top uitdagingen
Je brein is ongelofelijk krachtig. Het is zeer plastisch en het verandert steeds.
Ons zoogdierenbrein, één van de onderdelen van ons brein, is echter minder veranderlijk. De evolutionaire procedures in ons zoogdierenbrein – deze die de overleving van onze soort, niet van de overleving van het individu – zitten vast verankerd in brein. Vanuit evolutionair oogpunt klinkt dat ook logisch.
Wanneer die evolutionaire processen (bvb zolang er geen bedreiging is, scannen we de omgeving af naar nieuwe informatie) steeds getriggerd worden door onze nieuwe tools gebeurt er iets dat niet de bedoeling was: je brein staat onder constante chronische stress.
Dat maakt dat we als kenniswerker een aantal uitdagingen hebben ‘dankzij’ onze huidige tools.
1. Geconcentreerd blijven
We hebben concentratie nodig om ons denkwerk te doen. Een topconcentratie wanneer het diep kennis werk is. Ik vind dat, wanneer ik geconcentreerd ben, mijn creatief werk ook sneller gedaan wordt. Concentratie is belangrijk als kenniswerker.
Maar geconcentreerd blijven wordt een steeds grotere uitdaging dan pakweg tien jaar geleden.
Door de mogelijk constante informatiestroom wordt ons brein steeds getriggerd.
Nieuwe informatie is voor ons brein niet te negeren, behalve wanneer er een bedreiging is (een deadline iemand?). Op dat moment zijn we al geconcentreerd – op de bedreiging namelijk.
Nieuwe informatie zorgt voor een druppel dopamine in ons brein. We zijn een beetje verslaafd geraakt aan de constante stroom van informatie omdat ons brein die dopamine wel ok vindt.
Je informatiestromen onder je controle krijgen, is een hefboom om je brein opnieuw de mogelijkheid te geven om je te concentreren.
Extra informatiekanalen betekenen extra uitdagingen. Hoeveel meer informatiekanalen heb je meer dan pakweg vijf jaar geleden?
2. Structureel ontspanning inbouwen
Inbouwen van inspanning en ontspanning! Wat gebeurt er met je inbox tijdens de vakantie?
Yep, die loopt vol. Het stopt niet meer.
Je kan echter wel overal en altijd werken.
Het is niet omdat het kan, dat het moet. Maar het is zo verleidelijk om tijdens je vakantie of je weekend toch even de mails te checken. De mail is slechts een voorbeeld.Je smartphone zorgt ervoor dat het makkelijk is om overal te werken. Indien het moeilijk zou zijn, zou je het vanzelf minder doen.
Vroeger lag alles tijdens de vakantie stil. Er zaten toen ‘automatisch’ rustpunten in je leven gebouwd. De 24/7 maatschappij zorgt niet voor deze automatische rustmomenten. Zorgen voor die rustpunten is ook één van die todo’s die je te doen hebt. Dit inbouwen vind ik een moeten. Indien je niet in een burn-out wil terecht komen, moet je zorgen dat je jouw fysieke en mentale energie structureel oplaadt.
3. Beloftes nakomen
Er staat heel wat op je todo lijst. En door productiever te worden, kan je nog productiever worden. Het is niet omdat het kan, dat het moet.
Alles wat op je todo lijst terecht komt, is een belofte. Ofwel is het een belofte aan jezelf, een belofte aan iemand anders of een belofte die iemand anders aan jou deed. Door de overvloed aan informatie verdwijnen een deel van je beloftes van je radar. De uitdaging is je beloftes te capteren en in je beperkte capaciteit zien in te passen. Nee zeggen wordt moeilijker wanneer je mentale energie verdwenen is.
4. Lange en korte termijn samenbrengen
Je brein zoekt constant naar succes. Instant gratificiation is de modus van je zoogdierenbrein. Het wil succes én het wil het nu. Alles wat te moeilijk is, wordt uitgesteld.
De korte termijn is bijna per definitie makkelijker te doen dan de lange termijn. Indien je niet geleerd hebt om ook de lange termijn makkelijk te maken, kiest je brein steeds voor de korte termijn. Of je wacht tot de lange termijn korte termijn geworden is.
Het gevolg ken je, je raakt in een constante stressmode die energie vreet. Energie die je ook nodig hebt om je lange termijn makkelijker te maken om te doen.
Prioriteiten maken, gelinkt aan je capaciteit is niet iets wat voelt als instant succes. Wanneer je energie laag is, kiest je brein voor het makkelijke.
5. Voldoende rustgevende slaap hebben
We hebben slaap nodig. Vervelend. Stel dat je niet zou moeten slapen. Die extratijd zou zeker ook welkom zijn. Maar we hebben nog altijd slaap nodig. Elke nieuwe ouder met kinderen weet dat te weinig slaap een killer is voor de productiviteit.
Het gaat niet alleen over de kwantiteit van je slaap maar ook over de kwaliteit.
Door het blauwe licht van onder andere onze beeldschermen wordt de kwaliteit van onze slaap negatief beïnvloed.
Het is zeker een uitdaging om in onze maatschappij het blauwe licht ‘s avonds te ontvluchten. Schermen uit dus!
6. Gezond eten
De meeste van ons weten te weinig over hoe voedsel een belangrijk effect heeft op je mentale en fysieke energie doorheen je dag. Niet alleen op de pieken en dalen in je energieniveau, maar ook over de hoeveelheid energie die je hebt.
Gezond eten is dan voedsel dat er voor zorgt dat je structureel veel energie hebt zonder pieken en dalen.
Dat gezonde eten zelf bereiden kost tijd. Tuurlijk wil de voedselindustrie ons helpen om die tijd terug te vinden. Convenience food is het antwoord daarop. Je merkt echter dat convenience food en gezond eten in de meeste gevallen niet hetzelfde zijn.
Productiviteit wordt voor een groot deel in de keuken gemaakt.
Wat vind jij uitdagingen in onze maatschappij die een impact hebben op je productiviteit? Voeg ze toe aan de comments.