en hoe dat je helpt om er opnieuw verliefd op te worden
Het is duidelijk dat je zoals de meesten van ons worstelt met die ellendige todo lijst. We zitten allemaal in dezelfde boot. Het zijn echt de uitzonderingen die hun todo lijst van nature onder controle hebben.
IDoneThis is een soort team-taskmanagement systeem en de mensen van IDoneThis hebben onderzoek gedaan naar onze todo’s. En hoe wij daar mee worstelen.
Wat ze merkten door onderzoek in de data van hun app is dat
- 41% van onze todo nooit worden afgewerkt
- 50% van de afgewerkte todo’s zijn klaar binnen een dag
- 18% van de todo’s zijn afgewerkt binnen de dag
- 10% van de afgewerkte todo’s zijn gedaan binnen de minuut
- 15% van de afgewerkte todo’s starten als todo items.
Maar je had de bovenstaande feiten niet nodig om te weten of te voelen dat je todo-lijst je op bepaalde momenten meer pijn doet dan de pijn die je ermee opgelost.
Geconcentreerd
Een elegant productiviteitsecosysteem waarmee je jezelf en je centraal zenuwstelsel het gevoel geeft van controle te hebben is nodig om geconcentreerd te werken.
Wanneer je mentale energie geconcentreerd wordt duren je taken veel minder lang. De vier elementen die je nodig hebt om een taal uit te voeren tijd, energie, aandacht en centen gedragen zich als balancerende elementen. Wanneer je meer energie hebt, heeft dat een effect op de tijd die je nodig hebt om de taak te doen.
Centraal zenuwstelseloverdrive
Wanneer we het gevoel van controle kwijt bent, gaat ons centraal zenuwstelsel in overdrive. Ons “zoogdierenbrein” wordt getriggerd en we reageren worden allerlei stoffen in ons lijf gestuurd om ons klaar te maken om de stress situatie de baas te kunnen. In onze evolutie was dat redelijk ok, om dat die situatie heel kort was. Wanneer je nu een chronisch gevoel van geleefd worden ondervindt, dan gaat je centrale zenuwstelsel permanent in overdrive.
Waarom haat je nu je todo lijst?
-
Het gevoel dat het nooit (meer) beter wordt
Je vindt dat je elke week van je todo lijst verliest. En je hoopt dat het beter gaat worden. Maar het wordt niet beter. Soms begin je zelfs een nieuwe lijst. De oude lijst leg je dan ergens opzij omdat er nog een aantal zaken op staan die je misschien in de toekomst wel eens zal doen.
Met een todo lijst die geen referentiepunt bevat kan je niet leren. Je todo lijst heeft zou je moeten helpen om beter te worden in meester te worden van je todo lijst.
Maar zonder een referentiepunt is dat een lastige opdracht. Construeer je actielijst voor deze week zodanig dat op het einde van je week (jij bepaalt wat een week voor jou is) jezelf kan feedback waardoor je kan beter worden geven. Voor mezelf is mijn week nu zondag t/m vrijdagavond. In heb ook een periode gehad dat mijn week van vrijdagmorgen tot donderdagavond liep. Afhankelijk van de fase in je leven kan dit wijzigen.
Mijn referentiepunt is dat op vrijdagavond mijn actielijst voor deze week leeg is. Wanneer je actielijst niet leeg is op het einde van je week is dat nu een manier om iets te leren.
Een referentiepunt zorgt voor minder frustratie wanneer je er niet slaagt om je actielijst helemaal leeg te krijgen. Het is dan een moment om iets te leren.
-
Er is teveel dat je nu niet kan doen
Wanneer je todo lijst een mengeling is van zaken waarop je wacht, projecten waarmee je bezig bent, zaken voor de lange termijn en acties, word je overspoeld door heel veel keuzes en beslissingen.
Door die vele keuzes en beslissingen die je todo lijst aan je brein voorschotelt, verlies je een pak mentale energie. Je neo-cortex heeft energie nodig om te beslissen. Wanneer die energie op is dan regeert je zoogdierenbrein en dat is niet gemaakt voor onze huidge context.
Wat is het nut van een lijn op je todo-lijst waar je deze week niks mee kan? Juist, niks. Integendeel het doet je nodeloos nadenken, zonder dat het toegevoegde waarde heeft.
