Selecteer een pagina

Lijkt jouw werkdag op een lappendeken?

Heb jij ook een werkdag die gereduceerd is tot een lappendeken van werkmomenten? (Dank je Jason Fried voor deze mooie analogie).

Je hebt vijftien minuten tussen twee vergaderingen. Na die vergadering heb je een uur om geconcentreerd te werken. De kansen zijn behoorlijk groot dat tijdens je uur je telefoon drie keer gaat. En dat je collega Christiaan nog even iets komt vragen.

Damn je uur concentratie werd alweer aan flarden geschoten. Je had bijgevolg geen uur ononderbroken tijd maar drie keer vijftien minuten..

Ononderbroken concentratie

Stel je voor dat je twee volledige dagen zou thuis werken. Je controle over allerlei afleidingen is zo veel groter. En dat merk je aan de hoeveelheid werk die je gedaan krijgt in een uur.

Hoe groot zou jij het mirakel van drie uur onafgebroken concentratie vinden? Geconcentreerd werken is immers gelijk aan een kortere werktijd. Yes! ExtraTijd voor andere zaken.

Onderbrekingscultuur

We leven in een onderbrekingscultuur. We worden onderbroken door de ‘noise’ van technologie – PING (je hebt een nieuwe email), door collega’s, door telefoons, of onze manager komt vragen hoe met project Y staat.

We voelen ons instant ‘plissed’:

  • Pissed: omdat we weeral onderbroken zijn, we waren nog niet klaar met de vorige onderbreking. “Kan een mens nu eens niet tien minuten doorwerken aan iets?”
  • Tegelijk Pleased: omdat project Y van onze radar was verdwenen. Maar dat gaan we nu niet vertellen, zeker niet aan onze baas. We vertellen onze manager dat we er mee bezig zijn. Snel op een post-it schrijven dat we project Y nog een duwtje geven dichter naar de finishlijn. Vraag is wanneer gaan we dat nu nog doen deze week?

Concentratiebubble

We zien thuiswerken als de ideale oplossing, want dan vallen al deze onderbrekingen immers weg, en kunnen we eindelijk geconcentreerd werken.

En toch… ‘Geconcentreerd thuiswerken’ is voor veel deelnemers aan de workshops die we organiseren een project op hun Masterlijst. Steeds meer mensen kunnen immers een aantal dagen thuis werken, maar dat blijkt niet altijd de droomoplossing te zijn. Er zijn thuis ook afleidingen. Hun manier om met thuiswerken om te gaan staat nog niet op punt.

Voor andere deelnemers is een paar dagen thuiswerk iets waar ze van dromen, maar waar voorlopig hun werkgever niet mee akkoord is. In dat geval staat het op de incubatielijst. Deze deelnemers zijn vaak verrast om te horen dat collega’s die wel kunnen thuiswerken het niet als de wonderoplossing beschouwen. De concentratiebubble die ze hopen te vinden bij thuis of telewerk blijkt niet zo sterk te zijn als gehoopt.

De echte reden waarom je thuis wil werken

De echte reden waarom je thuis wil werken is dat je geweldig werk wil verrichten. Geen goed werk, maar geweldig werk. En daarvoor heb je een grotere concentratiebubblenodig dan degene je nu op je kantoor krijgt.

Jason Fried (zijn artikels voor Inc. Magzine zijn pareltjes) heeft zelf een bedrijf:  Basecamp dat plaatsonafhankelijk werkt. Zijn medewerkers werken verspreid over de wereld. Remote is de titel van zijn tweede boek, net zoals zijn eerste boek Rework een echte aanrader voor je leeslijst.

Jason stelt al jaren aan mensen die hij tegenkomt de vraag: “Waar en wanneer doe je je beste werk?”

Voordat je verder leest, lijst eerst eens op wanneer jij je beste werk doet?

Zit je antwoord in dit lijstje?

1. Je bent op een plek welke niet je werkplek is.
2. Je zit op je werkplek maar bent er heel vroeg of heel laat
3. Je zit in een voertuig en hoeft niet aan het stuur te draaien.

Nee? Je antwoord zat niet in het lijstje. Zeker? Misschien ben je één van de weinigen die bij een bedrijf werken waar er geen onderbrekingscultuur is, of misschien heb je een eigen bedrijf.

Nogal logisch dat kenniswerkers graag een paar dagen per week willen thuiswerken, om ononderbroken te kunnen werken.

Thuis of telewerken heeft voor en nadelen.

Eerst het slechte nieuws

  • Je hebt minder ‘In real life’ (IRL) contact met je collega’s en je baas. Yep, en dat is echt wel een nadeel
  • Bij thuis of telewerk dagen bepaal je zelf je structuur, waardoor werk en privé kunnen (te) makkelijk in elkaar overlopen.
  • Voor een organisatie is er minder flexibiliteit om IRL-vergaderingen in te plannen.

Thuiswerken of telewerken heeft natuurlijk ook zijn voordelen

  • Je hebt minder reistijden. En dat wordt alleen maar beter in de toekomst. Of zie jij de files kleiner worden? Nee, toch.
  • Je hebt meer vat op de externe onderbrekingen. Je collega’s kunnen niet zomaar binnenspringen en je aandacht komen grijpen. Je kan je telefoon op mute zetten. Tuurlijk zijn er thuis andere onderbrekingen. Maar je hebt daar meer controle over.
  • Het resultaat wordt belangrijker dan de tijd nodig om het te bereiken. Dat vergt wel een verandering in de benadering van de leidinggevende.
  • Meer flexibiliteit om je leven en je werk beter te integreren.
  • Volgens Frank Van Massenhove (directeur General van de FOD Sociale Zekerheid) wordt hierdoor het glazen plafond doorbroken.
  • Nog volgens Frank is er een productiviteitsstijging na drie jaar van 15%.

Thuiswerken heeft ook zijn uitdagingen

Concentratie is een van de principes in de ExtraTijds methodieken. Ook thuis of een andere plek dan op het kantoor kan je concentratie aan flarden geschoten worden.

Oplossingen

Hoe voorkomen dat thuiswerk niet loopt zoals gehoopt:

Stap 1: stem je actielijst en je capaciteit op elkaar af

De eerste bottleneck voor de meeste kenniswerkers is een te grote todo lijst. Een lijst die groter is dan de capaciteit die je deze week hebt is een killer voor je concentratiebubble. Lees ons artikel

Stap 2. Werk een strategie uit om met onderbrekingen thuis om te gaan.

Wanneer dat is opgelost pak dan het volgende aan. Dat is dan meestal je strategie om met onderbrekingen om te gaan, zet dit alvast op je incubatielijst.

Maak tijd vrij om goed na te denken over een aanpak hoe jij de onderbrekingen kan verminderen. Zet bijvoorbeeld een ‘kinderslot’ of facebook en internet. Vermijd zoveel mogelijk ‘adhoc’ huishoudelijke taken tussendoor.

De meeste deelnemers aan de workshop Master Your Todolist hebben geen goed werkende strategie om met de onderbrekingen om te gaan. Probeer oplossingen en pas ze eventueel steeds verder aan.

PS. Kan of mag jij nog niet thuiswerken – ook op je werkplek kan je deze stappen uitvoeren, om meer geconcentreerd te werken.

Vul in de comments  aan wat jou helpt om een straffere concentratiebubble te maken

Pin It on Pinterest

Share This