Selecteer een pagina

Ben jij georganiseerd geboren? Denk het niet. De kans dat je vroeger of later dan verwacht op de wereld kwam, is behoorlijk groot. Georganiseerd zijn is een vaardigheid die je geleerd hebt. Sommigen kregen het mee van huis uit. Je kan er beter in worden. Zoals met elke vaardigheid.

Twee drempels

De twee grootste drempels bij zelfstandige ondernemers om meer impact (grotere omzet, meer resultaat te bereiken…) te realiseren zijn marketing en organisatie.

Je hebt een grote inhoudelijke expertise. Je bent een expert in je gebied. De laatste tijd heb je echter het gevoel dat je niet meer de omzet haalt die je vooropzet. Dan zou je hulp kunnen gebruiken van iemand die je helpt om je marketing op de rit te krijgen. (Zie extra uit mijn netwerk).

De tweede drempel is een gebrek aan organisatie. Organiseren of winnen van je todo’s is een vaardigheid die je als zelfstandig ondernemer dient te verbeteren. Je hebt een pak verantwoordelijkheden die je in het beste geval kan delegeren. Je dient marketing, sales, productontwikkeling, productie, uitvoering, administratie en financiën allemaal te doen. Dat zijn een pak todo’s.

Vier manieren om je organisatie te verbeteren

1. Graag doen

Niets haalt de goesting harder weg dan iets te doen dat je niet graag doet. Zoek iets dat je graag doet. Indien dat niet kan, verander dan de bril waarmee je naar je werk kijkt.

Passie helpt om te focussen.

2. Oefenen

Hoor jij ook anderen vertellen : ‘daar ben ik niet goed in’?
Alsof ze zeggen dat ze het talent niet hebben. Talent is Overrated (Geoffrey Colvin)

‘Every master started as a disaster once’

Verschillende studies tonen aan dat talent een klein onderdeel uitmaakt van succes. Oefenen maakt je beter.

Om in iets uit te blinken heb je tienduizend uur oefening nodig.
Je hebt de eerste duizend uur nodig om een behoorlijk niveau te bereiken. De vierduizend volgende uren brengen je naar de tien percent betere presteerders. Wanneer je bij de 1% beste wil horen heb je nog eens vijfduizend uren nodig.

Je hebt dus dagelijks oefening nodig. Gelukkig kan dat voor het winnen van je todo’s.

3. Rusten

Sporters weten dit. Je boekt geen vooruitgang wanneer je alleen maar traint. Je dient inspanning en ontspanning af te wisselen.

Het winnen van je todo’s is zoals het trainen van spieren. Overbelasting leidt tot mindere prestaties.

Mentaal werk afwisselen met fysische arbeid helpt je om je mentale energie te hernieuwen.

4. Zoek feedback

Feedback helpt je om je gedrag bij te stellen. Je actielijsten zijn daarvoor één van de middelen bij uitstek. Op het einde van de week vertellen deze lijsten hoe je het deed. Hoe concreter de feedback hoe beter.

Extra

Spreek je netwerk aa

Vraag bij elke ontmoeting: Wat doe jij om te focussen? Je krijgt een schat aan informatie. Je kan daar dan mee experimenteren.

Laat de antwoorden op bovenstaande vraag weten. Delen is verdubbelen.

Pin It on Pinterest

Share This