Selecteer een pagina

Merk je ook dat er mensen zijn die naast hun werk ook tenvolle van hun leven genieten? Ze zijn superproductief in alles wat ze doen.

En om nog zout in de wonde te strooien: ze zien er minder goed uit dan jij en ze hebben vaak minder gestudeerd dan jijzelf.

Peter een klant van ExtraTijd had het gevoel dat hij steeds aan het werken was. En dat hij de belangrijke zaken in zijn leven geen tijd en aandacht gaf. Zijn werk was zijn leven aan het overnemen.

Peter had voor onze begeleiding een aantal gedragspatronen die zijn productiviteit op het werk onderuit haalden. Daardoor diende hij meer uren te maken en had hij te weinig tijd voor zijn andere leven.

Hij miste de toneelvoorstelling van dochterlief en de meerdere voetbalmatchen van zijn zoon.

Conflict werk privé

De gerustheid dat zowel je privétijd als je werktijd onder controle is, is onbetaalbaar.

Studies wijzen uit dit het gemis aan werk life balans geen gender probleem is. 95% van de mannen en 90% van de vrouwen heeft het over een conflict tussen werk en privé volgens het Center van American Progress.

Kun je voorstellen dat in de tijd dat je wil werken, je er alles kan uitknijpen? En dat je de tijd daarbuiten kan genieten van je  andere leven?

Welk supergevoel zou dat jou geven?

Ondersteunend gedrag

Weten is niet genoeg.

Andere resultaten krijg je wanneer je ander gedrag doet.

Ze weten niet noodzakelijk meer, maar ze doen meer andere zaken.

De andere gewoonten/gedragingen die ze hebben, verklaren waarom ze met een gemak hun doelen halen.    Hun ander gedrag en hun andere resultaten hebben een correlatie.

Door de gemiddelde kenniswerker wordt hun gedrag niet gezien als normaal. Dat is ook de reden waarom de gemiddelde kenniswerker niet hun doelen haalt. Dat ligt buiten zijn of haar comfortzone.

Dat ander gedrag zorgt voor hun andere resultaten.

Bij Peter detecteerden we 21 gedragingen die zijn productiviteit en zijn balans privé professioneel niet ten goede kwamen.

21 manieren die je productiviteit killen

Waar kan je verbeteren? Handigst is te gaan zoeken naar wat je de grootste hefboom zal geven. Alles tegelijkertijd aanpakken leidt tot niks structureel veranderen.

Superproductieve kenniswerkers hebben de onderstaande gedragingen niet. Ze hebben andere dingen aangeleerd en in hun leven gebracht.

Gedrag is makkelijker te herkennen wanneer het je niet ondersteunend is. Dat is veel zichtbaarder en pijnlijker.

Eénentwintig destructieve gedragingen die maken dat je meer tijd steekt in je werk dan nodig is.

1. Niet verzamelen van beloftes

Kenniswerkers die een leeg hoofd willen, schrijven alles wat ze nog dienen te doen op in een betrouwbaar verzamelsysteem buiten hun hoofd.

Minder productieve mensen gebruiken hun hoofd omdat wat ze beloofden te organiseren.

Je hoofd is een slechte organisatietool. Je hoofd heeft een vreemd gevoel van timing wat betreft het toesturen van reminders. Je krijgt herinneringen steeds op het verkeerde moment. Je zit in je auto op weg naar huis en je bedenkt dat je nog naar Walter diende te bellen. Walter is natuurlijk niet meer beschikbaar.

Gebruik een tool die gemakkelijk bijna altijd bij je hebt. Zoek iets dat bij je past. Dat kan je smartphone zijn maar dat kan een blauw schriftje zijn dat je altijd bij je hebt.

2. Multitasking

Superproductieve kenniswerkers zijn altijd met meerdere projecten tegelijkertijd bezig. Multiprojecting. Daar stopt het echter niet voor de productieven onder ons, iedereen is met meerdere projecten tegelijkertijd bezig.
Wanneer je wil geconcentreerd bezig zijn, ben je als kenniswerker met één actie tegelijkertijd bezig. Concentratie is de superkracht van kenniswerkers.

Concentratie wordt ondersteund door één actie tegelijkertijd. Een actie tegelijkertijd die je dichter brengt naar meer leven.

3. Altijd beschikbaar

De idee en vooral de uitvoering dat je niet altijd beschikbaar bent, helpt je superkracht : concentratie. Altijd beschikbaar zijn, is desastreus voor je concentratie.

Je wordt steeds afgeleid en je werk gaat niet vooruit. Je beperkt capaciteit wordt dan opgesoupeerd door andere zaken.

Je hebt momenten nodig waar je heel hard geconcentreerd kan zijn. En op die momenten zorg je voor een onderbrekingsvrije omgeving.

Op die momenten gaat de deur dicht en word je niet onderbroken. Je laat je zelfs niet onderbreken door de telefoon. Je bent onbeschikbaar.

4. Mail beschouwen als een synchroon medium

Mail is zoals een brief, voicemail en niet zoals een telefoongesprek of een meeting. Het sturen en behandelen van een  mail is niet gelijktijdig. Bij een brief kan er wel twee dagen liggen tussen het versturen en het lezen.
En die ongelijktijdigheid (asynchroon) van zender en ontvanger is de grote kracht van e-mail.

Email beschouwen als een synchroon medium is een killer voor je productiviteit.

Je dient je inbox te beschouwen als tijdelijke stockage van potentieel werk. Je leeft niet in je inbox. Je inbox is als een digitale deur waardoor anderen hun prioriteiten aan je willen opdringen.

Die digitale deur dien je regelmatig dicht te houden zodat je kan concentreren op wat belangrijk is.

De anderen gedragingen worden de komende weken op de blog toegevoegd.

 

Ik heb de komende (voorlopig) weken ruimte om zeven productiviteitsgesprekken te voeren. In een gesprek van dertig minuten kom je te weten of je ook een aantal van de éénentwintig gedragingen van Peter vertoont. Ontvang tijdens het gesprek een aantal strategieën om met minder werken meer succes te bekomen.  Deze gesprekken zijn gratis en geven geen enkele verplichting.

Stuur een mailtje naar Johan om in aanmerking te komen voor dit gesprek. We laten je zo snel mogelijk weten of je geselecteerd bent voor het productiviteitsgesprek.

Pin It on Pinterest

Share This