Het is frustrerend om tegen je brein in te werken. Laat staan een ganse dag tegen de natuur van je brein in werken. Dat is meer dan vermoeiend. Op het einde van je dag kan je geen pap meer zeggen. En val je uitgeput in je zetel.
Nog voldoende breinpower ?
Beeld je eens in dat je op het einde van je dag nog meer dan genoeg energie zou hebben voor alle andere zaken die je wil doen.
Kun je dat voorstellen?
Hoe zou dat voor je voelen?
Breingereedschap
Als kenniswerker gebruiken we ons brein als één van onze belangrijkste tools. En die tool is nu niet bepaald gebouwd om bepaalde delen van ons kenniswerk te doen.
We vragen van ons brein een aantal zaken waarvoor het niet bedoeld is.
Dat lijkt een beetje zoals een medewerker inzetten voor iets waar hij of zij niet goed in is. Dat doe je ook niet wanneer je ‘resources’ optimaal wil inzetten.
Ondersteuning voor je brein
Nu heb je je brein niet voor het kiezen en is het ook niet allemaal kommer en kwel. Je brein is heel goed in een aantal zaken. Onder andere het bedenken van creatieve wegen naar een resultaat.
De oplossing ligt erin je brein te ondersteunen bij alle zaken waar het van nature niet goed in is. En je niet schuldig te voelen omdat je het niet van nature kan. Dit is een vrijgeleide om jezelf niet meer voor het hoofd te slaan. Je wordt hier vast gelukkiger van!
Aanvaarden dat het ‘normaal’ is dat je brein een aantal dingen niet van nature kan, is een eerste stap.
1. Je brein is niet van nature geconcentreerd
De natuurlijke staat van je brein is het fladderen van de ene opportuniteit naar de andere. Vooral wanneer je taken doet die geen aandacht vragen.
Je kan omstandigheden creëren waardoor je brein meer met de taak aan de slag gaat. Omstandigheden waardoor je concentratie optimaler wordt en je in een flow gaat. Een flow die je helpt om meer te genieten van je werk en meer te realiseren.
Lucy Paladino schreef een mooi boekje over: Find your focus zone.
Lucy geeft een aantal tips om je brein te ondersteunen om meer concentratie te hebben.
2. Je brein wil geen energie verspillen.
Wanneer je nadenkt over een resultaat op lange termijn, zal je brein abstracte zaken bedenken. Je zal algemeenheden bedenken.
Je brein wil niet concreet nadenken wat het moet, behalve wanneer je die actie nu moet doen. Over concrete succesvolle acties nadenken die je weliswaar nu niet gaat doen, dat is iets wat je brein niet wil.
Je brein houdt er niet van energie te verspillen.
Het is niet dat je brein dat niet kan. Integendeel! Net voor de deadline (wanneer je acties begint te doen) bedenkt het wat je concreet moet doen.
Dat maakt het bepalen van je ideale week een moeilijke oefening. Je gaat nadenken over acties die ergens binnen dit en een week moeten gebeuren. En dat vind je brein energieverspilling.
3. Je brein wil zich niet afsluiten van informatie.
Oh, wat is je brein nieuwsgierig. En maar goed ook.
Het oude deel van ons brein – de reptilian brain – scant de omgeving naar informatie. Alle informatie is welkom voor je brein omdat het eerst en vooral wil inschatten of de nieuwe informatie een bedreiging is. Heel vroeger was de eerste vraag die je brein zich stelde : “Zal het me opeten?” en pas daarna kwam de vraag: “Kan ik het eten zonder opgegeten te worden?”
Je brein wil zich niet afsluiten van informatie indien er geen bedreiging is.
En heden ten dage is informatie alomtegenwoordig. Alle sociale media hebben een informatieverslavend effect. Een andere naam is FOMO: The fear of missing out.
4. Je brein wil geen zaken onthouden.
Beter gezegd: je brein wil geen zaken onthouden die compleet gedaan zijn. Je brein wil geen energie spenderen aan die ‘af’ zaken te onthouden.
Dit is het Zeigarnik effect.
Wanneer je je motivatie wil voeden, heb je een overzicht nodig van wat je gerealiseerd hebt. Schrijf je realisaties dus neer.
5. Je brein kan niet om met tegenstrijdige feiten.
Een moeilijke term hiervoor is cognitieve dissonantie. Volgens deze theorie voelen we een sterke drang om tegenstrijdigheden te verkleinen in ons hoofd.
Je brein zal dat doen door te rationaliseren, je ideeën of je gedrag aan te passen.
Ons brein maakt ons makkelijk wat wijs. En dat helpt niet altijd om te doen wat je zou willen/moeten doen.
Je brein (en ook het mijne) heeft wat structuur en ondersteuning nodig om je te helpen om te bereiken wat je wil bereiken.
Wat zijn andere zaken waar je merkt dat je brein iets met je uithaalt?
Trackbacks/Pingbacks