Je todo lijst is een denklijst. Op het moment dat je wat wil doen, is het bijzonder handig dat je al nagedacht hebt en dat je kan doen. Je actielijst voor deze week is het best doebaar en doenbaar.
-
Er is geen vooruitgang te bespeuren doorheen je week
Je hebt je todo lijst nog eens herschreven en met goede moed ben je maandag begonnen aan je werk. Het is nog maar pas dinsdag en je lijst bevat al meer extra lijnen dan lijnen die je geschrapt hebt.
Je ziet geen alleen maar meer werk bijkomen. Het is alsof je een wedstrijd fietsen doet en hoe meer tijd je op je fietst zit, hoe verder de finishlijn komt te liggen.
Door een andere constructie van je actielijst, wordt je actielijst kleiner en kleiner naarmate je week vordert. Die vooruitgang voed je motivatie. Het wordt een versterkende cirkel.
-
Er is constante zichtbaarheid van je uitstelgedrag
Beeld je eens in: je hebt je todo lijst maar er is geen dringende deadline.
Wat zie je jezelf dan doen? Het overgrote deel van de deelnemers aan onze workshops zegt dan: Andere dingen, zaken die niet op de todo lijst staan.
Ik heb een hypothese dat dat soort gedrag voorkomt omdat het te moeilijk is om iets te doen van die verdomde todo lijst en dat je dan niet wil geconfronteerd worden met alles wat er zou kunnen.
De overvloed van onafgewerkte zaken is een bron van onrust. Het toont ons dat we niet genoeg realiseren. Wil jij daar steeds mee geconfronteerd worden
Tuurlijk niet. Waarom zou je het dan constant willen zien? Daardoor zal je steeds je best doen om die ellendige lijst te vermijden.
-
Hoe groter je todo lijst, hoe minder je realiseert van die lijst
Er is nog een berg werk dat op je ligt te wachten. Bij het overgrote deel van onze klanten staat alles zelfs nog niet op die ene grote todo-lijst.
Eén todolijst? Hoe bedoel je? Er zijn toch meerdere plaatsen waar je todo’s in registreert?
Dat is een deel van de frustratie. Je moet op meerdere plaatsen checken om het complete overzicht te hebben van je ‘werk’. Dat is waarom één elegant systeem je zal helpen om te kiezen.
Hoe groter de keuze hoe minder geneigd dat we zijn om te kiezen. Wanneer er geen echte deadline is vul je je tijd met andere zaken die niet op de lijst staan. We hebben graag keuze, maar kiezen niet graag.
-
Het gevoel dat je todo lijst je leven regeert
Het lijkt dat je ‘moet’ doen wat op je lijst staat. Die paradox tussen organisatie en vrijheid.
Dit is iets waar ikzelf mee worstelde nadat ik reeds ‘grote – goede’ lijsten had.
Het leven is fun, plezant wanneer het spontaan is. Dat was mijn denkwijze vroeger. Deze manier van denken was voor mij zeker een bottleneck om effectiever te worden. Ik denk dat ik al behoorlijk efficient was. Ik kreeg een pak dingen gedaan. Maar niet de belangrijkste zaken.
Ik vind het nu gek dat ik vroeger dacht dat wanneer je een actie op een lijst zette, dat de fun van de actie deoen zou verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Nu denk ik het leven is fun wanneer je vooruitgang en groei ziet en ondervindt. En wanneer mijn lijstjes me daar bij helpen, vind ik het goed.
Onze Master Your Todo list (MYT) methode houdt met de bovenstaande vijf redenen waarom je todo lijst rekening en heeft die omgebogen naar voordelen. Nummer zes wordt niet door onze MYT -methodiek omgebogen van haten naar van houden.
Check de checkboxen of dit voor jou geldt
- Het gevoel dat het nooit (meer) beter wordt
- Er is teveel dat je nu niet kan doen
- Er is geen vooruitgang te bespeuren doorheen je week
- Er is constante zichtbaarheid van je uitstelgedrag
- Hoe groter je todo lijst, hoe minder je realiseert van die lijst
- Het gevoel dat je todo lijst je leven regeert
Wanneer twee of meer boxen hebt gecheckt is het moment om je todolijst makeover te maken aangebroken.
Laat ons weten waarom jij je todo lijst haat. Ik ben ervan overtuigd dat we je met Master Your Todo list kunnen helpen om je todo lijst opnieuw graag te zien.