Selecteer een pagina

Wanneer 18 sprekers op twee dagen hun inzichten delen, krijg je een overload aan informatie. Het filter- en verwerkingsproces neemt tijd in beslag. Extra tijd voorzien na een evenement is geen overbodige luxe. Wanneer je de informatie niet verwerkt en in actie brengt, is de investering verloren. Uitvoeren is het thema van de conferentie.

1. Zonder doen, wordt dromen zinloos

Creatief zijn is niet genoeg. Dagdromen zorgt voor inzichten, nieuwe ideeën en dat is nodig. Dat is slechts de eerste stap. Ideeën uitvoeren, daar gaat het om.

2. Er zullen altijd ideeën zijn die beter lijken dan het huidige

Je heb een geweldig plan en je start. Daarna wordt het wat moeilijker en dat andere idee lijkt toch wel fijner. De startersenergie van een nieuw project is voor velen aantrekkelijk. Ondervind jij daar ook last van?

Scott Belsky noemt dat het projectplateau. Dat is het moment waarop een nieuw project leuker lijkt dan het huidige. Het gras lijkt groener aan de overkant. Een nieuw idee lijkt leuker omdat je er nog niet aan werkt. Elk project of idee dat geshipt wordt gaat door het projectplateau.

3. Creativiteit is het residu van ‘verloren’ tijd

Het plannen van verloren tijd. Tijd die je niet spendeert aan je takenlijst zal je nieuwe ideeën en inzichten geven. Ga lopen, wandelen, zingen. Heb je te weinig ideeën, dan heb je te weinig verloren tijd. Om te creëren moet je recreatie hebben. Echte inzichten komen niet tijdens werk. Inzichten komen tijdens rusttijd.

4. True Grit

Genoemd naar een film met John Wayne. Het koppige weigeren om op te geven is het echte kenmerk van succes. Angela Lee Duckworth heeft er een mooie TED-talk over.

5. Haal jezelf uit reactionaire werkmodus

Heb je ook het gevoel dat je geleefd wordt? Reageer je ook op het laatste en het luidste? Dan zit je in reactionaire werkmode. Om daar uit te ontsnappen heb je extra tijd nodig om aan je projecten te werken. Je zal daar zelf dienen voor te zorgen. Interne en externe afleidingen minimaliseren.

6. F*ck it, je dient naar niemand te luisteren – J. Adler

Feedback is een sterke tool om te verbeteren. Jonathan Adler kreeg de boodschap dat hij geen talent had voor het maken van aardewerk. Aardewerk maken was echter zijn passie. Feedback gaat over wat je doet, niet over wat je bent. Jonathan heeft gedeeltelijk gelijk. Luister naar iedereen die je feedback wil geven over wat je doet. Doe er voordeel mee of niet. Blijf echter luisteren.

7. Schrijf dagelijks in je journal

Wat hebben Oprah, Generaal Patton en Andy Warhol gemeenschappelijk? Ze waren/zijn alle drie gretige dagboekschrijvers.  Professor Teresa Amabile onderzoekt de voordelen van een dagboek bij houden. Grote voordeel is dat het je materiaal geeft om trends te zien.

8. Het vooruitgangsprincipe

Heb je een interesse in verbetering? Persoonlijke, bedrijfsmatige… het maakt niet uit, je hebt dan het vooruitgangsprincipe nodig. Het vooruitgangsprincipe heeft vier stappen:

  • Vier de kleine stappen
  • Plan de volgende stappen
  • Voedt je (persoonlijke) groei. Zie punt 7
  • Heb geduld

9. Doe één ding beter dan de rest

10. Frustratie is waar creativiteit vandaan komt

Tony Fadell is designer van de Ipod en de eerste drie versies van de Iphone. Tony vindt zijn creativiteit vanuit frustratie. Het installeren van grenzen om frustratie te vergroten is volgens hem dan ook een uitstekende zaak. Wanneer er geen zijn, maak er dan zelf. Beslis om acht uur minder te werken deze week en toch hetzelfde werk te doen. Welke oplossingen dien je dan te bedenken?

11. Just ask

James Victore  zijn moto is ‘just ask’.  Vraag extra tijd, extra geld, extra creativiteit. Af en toe zal je het krijgen.

12. Tools of dingen bouwen

Het is niet omdat je tools gebruikt, dat je dingen bouwt. Mooie bevestiging dat tools een middel zijn en niet het doel op zich. Het doel is te shippen.

Extra

Do or not do. There is no Try.

De quote van Yoda uit de Star Wars-saga zegt het allemaal.

Welke van de twaalf+ inzichten ga jij deze week extra scherp houden? Laat het me weten via mail.

Pin It on Pinterest

Share This